Eenvoudig leren programmeren met Mimo

Door: patrick-rijnders | 01 april 2017 08:11

Hands-on

Als je eraan denkt om te leren programmeren, dan verwacht je waarschijnlijk dat dit een beetje een saaie aangelegenheid gaat worden. Bij programmeren krijg je toch vaak het idee dat dit gedaan wordt door sociaal onbekwame mensen die in een muf kamertje over een toetsenbord hangen. Mimo laat zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog: met Mimo wordt programmeren echt leuk!

Wilde je vroeger leren programmeren, dan betekende dit een grote stapel boeken doorwerken met heel veel kleine lettertjes. De gemiddelde beginner kon aan al dat programmeren geen touw vastknopen en tja, dat nodigt dan ook niet erg uit om enthousiast met code kloppen aan de slag te gaan. Tegenwoordig is dat wel anders. Met een app als Mimo wordt van het programmeren zelfs een soort van spelletje gemaakt. Je kunt achievements winnen als je bepaalde taken uitvoert, lessen volgen die maar een paar minuten duren en eigenlijk op een hele speelse manier het hele programmeren onder de knie krijgen. Je hebt bijna niet eens meer het idee dat je echt serieus met programmeren bezig bent. Toch is dit een zeer effectieve methode om de (we geven het toe) niet hele spannende materie onder de knie te krijgen.

Begrijp ons niet verkeerd, als je dat programmeren eenmaal goed snapt kun je natuurlijk allemaal leuke dingen gaan maken! Je volgt met Mimo lessen in verschillende soorten computertalen. Je hebt daarbij onder andere de keuze uit HTML, CSS, SQL, Java, Python, Ruby, C++ en nog veel meer. Met de kennis die je op speelse wijze met Mimo vergaart maak jij dus straks ook leuke apps, aantrekkelijke websites of handige programma's. Deze app maakt programmeren ook interessant voor kinderen, die dit soort dingen natuurlijk ook veel sneller oppikken dan jij met je oude brein. Enige nadeel is dan wel dat Mimo geheel in het Engels is. Alhoewel kinderen die met programmeren aan de slag willen waarschijnlijk ook wel het een en anders van de Engelse taal afweten!

Zo kun je eigenlijk al je saaie momenten gebruiken om met Mimo aan de slag te gaan en te leren programmeren.

Leren programmeren, twee minuten per keer

Hoe werkt dat Mimo nou precies? We moesten bij het werken met Mimo heel erg denken aan bijvoorbeeld de verschillende taalapps die momenteel heel populair zijn. Wil jij bijvoorbeeld Frans leren, dan zijn er meerdere appjes waarbij je dat zo leuk mogelijk wordt gemaakt. Je krijgt korte lessen, je wordt beloond als je het goed doet en zo krijg je eigenlijk op een hele leuke manier de materie aangereikt. Doordat hier een soort spelelement aan vast zit, alsmede een systeem waarbij je constant beloond wordt, is het ook leuk om door te blijven gaan. Daar komt bij dat je zelf kunt kiezen hoe lang je wilt dat de lessen zijn. Heb je wat meer tijd over? Volg dan een langere les. Heb je een paar minuten tijd in de trein? Ook daar zijn lessen voor. Zo kun je eigenlijk al je saaie momenten gebruiken om met Mimo aan de slag te gaan en te leren programmeren.

De lessen zijn kort en to the point. Geen wollig taalgebruik, je krijgt heel direct te zien wat je gaat leren. Bij elke les heb je boven in het scherm een voortgangsbalk. Naarmate je verder komt in de les schuift de balk ook verder op. Zo weet je eigenlijk constant hoeveel tijd deze les je nog gaat kosten. Je wordt bij de lessen gevraagd om voorbeelden na te maken, zelf met oplossingen te komen en uitdagingen aan te gaan. Hierbij moet je een bepaalde codering uitvoeren. Lukt je dit? Dan krijg je er weer een achievement bij. Het voelt eigenlijk ook wel een beetje raar. Hebben we die constante aansporing wel nodig als we graag willen leren programmeren? Het antwoord hierop kunnen we je niet zo een twee drie geven, maar feit is wel dat je door het constante belonen ook graag door wil gaan. Dan misschien meer om net even een extra achievement te halen dan om puur iets te leren, maar, it does the trick.

Diepgang

Als je hebt gelezen wat we hierboven hebben uitgelegd, dan vraag je jezelf misschien af hoeveel diepgang een app als Mimo nou eigenlijk heeft. Dat is misschien nog wel het meest verbluffende aan deze app. Ga je hier namelijk serieus mee aan de slag, dan leer je daadwerkelijk een bepaalde programmeertaal goed kennen. Volg je de HTML lessen, dan kun je straks daadwerkelijk als een echte code wizard websites in elkaar draaien. De lessen mogen dan kort zijn en het mag dan allemaal als een spelletje zijn verpakt, de informatie die je toegestopt krijgt is serieus en compleet. Als je deze 'game' hebt uitgespeeld heb je niet alleen een groot aantal achievements verdiend, je hebt ook echt de basis van een computertaal geleerd!

Bij Mimo heb je de optie om van elke verschillende taal de twee eerste hoofdstukken 'uit te spelen'. Deze hoofdstukken bestaan uit een aantal lessen, waarmee je de beginselen van een bepaalde taal leert kennen. Wil je hiermee verder, dan moet je een abonnement nemen. Je kunt kiezen voor een abonnement per maand, per jaar, of levenslang gratis toegang. Door de mogelijkheid om eerst gratis met de lessen aan de slag te gaan krijg je een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is met Mimo. Overigens heb je met een abonnement toegang tot alle lessen in deze app, niet alleen maar die van een bepaalde taal.

Conclusie

Wil jij aan de slag met programmeren? Dan is Mimo de app voor jou. Het programmeren wordt zeer toegankelijk gemaakt, zonder dat het storend is. Daar komt bij dat de hoeveelheid informatie in deze app gigantisch is. Er zijn zoveel verschillende talen om onder de knie te krijgen… Een hoeveelheid talen die overigens nog steeds wordt uitgebreid. Met zo'n levenslang abonnement kun je zodoende een echte computer wizard worden!

1 Reactie(s) op: Eenvoudig leren programmeren met Mimo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 november 2020 13:53 rveijkwwnl
    Unmiddels al 3 jaar oud dit artikel. Hoe zal ik het zeggen, leuk voor de kids om mee te beginnen !!! >> https://www.appwereld.nl/app/mimo-code-leren-programmeren/1133960732/reviews/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.