Eigen Discord-server maken en bots toevoegen

Door: Toon van Daele | 16 juni 2021 06:04

How To

Wat je hobby's of interesses ook zijn, grote kans dat er al verschillende Discord-servers voor bestaan. Maar wellicht wil je juist je eigen Discord server maken, zodat je helemaal de controle hebt over de chat-topics en wie er zoal toegang krijgt. In dit artikel lopen we het proces stap voor stap door en voegen we ook handige bots toe.

We gaan er voor dit artikel vanuit dat je al een Discord-account hebt en de software op je pc hebt staan. Dit regel je via de officiële Discord-website. Druk op de knop Voeg een server toe en kies Zelf één creëren, Deze vraag overslaan. Verzin een naam en klik op Upload om een pictogram aan de server te koppelen. Bevestig met Creëren

Je server verschijnt links van het Discord-venster en je kunt meteen klikken op Nodig je vrienden uit of Stuur je eerste bericht. Maarje doet er wellicht beter aan je server eerst mooi in te richten.

Kanalen toevoegen

Standaard beschikt elke server over twee categorieën: tekstkanalen en spraakkanalen. Elk van beide is voorzien van het kanaal algemeen. Daar voegen we enkele kanalen aan toe, zoals welkom, aankondigingen, moderatoren, beheerder en bots

Klik daartoe op de plusknop bij tekstkanalen, laat het type telkens op Tekstkanaal staan en vul de gewenste naam in. Met behulp van het Windows emoji-toetsenbord (druk op Windows-toets+.) kun je deze namen ook van een emoji voorzien. Bevestig met Creëer kanaal. Op vergelijkbare manier creëer je ook enkele spraakkanalen, zoals games en muziek.

Dit dreigt je server wel wat onoverzichtelijk te maken, dus breng je die kanalen het best onder in categorieën. Rechtsklik op een lege plek in het venster met uw kanalen en kies Categorie maken. Dat kunnen categorieën zijn als Welkom, Administratie et cetera. 

Vervolgens versleep je de gewenste kanalen naar zo’n categorie en ook de categorieën zelf versleept je naar een geschikte locatie.

Rollen verdelen en kanaalmachtigingen

Dan is het nu tijd om gebruikersrollen te creëren, wan je wilt niet zomaar elke gebruiker alle machtigingen toekennen. Rechtsklik op je serverpictogram en kies Serverinstellingen, Rollen. Druk op het plusknopje Rol maken naast Rollen, geef die als naam lid mee en kies een passende kleur. Bij elke nieuwe rol die je creëert, schakel je wel de optie Geef de rolleden afzonderlijk weer van online leden in!

Alle overige functies kun je in principe ongemoeid laten voor deze basale rol. Bevestig je instellingen met Wijzigingen opslaan. Herhaal dit voor de rol Bot, die we later nodig hebben. 

Je kunt nu ook een moderator- en een beheerderrol creëren, telkens met aangepaste kleuren en machtigingen. Je kunt beide rollen nagenoeg alle machtigingen verlenen, maar de functies Server beheren en Beheerder blijven het best voorbehouden aan de rol Beheerder

Ook is het belangrijk om de rollen met de meeste machtigingen onder Rollen te verslepen, zodat die boven de rollen met minder machtigingen komen te staan. In ons voorbeeld is de volgorde van boven naar beneden: Bot, Beheerder, Moderator en Lid.

Je mag nu het rollenvenster afsluiten. Om leden de juiste rol toe te kennen, klik je met rechts op de gebruikersnaam, kies je Rollen en plaats je een vinkje bij de juiste rol. Doe dat alvast met je eigen naam en ken jezelf de rol van Beheerder toe.

Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het kanaal moderatoren ook alleen voor de rol moderatoren toegankelijk is, klik je op het tandwielpictogram Kanaal bewerken bij dat kanaal en kies je Machtigingen. Schakel Privékanaal in, klik op Leden of rollen toevoegen, selecteer Moderator en bevestig met Klaar.

De rol Beheerder is normaliter standaard al toegevoegd. Om dat nog fijnmaziger te doen, klik je op Machtigingen en kies je Geavanceerde machtigingen. Selecteer @everyone en schakel alle (vijftien) machtigingen uit (rood kruisje). Voeg achtereenvolgens Beheerder en Moderator toe en schakel eventueel alle machtigingen in (groen vinkje). Bevestig met Wijzigingen opslaan. Herhaal dit voor alle andere kanalen, telkens met de gewenste rollen en machtigingen.

Bot toevoegen aan server

Zodra je server flink wat leden over de vloer krijgt, dreig je wel voor enig beheerwerk te staan. Waarom zou je je daarin niet laten bijstaan door een bot? Op top.gg vind je alvast heel wat Discord-bots. Wij gaan hier aan de slag met een van de meer populaire bots: MEE6.

Zorg dat je bij Discord bent aangemeld, surf naar mee6.xyz, klik op Voeg toe aan Discord en bevestig met Autoriseren. Vervolgens klik je naast je servernaam op Stel MEE6 in. Bevestig met Doorgaan en met Autoriseren  - je mag in principe alle machtigingen ingesteld laten. De functies die gratis beschikbaar zijn lichten nu op, zoals Welkom, Gepersonaliseerde commando’s enzovoort.

Laten we bij wijze van voorbeeld de welkomstberichten op onze server door de bot laten afhandelen. Je zorgt er eerst voor dat die berichten in het kanaal welkom verschijnen. Rechtsklik op je server en kies Serverinstellingen, Overzicht. Stel het Systeemberichtenkanaal in op het kanaal welkom en bevestig met Wijzigingen opslaan.

Sluit het venster af en rechtsklik op de gebruikersnaam MEE6, kies Rollen en plaats een vinkje bij Bot. Vervolgens ga je naar de MEE6-site en open je de rubriek Welkom

Schakel Stuur een bericht wanneer een gebruiker toetreedt tot de server in, kies ook hier het kanaal welkom en vul een aangepast bericht in bij Welkomstbericht. Scrol nu tot bij Geef een rol aan nieuwe gebruikers, schakel die in en kies hier lid. Bevestig met Opslaan.

Op de site van MEE6 vind je nog meer bots. Gratis zijn de bots voor onder meer audio-opnames (Neem op), een zoekfunctie (Zoek Wat Dan Ook Op) en Gepersonaliseerde Commando’s.

Bij deze laatste kun je gratis (drie) eigen commando’s instellen. We geven een voorbeeld. Klik op Tekst Commando en vul bij Commando Naam bijvoorbeeld !wie in. In het actiepaneel Bot antwoord met vul je in Hallo, ik ben je persoonlijke MEE6-Bot! Bevestig met Voeg toe. Zodra iemand nu !wie intikt in een chatvenster, krijgt die het antwoord van de bot te zien.

Absoluut leuk is ook de bot Muziek. Je hoeft in feite niet meer te doen dan die te selecteren en de twee premium-commando’s uit te schakelen. De overige commando’s, zoals !search, play, !replay, !pause en !stop laat je ingeschakeld. Koppel nu het kanaal muziek door erop te klikken (zodat onderaan links Spraak gekoppeld te zien is), en open vervolgens het tekstkanaal bots.

Hier tik je bijvoorbeeld !search Dua Lipa in, zodat je een reeks nummers van deze artiest te zien krijgt. Vervolgens tik je !play Dua Lipa <songtitel> in en kun je achteroverleunen tot je !stop intikt. 

Veel plezier met je nieuwe server!

2 Reactie(s) op: Eigen Discord-server maken en bots toevoegen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 juni 2021 18:12 Kasander1
  Als je de koppeling "officiële Discord-website" krijg je een "Pagina niet gevonden (404)".

  Beter is het om te gaan naar:
  https://discord.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2021 18:15 Kasander1
  Ik las toevallig dat Discord gesprekken voert met Microsoft over mogelijke overname.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.