EHBO - Rode Kruis: De app die vanaf nu echt onmisbaar is

Door: Robin Smit | 07 november 2013 09:47

Apps & Software

Eerder bespraken we hier al de handige EHBO app van het Rode Kruis. Toen concludeerden we dat deze app bijzonder handig is voor iedere smartphone bezitter, maar dat er toch nog wat nadelen waren te bespeuren. Heeft het Rode Kruis deze nadelen met de nieuwste update weggewerkt?

Score
80
 • Pluspunten
 • Locaties AED’s, EHBO en 112
 • Uitgebreide informatie
 • Minpunten
 • Geen foto’s

None

EHBO - Rode Kruis

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: iOS & Android

Getest op: iPhone

Download EHBO - Rode Kruis in de App Store of in de Google Play Store

De EHBO app van het Rode Kruis is een app die je in de meest uiteenlopende situaties medisch advies kan geven. Want of je je nu brandt aan een hete theepot of getuige bent bij een heftig ongeluk, het is altijd handig als je jouw steentje bij kan dragen tot er professionele hulp aanwezig is.

De EHBO app van het Rode Kruis helpt je hierbij door je in deze situaties met behulp van duidelijke aanwijzingen hulp te laten verlenen. Dit gebeurt bij bepaalde dringende situaties door gesproken aanwijzingen, terwijl je bij bijvoorbeeld een blaar een duidelijke geschreven omschrijving te zien krijgt. Op deze manier sta je nooit meer machteloos bij kleine of grote ongelukken. Wel mis ik bij sommige situaties iets meer informatie in de vorm van foto's. Zo zouden bijvoorbeeld foto's van verschillende graden verbrandingen het een stuk eenvoudiger maken om deze te herkennen.

Nieuw in de app is een verbeterde integratie met jouw locatie. Zo was het al mogelijk om een nabije EHBO post te zoeken, maar nu vraag je ook met een druk op de knop de locatie van de dichtstbijzijnde AED op. Deze optie is erg handig, aangezien er bij de noodzaak van een AED geen seconde te verliezen is.

Mocht het nodig zijn om contact op te nemen met 112 dan heeft het Rode Kruis ook een slimme vernieuwing voor je aangebracht in de app. Voordat je 112 belt, zul je namelijk jouw huidige locatie in het scherm te zien krijgen. Deze functie is misschien wat overbodig wanneer je thuis bent, maar op een onbekende plek biedt dit echt uitkomst. Zo laat de app je precies zien wat de postcode en straatnaam zijn van jouw locatie en ter hoogte van welk huisnummer je je bevindt.

Conclusie

De nieuwste versie van de EHBO app van het Rode Kruis biedt nog net als eerst handige informatie in geval van kleine en grote ongelukken. De toevoeging van verschillende locatie gebaseerd functies, zoals het opvragen van de dichtstbijzijnde AED is een erg nuttige toevoeging. Het enige dat misschien nog mist zijn foto's die het eenvoudiger kunnen maken om bepaalde situaties beter te herkennen.

4 Reactie(s) op: EHBO - Rode Kruis: De app die vanaf nu echt onmisbaar is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 november 2013 12:24 Anoniem
  Het is wel een mooi initiatief, die app, nog beter is het, als men daarnaast als het effe kan, een jaarlijkse EHBO cursus volgt, dan leer je meteen, aan de hand van nagespeelde praktijksituaties hoe je moet handelen, hoe je bijvoorbeeld een mitella of noodverband moet aanbrengen bij een slachtoffer dat een arm of been breuk heeft opgelopen, of hoe je een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging moet leggen. Bijvoorbeeld het is wel mooi dat je via die app kan zien waar zich een AED bevind, en waar je een EHBO eerste hulp koffer met noodverband e.d. kan vinden, maar als je vervolgens niet weet hoe je die gevonden AED als reanimatie hulpmiddel moet gebruiken bij een slachtoffer, of hoe je noodverband moet aanbrengen. tja, dan ben je spreekwoordelijk nog verder van huis, en maak je het letsel bij het slachtoffer, door onwetendheid en verkeerde handelingen misschien alleen nog maar erger. het belangrijkste is zo snel mogelijk, het liefst binnen eerste 3- 5 minuten, te beginnen met reanimatie, met de gevonden AED (dat leer je op de praktijkcursus EHBO) totdat de professionele hulpverlening arriveert, en de reanimatie van je overneemt, want hoe langer men wacht met reanimeren des te slechter de overlevingskansen van het slachtoffer zullen worden. Ik zou zeggen zo'n app is een nog beter hulpmiddel, als de smartphone bezitter, naast die app, ook nog een jaarlijkse praktijkcursus EHBO heeft gevolgd. Want tja, je hoopt natuurlijk niet in dergelijke situaties terecht te komen, maar als het dan toch gebeurt, weet je dankzij de EHBO praktijk cursus tenminste hoe je moet handelen. Totdat de professionele hulpverlening (ambulance) het van je over neemt. En kan zo'n app. hulpmiddel in een stressvolle praktijksituaties het geheugen opfrissen, onder het motto 'Oja,….hoe zat het ook weer…..app bekijken, oja,….zo zat het….en aan de slag." of zoiets. De kosten van meeste EHBO praktijk cursussen worden (dacht ik) door de werkgever vergoedt. Maar met zo'n app alleen ben je er nog niet. Daarbij is een jaarlijkse EHBO praktijkcursus een nuttige toevoeging.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2013 15:29 Anoniem
  Voor het geval dat je een AED vindt die je niet in de app vindt is er natuurlijk de app van AED4.eu (of de site). Daar kun je de AED aanmelden, en verschijnt hij later wel in de Rode Kruis app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2014 23:46 Anoniem
  http://androidfitnessapps.blogspot.com/2014/01/ehbo-rode-kruis-for-android.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2015 22:20 Anoniem
  Deze is nog beter:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aid.first.mb.firstaid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.