Efficiënter leven met Habit Streak Plan

Door: Martin Gijzemijter Martin | 24 februari 2014 11:02

Apps & Software

Onderzoek heeft uitgewezen dat, pas als je iets 21 dagen lang stelselmatig doet, dat het dan pas een gewoonte wordt. Best pittig, maar wel goed om te weten als je een goede gewoonte wilt vormen, of een slechte wilt kwijtraken. Maar hoe blijf je dan gemotiveerd? Heel eenvoudig, met Habit Streak Plan.

Habit Streak Plan

Het idee achter Habit Streak Plan is even eenvoudig als briljant. Stel dat je een bal hooghoudt met je voet. Als je dat tien keer doet, is dat leuk. Als je dat honderd keer kan, is dat nog veel bijzonderder. Maar tien keer tien, hoewel honderd, is niet hetzelfde. Het is pas knap als je het kunt zonder de bal tussendoor op de grond te laten vallen. Die menselijke gewoonte, de behoefte om recordjes te vestigen, is waar Habit Streak Plan op gebaseerd is.

Je maakt namelijk een gewoonte aan, en elke dag zal de app vragen of je dat specifieke ding vandaag al hebt gedaan. Is dat zo, dan komt er een vinkje bij de dag. Na een paar dagen begint het tellen, al tien dagen achtereen, elf, twáálf!. Mis je een dag, dan is je reeks (oftewel je streak) doorbroken, en dat voelt op z'n zachtst gezegd niet prettig. De behoefte ontstaat om de vorige reeks te verbeteren en voor je het weet heb je een gewoonte te pakken, of een slechte gewoonte afgeleerd.

Met Habit Streak Plan heb je binnen no-time een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Habit Streak Plan gebruiken

Het fijne van Habit Streak Plan is dat het een gratis app is, die je eenvoudig kunt downloaden via de Google Play Store. Wanneer je de app start, krijg je de melding dat er nog geen habits (gewoonten) zijn gevonden, hetgeen klopt, want die gaan we nu toevoegen.

Druk op het plusteken onderin om een gewoonte toe te voegen. Vul de naam van de gewoonte in (bijvoorbeeld Medicijnen innemen) en daaronder de vraag die de app je moet stellen (Heb je je medicijnen vandaag al ingenomen?).

Elke dag krijg je nu op gezette tijden van de app een reminder, met de vraag of je de betreffende gewoonte al hebt uitgevoerd. Vervolgens antwoord je ja of nee. Aan de hand daarvan bouw je dus een dossier op waarin wordt bijgehouden wat je welke dag wél en niet hebt gedaan. Zo heb je dus binnen no-time een nieuwe gewoonte te pakken.

Vul de gewenste gewoonte in en de app zal je er elke dag aan herinneren.