Eenvoudig veel software installeren met Ninite

Door: Robbert Brus | 22 mei 2013 13:11

Review

Na een schone installatie is het een hele klus om opnieuw al je programma’s te installeren. Denk aan chat-, antivirus-, muziek- en mailprogramma’s of software als Flash, .NET, Silverlight en Java. Alleen bij de gedachte zakt de moed al in de schoenen. Daar is de maker van het programma Ninite vast ook tegenaan gelopen, hij heeft daar een zeer handige oplossing voor bedacht.

Op de website www.ninite.com staat een lange lijst met de meest bekende softwareprogramma’s. Van ftp- tot fotobewerkingsprogramma’s, er is in elke categorie wel een handige tool te vinden. Je kan de gewenste programma’s in de lijst selecteren.

Klik daarna onderaan de pagina op de knop Get Installer om een installatieprogramma te downloaden. Als dit programma wordt gestart gaat het één voor één de geselecteerde programma’s downloaden en installeren. Wees niet bang dat software Engelstalig wordt geïnstalleerd. Tijdens de test werd, indien beschikbaar, de Nederlandstalige-versie van de geselecteerde software automatisch geïnstalleerd.

Bewaar het installatie-bestand dat je zojuist gedownload hebt. Dit kan je later gebruiken om de software te updaten. Als je op een later moment namelijk ditzelfde installatiebestand opent, wordt gecontroleerd of je over alle laatste softwareversies beschikt. Indien dit niet het geval is, wordt de nieuwste versie gelijk geïnstalleerd. Je hoeft dus niet meer per programma wizards te doorlopen.

Pro & Updater

Naast de gratis online service wordt er ook een pro-versie en Ninite Updater aangeboden. De Pro-versie (vanaf 20 dollar per maand) is vooral voor bedrijven interessant. Hiermee kunnen namelijk alle computers binnen een netwerk worden voorzien van de geselecteerde software. Ook hoeft in de Pro-versie geen lijst online samengesteld te worden, maar wordt deze optie aangeboden binnen het programma zelf. Voor Ninite Updater betaal je tien dollar per jaar. Dit programma draait op de achtergrond en geeft je een melding zodra er een update van één van de door Ninite ondersteunde programma’s beschikbaar is.

Het aantal ondersteunde programma’s binnen Ninite is behoorlijk groot.

Conclusie

Ninite is een handig programma, dat een grote hoeveelheid werk uit handen neemt. Geen vervelende installatiewizards meer en in één keer alle benodigde software geïnstalleerd. Ook is het een gemakkelijke manier om zo nu en dan te controleren of alle software nog up-to-date is. Ninite.com is een website die zeker niet in je favorieten mag ontbreken.

Ninite

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8 en Ubuntu Linux

Pluspunten

Zeer gemakkelijk in gebruik

Geen installatiewizard

Nederlandstalig indien beschikbaar

Minpunten

Te weinig controle over de installatielocatie(s)

SCORE 9/10

1 Reactie(s) op: Eenvoudig veel software installeren met Ninite

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 april 2015 06:18 Anoniem
    mei 2015- mei 2013 deja vu
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.