Efficiënt sociaal netwerken

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 04 november 2010 10:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Twitter, Facebook, Hyves, YouTube, er zijn ongekend veel mogelijkheden om online te netwerken. Het bijwerken van al die verschillende sociale netwerken wordt zo langzamerhand een dagtaak. Dat is echter helemaal niet nodig. Wij tonen hoe u het snel en effectief doet.

1. Programma

U kunt sociale netwerken aan elkaar verbinden, maar er is nog een andere, heel eenvoudige manier om snel verschillende sociale netwerken te bedienen. Daarbij maakt u gebruik van een programma waarmee u vaak nog steeds ieder netwerk afzonderlijk van informatie voorziet, maar waarbij alle netwerken overzichtelijk bij elkaar staan. Een goed voorbeeld van zo'n programma is TweetDeck. TweetDeck is onder andere beschikbaar voor Windows en OS X, maar ook voor de iPhone, iPod Touch en de iPad. Als u het geluk hebt zulke apparaten te bezitten, kunt u uw sociale netwerken dus overal en altijd bijhouden, ongeacht waar u bent.

Een van de eenvoudigste manieren om meerdere sociale netwerken te beheren is door gebruik te maken van een programma of een 'client'. TweetDeck is hier een mooi voorbeeld van.

In dit artikel gebruiken we TweetDeck als voorbeeld. U kunt het downloaden via Tweetdeck. Wanneer u het programma hebt geïnstalleerd en het voor de eerste keer start, wordt u gevraagd een account toe te voegen. U kunt hier uw accountgegevens van onder andere Twitter, Facebook, LinkedIn en MySpace ingeven. Vervolgens krijgt u de vraag of u een gratis TweetDeck-account wilt aanmaken. Dit is wel aan te raden, want met dat account wordt TweetDeck gesynchroniseerd op alle platformen waarop u het hebt geïnstalleerd, en dat werkt efficiënt. Hebt u dit account eenmaal aangemaakt - of die stap desgewenst overgeslagen - dan is TweetDeck klaar voor gebruik.

TweetDeck werkt met behulp van kolommen waarin bepaalde informatie wordt weergegeven en die u zelf kunt indelen. Bovenin ziet u een lijst met de accounts die u hebt toegevoegd en waar u op kunt posten. Het fijne van TweetDeck is dat u in één keer iets op al deze accounts kunt plaatsen. Klik op een afzonderlijk account om het uit te schakelen (grijs is uitgeschakeld). Vervolgens typt u een boodschap in het daarvoor bestemde veld, u plaatst er een foto of video bij en u drukt op Send om uw tekst en beeld naar alle actieve accounts te sturen. In de kolommen kunt u vervolgens updates van de verschillende netwerken zien.

TweetDeck bestaat uit kolommen waarin u bepaalde informatie kunt laten instromen. Zo kunt u een kolom voor Twitter, Facebook en andere sociale netwerksites hebben.

2. Feed en Facebook

Wanneer u een feed hebt, bijvoorbeeld van een blog of van Twitter, dan kunt u deze heel eenvoudig importeren in Facebook. Facebook zal nieuwe berichten vervolgens automatisch op uw profiel weergeven zodra u ze publiceert. Om een feed te importeren, logt u in op uw Facebook-account en klikt u links op Notities. Op de pagina die verschijnt ziet u rechts de optie Een blog importeren. Door hier op te klikken verschijnt er een pagina met het veld Web URL. Hier plaatst u simpelweg de feed die u wilt importeren. Vervolgens plaatst u er een vinkje onder en klikt u op Importere starten (dit is geen schrijffout van ons, op Facebook heet het 'Importere' zonder 'n'!). Uw berichten worden nu automatisch getoond.

Binnen Facebook hebt u de mogelijkheid om feeds van andere sites automatisch weer te laten geven op uw profielpagina.

Tip 4 draait volledig om het toevoegen van een feed aan Twitter, maar Facebook heeft daar zelf een handige en eenvoudige functie voor. Helaas geldt dit niet voor uw eigen profielpagina, u kunt alleen extra pagina's die u hebt aangemaakt (zoals fanpagina's) delen. Om dit te activeren surft u naar Twitter/Facebook en klikt u op Koppel een pagina aan Twitter (alleen als u reeds een pagina hebt, anders dient u deze eerst aan te maken). Vervolgens klikt u op Link met Twitter en kiest u voor Allow om Facebook toegang te geven tot uw Twitter-account. Geef vervolgens aan welke onderdelen van de pagina u wilt delen en klik op Wijzigingen opslaan. Voila: Facebook is gekoppeld aan Twitter

Helaas werkt deze functie niet voor uw eigen profiel­pagina. U dient daarvoor een aparte fan-, community- of andere pagina op Facebook aan te maken.

3. Feed en Hyves

Is het in Facebook al eenvoudig om content te koppelen, in Hyves is het nog veel gemakkelijker omdat de site reeds ingebouwde mogelijkheden heeft voor het inbouwen van bepaalde content. Om diensten te koppelen logt u in op uw Hyves-account en klikt u op Mijn menu en vervolgens op Mijn account, in het menu dat uitklapt. U ziet dan alle accountopties van Hyves aan de linkerkant, waaronder de optie Koppel content. In het uitklappende menu ziet u een wereld aan opties voor het delen van informatie op uw Hyves-pagina.

Door op de optie Facebook of Twitter te klikken kunt u deze twee so­ciale netwerken aan uw Hyves-profiel koppelen. Klik op de knop Inloggen op... bij deze opties om in te loggen op de respectievelijke accounts en Hyves daarmee toegang te geven. Hebt u een feed van een heel andere site, dan kunt u ook deze koppelen. Om dit te doen klikt u op Blog. Onderin plakt u bij het veld URL wederom de url van de gewenste feed, waarna deze automatisch aan uw Hyves-profiel is gekoppeld.

U kunt rechtstreeks op Facebook of Twitter klikken om deze accounts te linken, maar ook als u een ander soort feed hebt kunt u deze koppelen.

Feeds

Er zijn talloze manieren waarop u sociale netwerken aan elkaar kunt koppelen. Zo kunt u veel tijd besparen door alle sociale netwerken bij te werken terwijl u er maar met één aan de slag hoeft. Aangezien er ongekend veel sociale netwerken zijn en minstens zoveel manieren waarop u ze naar elkaar kunt doorschakelen, leggen wij in dit artikel 'slechts' in het algemeen uit hoe u een feed toevoegt aan een sociale netwerksite. Een feed is een bestand dat wordt gegenereerd door een site (zoals een blog of Facebook) en waarin de laatste activiteiten worden weergegeven. Een andere site die feeds kan 'lezen' kan zo automatisch informatie van andere sites weergeven. Uiteraard is het aan u om te bepalen welke sites u naar welke sites doorschakelt.

0 Reactie(s) op: Efficiënt sociaal netwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.