Efficiënter leven met Habit Streak Plan

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 24 februari 2014 11:00

Apps & Software

Onderzoek heeft uitgewezen dat, pas als je iets 21 dagen lang stelselmatig doet, dat het dan pas een gewoonte wordt. Best pittig, maar wel goed om te weten als je een goede gewoonte wilt vormen, of een slechte wilt kwijtraken. Maar hoe blijf je dan gemotiveerd? Heel eenvoudig, met Habit Streak Plan.

Habit Streak Plan

Het idee achter Habit Streak Plan is even eenvoudig als briljant. Stel dat je een bal hooghoudt met je voet. Als je dat tien keer doet, is dat leuk. Als je dat honderd keer kan, is dat nog veel bijzonderder. Maar tien keer tien, hoewel honderd, is niet hetzelfde. Het is pas knap als je het kunt zonder de bal tussendoor op de grond te laten vallen. Die menselijke gewoonte, de behoefte om recordjes te vestigen, is waar Habit Streak Plan op gebaseerd is.

Je maakt namelijk een gewoonte aan, en elke dag zal de app vragen of je dat specifieke ding vandaag al hebt gedaan. Is dat zo, dan komt er een vinkje bij de dag. Na een paar dagen begint het tellen, al tien dagen achtereen, elf, twáálf!. Mis je een dag, dan is je reeks (oftewel je streak) doorbroken, en dat voelt op z'n zachtst gezegd niet prettig. De behoefte ontstaat om de vorige reeks te verbeteren en voor je het weet heb je een gewoonte te pakken, of een slechte gewoonte afgeleerd.

Met Habit Streak Plan heb je binnen no-time een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Habit Streak Plan gebruiken

Het fijne van Habit Streak Plan is dat het een gratis app is, die je eenvoudig kunt downloaden via de Google Play Store. Wanneer je de app start, krijg je de melding dat er nog geen habits (gewoonten) zijn gevonden, hetgeen klopt, want die gaan we nu toevoegen.

Druk op het plusteken onderin om een gewoonte toe te voegen. Vul de naam van de gewoonte in (bijvoorbeeld Medicijnen innemen) en daaronder de vraag die de app je moet stellen (Heb je je medicijnen vandaag al ingenomen?).

Elke dag krijg je nu op gezette tijden van de app een reminder, met de vraag of je de betreffende gewoonte al hebt uitgevoerd. Vervolgens antwoord je ja of nee. Aan de hand daarvan bouw je dus een dossier op waarin wordt bijgehouden wat je welke dag wél en niet hebt gedaan. Zo heb je dus binnen no-time een nieuwe gewoonte te pakken.

Vul de gewenste gewoonte in en de app zal je er elke dag aan herinneren.

2 Reactie(s) op: Efficiënter leven met Habit Streak Plan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 februari 2014 11:17 Anoniem
  Right….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2014 13:54 Oscar
  Wel mooi hoor, efficiënter leven, maar je moet ook weer niet al TE efficient willen leven. Je moet wel zelf leven, en zo voorkomen, dat je uiteindelijk geleefd wordt door die app. Zou zeggen stel ook, voldoende time-out, chill-out, ofwel op z'n Hollands gezegd voldoende pauze in, Zorg voor een goede balans tussen efficient, en prettig (privé) leven….want door alleen maar efficient te willen leven, stort je uiteindelijk geestelijk helemaal in….en oké met alleen maar prettig komt er misschien geen brood op de blank…je moet wel zelf voldoende controle over jezelf houden,…..anders jaag je, je mobieltje achterna…..en kunnen ze jou…en je mobieltje straks van de vloer oprapen……zou zeggen gebruik gerust die app, maar gebruik hem wel verstandig……want door al te efficient te leven..maak je alleen maar een slaaf van jezelf….en ben doodongelukkig voor je, het zelf beseft. en arbeidsongeschikt, met een zogenaamde burn-out, en rijp om te worden opgenomen in zo'n de geestelijke gezondheidszorg kliniek………gebruik die efficiency app verstandig……maar…….maak van jezelf geen efficiency robot…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.