Einde Windows XP-tijdperk: Overstappen op Linux

Door: koen-vervloesem | 17 maart 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Nu Windows XP niet meer door Microsoft ondersteund wordt, zou je zeker ook eens een kijkje moeten nemen bij Linux. In deze workshop leggen wij je uit welke distributie het eenvoudigst is voor Windows-gebruikers, hoe je deze installeert en hoe je je bestanden overzet.

Een eerste vraagstelling bij Linux is: welke distributie kiest je? Linux wordt immers door meerdere partijen aangeboden, met elk hun eigen versie. Zo'n versie noemen we een distributie.

Linux-distributies

De bekendste distributie is Ubuntu. Ubuntu wordt ook wel de Mac van de Linux-distributies genoemd, omdat de nadruk op gebruiksgemak en 'eye candy' ligt. De distributie is heel populair, waardoor je erop kunt vertrouwen dat de meeste Linux-software werkt op Ubuntu.

Helaas voert ontwikkelaar Canonical nogal een eigenzinnige koers en is het uiterlijk en gedrag van Ubuntu in de vorm van de gebruikersinterface genaamd Unity veranderd, wat niet iedereen goed bevalt. Wie van Windows XP naar Ubuntu overstapt, zal dan ook wat aanpassingsproblemen hebben.

OpenSUSE is meer geschikt voor ervaren computergebruikers.

Een andere populaire distributie is openSUSE. Deze distributie geeft meer keuzevrijheid aan de gebruiker en is daardoor meer geschikt voor ervaren computergebruikers. Ook als je geen ervaring met Linux hebt, laat openSUSE je niet in de steek. De gebruikersinterface (KDE) lijkt meer op de klassieke interface van Windows XP dan Ubuntu's Unity of zelfs Windows 8.

Een nadeel is dat heel wat zaken in openSUSE niet zo gebruiksvriendelijk verlopen als in Ubuntu, vooral als het om multimedia gaat. De distributie PCLinuxOS, die wel wat op openSUSE lijkt, doet het beter op dat vlak en ondersteunt standaard meer hardware.

Onze keuze voor een Windows XP-alternatief gaat echter naar een andere distributie: Linux Mint. Deze is gebaseerd op Ubuntu, maar gebruikt een gebruikersinterface die meer op Windows lijkt (Cinnamon) en bevat standaard veel multimediaprogramma's.

Met het juiste thema lijkt het of je van Windows XP naar Windows 7 bent overgeschakeld, maar dit is gewoon Linux Mint.

01 Systeemvereisten

Voordat je Linux Mint installeert, moet je eerst eens nagaan of je computer hiervoor geschikt is. Meestal is dat geen probleem, want Linux Mint heeft heel bescheiden systeemvereisten: 512 MB RAM (1 GB is wel aangeraden) en 8 GB ruimte op de harde schijf. De kans is dus groot dat Linux Mint probleemloos op je oude computer draait.

Voor de installatie heb je een dvd-station nodig. Beschikt je computer daar niet over en heb je geen extern dvd-station, dan kun je Linux Mint ook vanaf een usb-stick installeren.

02 Download

Op de website van Linux Mint vind je een aantal versies om te downloaden. Allereerst moet je kiezen uit een 32- of 64bit-versie. Je vindt dit in XP in Configuratiescherm / Systeem / tabblad Algemeen. Staat hier Windows XP, dan heb je de 32bit-versie. Als je de toevoeging x64 ziet, gebruik je een 64bit-versie.

Daarnaast biedt Linux Mint allerlei versies met verschillende gebruikersinterfaces aan. We kiezen de standaardversie met Cinnamon. Op het moment van schrijven was de nieuwste versie Linux Mint 16 met codenaam Petra. Ieder halfjaar komt er een nieuwe versie uit.

03 Brand

Wat je juist gedownload hebt, is een iso-bestand dat je nog op een dvd-schijfje moet branden. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis programma ISO Workshop. Zodra je dat geïnstalleerd hebt, kies je in het hoofdvenster Burn, waarna je de locatie van het gedownloade iso-bestand kiest.

Plaats een lege dvd-rom in je dvd-schrijver, waarna het programma het iso-bestand op de schijf brandt. Het resultaat is een dvd-schijf waarmee je je computer in Linux Mint kunt opstarten.

Back-up!

Voordat je Linux Mint installeert op de harde schijf van je computer waar nu Windows XP op staat, moet je een back-up van je harde schijf maken. Alle bestanden worden namelijk overschreven.

Kopieer dus al je bestanden naar een externe harde schijf. Sluit de schijf aan, selecteer in Windows Verkenner alle mappen die je nodig hebt en versleep ze naar de externe schijf. Denk ook aan de wachtwoorden die je door Windows hebt laten onthouden en andere nuttige informatie zoals je bladwijzers, e-mails enzovoort.

UNetbootin

Als je geen dvd-station in je pc hebt, kun je met het iso-bestand van Linux Mint een opstartbare usb-stick aanmaken. Dat gaat met het gratis programma UNetbootin.

Download het programma door op het knopje met het Windows-icoontje te klikken. Zorg ook dat je het iso-bestand van Linux Mint (gedownload in stap 2) hebt klaarstaan en dat je een usb-stick (minimaal 2 GB) in de computer steekt.

Start UNetbootin en klik naast Diskimage om aan te geven dat je een iso-bestand als bron wil gebruiken. Klik daarna op de knop met de drie puntjes rechts en selecteer het iso-bestand van Linux Mint.

Zorg dat onderaan als type USB-schijf vermeld staat en kies de schijfletter. Controleer altijd eerst in de verkenner of de schijfletter bij de usb-stick hoort, zodat je niet per ongeluk je harde schijf overschrijft. Klik dan op OK.

UNetbootin maakt nu een opstartbare usb-stick aan en kopieert de inhoud van het iso-bestand ernaar. Na een tijdje krijg je de melding "Installatie gereed. Opnieuw starten".

Druk op de knop Nu opnieuw starten om de computer te herstarten en zorg dan dat de computer van de usb-stick opstart. Daarvoor moet je in het BIOS misschien een optie wijzigen.

04 Start op van dvd

Start nu je computer op vanaf de dvd. Daarvoor moet je misschien eerst nog in het BIOS het dvd-station vooraan in de opstartvolgorde plaatsen. Afhankelijk van het merk van je computer ga je naar de instellingen van het BIOS met bijvoorbeeld F2, Esc of Del.

Sla de instellingen daarna op en herstart. Op sommige computers kun je tijdens het opstarten met een toets een menu oproepen waarin je kiest van welk opslagmedium je opstart. Als je het opstartmenu van Linux Mint te zien krijgt, weet je dat het werkt.

05 Eerste kennismaking

Na een tijdje is Linux Mint van de dvd-schijf opgestart en krijg je het bureaublad te zien. Hiermee krijg je ook al een eerste kans op een kennismaking met het systeem. Wat je nu ziet, is een volledig werkende Linux Mint-installatie, alleen werkt deze vanaf de dvd-schijf en nog niet vanaf je harde schijf.

Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig testen of je draadloze netwerkkaart ondersteund wordt en kijken of Linux Mint je ligt. Dubbelklik linksboven op het bureaublad op Install Linux Mint om het installatieprogramma te starten.

06 Kies je taal

Het installatieprogramma van Linux Mint bestaat uit zeven stappen. In de eerste stap kies je je taal, Nederlands is ook één van de opties. Na je keuze verandert de taal van het installatieprogramma en klik je op de knop Verder om door te gaan.

In de volgende stap controleert het installatieprogramma of je over voldoende vrije schijfruimte beschikt, of je computer op een stroomvoorziening is aangesloten en of je met internet verbonden bent om de nieuwste versies van de te installeren software te downloaden. Klik daarna op Verder.

20 Reactie(s) op: Einde Windows XP-tijdperk: Overstappen op Linux

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2014 14:59 C!T-George
  Goed artikel van Koen Vervloesem!

  @ 03 back it up!
  Als Ubuntu gebruiker schrik ik - even maar - van de opmerking dat alles overschreven wordt tijdens de installatie. Er kan tijdens de installatie namelijk worden gekozen voor het installeren van Linux Mint inplaats van Windows, maar ook voor het installeren van Linux Mint naast Windows, en dan wordt er niets overschreven. Linux doet een - bescheiden - voorstel om een leeg gedeelte van de HDD voor de Linux installatie te gebruiken, en laat de Windows installatie dan verder onaangeroerd.
  Zie ¨Mint installeren naast Windows, maak uw computer tweevoudig opstartbaar¨ :
  https://sites.google.com/site/computertip/Home
  onderdeel L4 Linux Mint.

  Omgekeerd is het wel zo dat Windows de MBR (master boot record) van de HDD overschrijft bij een installatie, en zo de hele HDD voor zich opeist. Zonder de mogelijkheid van een dual-boot. Dat is wel vrij drastisch.
  Uiteraard is een backup altijd aan te raden, ook als je Linux naast Windows (XP, Vista, 7 of 8) wilt installeren.

  En vergeet niet Linux goed in te stellen, waarbij met name het verlagen van de swapneiging voor een aanzienlijke snelheidswinst zorgt:
  https://sites.google.com/site/computertip/mint-cinnamon-directdoen

  Succes!


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 15:37 Swake
  Sorry Koen Vervloesem, maar ik stel me vragen waarom je Linux Mint als voorbeeld stelt als ideale vervanger voor Windows XP.
  De ondersteuning voor Windows XP beëndigt na 8 april 2014. De ondersteuning voor Linux Mint16 beëindigt in juli 2014,
  Wie graag een ideale vervanger wil voor Windows XP, en kiest voor Linux Mint , zou ik toch voor een LTS versie opteren, die ondersteuning bied tot juli 2017.
  De ideale vervanger voor Windows XP en een lichtgewicht in de Linux Mint versies is Linux Mint 13 Xfce (32-bits).
  Deze Linux Mint LTS versie draait zeer stabiel op oudere computers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 15:45 Swake
  Sorry Koen Vervloesem, maar ik stel me vragen waarom je Linux Mint als voorbeeld stelt als ideale vervanger voor Windows XP.
  Hiermee bedoelde ik Linux Mint 16.

  http://www.linuxmint.com/release.php?id=18
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 22:02 Anoniem
  Ja hoor, dit zie ik de modale gebruiker zomaar doen, geen wonder dat Linux nog niet eens 2% van de markt aan besturings systemen in handen heeft. En om het halve jaar stopt de ondersteuning van dit soort distributies, dus wat schiet een XP gebruiker hiermee op? En kwa ondersteuning en help ben je uren zoekende in obscure blogs om zinvolle antwoorden op een vraag te vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2014 11:47 C!T-George
  @Gast
  - De modale C!T gebruiker is hier juist heel goed toe in staat. Let op de toevoeging van C!T :-) Iedereen die wel eens een CD of DVD gebrand heeft kan Linux installeren.
  - Nu Microsoft de ondersteuning van XP stopt, zullen veel XP gebruikers zich afvragen wat de alternatieven zijn. Het artikel van Koen met veel screenshots brengt één alternatief, namelijk het installeren van een populaire Linux distributie, duidelijk in beeld. How to install Linux Mint. Dat is precies wat je als lezer van C!T verwacht.
  - De LTS (long term support) versies worden vijf jaar ondersteund, de tussen versies 8 maanden, zie de grafiek van de levensduur van de opeenvolgende versies https://sites.google.com/site/computertip/2
  - Een (her) installatie van een oude of nieuwe versie is vrij eenvoudig uit te voeren: zie https://sites.google.com/site/computertip/herinstallatie
  - Ik begrijp niet wat je bedoelt met obscure blogs. Een aanrader is de uitgebreide site Computertip: ¨Handige tips voor beginners en gevorderden met Linux¨ https://sites.google.com/site/computertip/Home

  @ Swake
  Je maakt denk ik terecht onderscheid tussen Linux Mint 13 LTS (long term support) en Mint 16 (tussen versie). De Linux Mint LTS versies volgen de onderliggende Ubuntu LTS release meestal na ongeveer een maand. Ubuntu 14.04 LTS staat over 30 dagen vanaf nu gepland. Jij gaat medio mei denk ik ook Linux Mint 17 LTS installeren ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2014 19:46 Canrith
  En kijk ook eens op: https://sites.google.com/site/computertip/
  Een site met volledige beschrijvingen en handige tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 13:09 Anoniem
  Bij Mint 16 kan je kiezen tussen beide ( overschrijven en er naast)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 21:13 Anoniem
  Gewoon XP blijven gebruiken, je Internettoegang (router) goed beveiligen, een goede antivirus gebruiken en geen domme dingen op Internet doen. Dat is alles.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 april 2014 12:47 Anoniem
  Hallo ,
  Bij het installeren (middels de handleiding , geen probleem) krijg ik de melding " geen PAE in de kernel" Kan ik dat omzeilen of op enig andere wijze oplossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2014 14:25 Anoniem
  ja geen windows xp gebruiken hoor de mensen die je dat aanraden willen je gewoon hacken en je dochters fotos uit je pc halen of die van je zoontje van 3
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2014 10:53 Anoniem
  Ik heb al diverse kennissen geadviseerd/geholpen met de overstap naar Ubuntu, Lubuntu en Mint. Allen waren verrast over de kwaliteit en mogelijkheden van Linux vandaag de dag. Als je vervolgens vertelt dat er geen virusscanner meer nodig is dan is men helemaal enthousiast.
  Ik denk serieus dat het met MS minder goed gaat dan voorheen: 16.000 ontslagen medewerkers, nieuwe CEO, Nokia loopt niet goed, Surface tablet slaat niet aan en nu weer het gezet met Windows 8: wel of geen startmenu…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 23:24 Anoniem
  Je printer installeren is een probleem alles komt in de wacht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 22:46 Anoniem
  Uitgeprobeerd, en niet goed bevonden. Dit is iets voor nerds.
  Wiffi aansluiten is een groot probleem.
  Linux mint 17.1 is traag, zeer traag.
  Kijk maar op internet veel te veel vragen.
  Conclusie BAGGER
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2015 23:30 Anoniem
  @laatste gast 22 mrt: Een 'live' versie draaien vanaf USB stick is altijd trager dan v.e. harde schijf. Ik durf te zweren dat Mint op je oude pc sneller draait dan XP. Geïnstalleerd.

  Linux Mint is een prima systeem, en als je XP draait op je 'oude' pc dan is de kans dat je programmaatjes ook nog prima draaien op een Linux versie met Wine geïnstalleerd heel erg groot. Zo simpel als wat.

  Hardware op Linux OS wordt -tegenwoordig- heel goed ondersteund en draait meestal zo 'uit de doos'.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 10:23 Anoniem
  Al bijna een jaar Linux Mint op mijn oude pc draaien. Secuur werken, niets gaat vanzelf!!
  Een geweldig systeem!! Als je dit bagger durft te noemen heb je geen verstand van computers en de besturingssystemen.
  Wil naast mijn Macbook pro NOOIT meer iets anders!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2015 19:23 Anoniem
  Zelf had ik Windows vanaf 98SE tot en met Windows 8.1, maar het voortdurende crashen van programma's, BsoD's, toevallig beschadigde besturingssystemen…ik had er genoeg van. Daarom heb ik eerst een aantal Linux distro's geprobeerd en Linux Mint bevalt mij het beste. Ook alle randapparatuur deed het. Na een aantal maanden ben ik volledig gemigreerd. Windows was voor mij vaak een nachtmerrie. Dat is met Linux verleden tijd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2015 00:09 Anoniem
  Schijf gecrasht, beide windows installatie discs naar de galamiezen (ik begin haast spoken te zien), na 20 rondjes skip dr het opgegeven. Moest gouw besturingssysteem, want net ontslagen, dus nodig voor solliciteren uwv etc. Op de fiets naar pc zaak, kan linux op usb stikkie gezet om pc lopend te krijgen (?), ja hoor, dat kan, alleen prijs usb stick, oh, das aardig? Weer thuis, feest ging niet door, een optie om Linux op te starten in beeld nog net, maar erop drukken tot je een onsje (zo zeggen ze dat bij de slager(?)) weegt, verder ging het niet, in haast dan maar W 8.1 gehaald (had ik toch via net eerder wat gehaald, stuk voordeliger uit geweest, maar ja, blij dat het iig toch kon (weinig contact mensen op moment, geen zin lastigvallen als niet uiterst nodig is). Dus nu al tijdje windows 8, merk weinig verschil met xp, maar ligt zeker aan mij denk ik. Nou juist reden hopelijk ook binnenkort linux te proberen, idee vooral wat erachter zit, niet één grote maatschappij (als ik het goed begrijp). En vrijwillige bijdrage. Dat mag ik lijen, zo'n houding (op wat voor vlak vul je/u zelf maar in).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 20:56 Kasander
  Gast | 29 augustus, 00:09
  Dat niet willen opstarten heeft te maken met een foute opzet van de stick. Als je je bios zo afstelt dat de pc vanaf stick opstart zal je geen problemen krijgen. Heb zelf al tientallen pc's en laptops opgezet en nooit problemen gehad met booten.

  Werk zelf al jaren met Linux Mint en het bevalt steeds beter!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 18:33 Anoniem
  Ruim een half jaar geleden overgestapt van Win10 naar Mint op een Toshiba notebook. Wat een verademing, Brother printer en Epson printer direct herkend. Externe harde schijven direct herkend. Het meegeleverde Libre Office wel geupdate naar versie 5 en de Fonts geladen voor Win gebruikers. Gaat allemaal erg makkelijk en waar iets niet vanzelf gaat staan de forums er vol mee met ondersteuning.
  Je zal mij nooit meer Microsoft producten zien gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2018 21:53 Carel85
  Ik heb het Linux bestand als iso op een cd gebrand, maar de pc start er niet van op. Ik krijg de melding op het scherm:

  ISOLINUX 6.03 20151222 ETCD COPYRIGHT (C)
  Failed to load ldlinux c32
  Boot failed: press a Key to retry…

  Als ik de cd opent staat het volledige Linux bestand er op.
  Wat kan ik doen om de cd bootable te maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.