Einde Windows XP-tijdperk: Overstappen op Linux

Door: koen-vervloesem | 17 maart 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

07 Installatietype

Als je Windows XP op de harde schijf hebt staan, ontdekt Linux Mint dat en vraagt je wat je wil doen. Standaard wordt voorgesteld om Windows XP door Linux Mint te vervangen. Daarbij wordt je hele harde schijf opnieuw geformatteerd, waardoor al je bestaande bestanden verloren gaan.

Verzeker je er dus eerst van dat je een back-up gemaakt hebt van al die bestanden! Optioneel kun je nog kiezen of je je Linux Mint-installatie wil versleutelen. Klik tot slot op Installeer nu.

08 Instellingen

Terwijl het installatieprogramma nu Linux Mint op je harde schijf installeert, kun je al enkele instellingen ingeven. Zo word je achtereenvolgens gevraagd in welke tijdzone je je bevindt, welke toetsenbordindeling je gebruikt (je kunt in het getoonde tekstveld typen om te controleren of je keuze correct is) en welke gebruikersnaam en wachtwoord je kiest.

In het laatste venster krijg je ook de keuze om je persoonlijke map te versleutelen. Klik tot slot op Verder, waarna de installatie verdergaat en je een slideshow te zien krijgt. Na voltooiing klik je op Nu herstarten.

09 Aanmelden

Na de herstart krijg je het aanmeldvenster te zien. De gebruikersnaam die je hebt gekozen, wordt al getoond. Klik erop en vul het bijbehorende wachtwoord in, waarna je op Enter drukt om aan te melden.

Als je niet wil aanmelden, klik je rechtsboven op het icoontje van de powerknop. Dan krijg je de keuze om de computer uit te schakelen, in slaapstand te zetten of te herstarten.

10 Welkomstscherm

Zodra je aangemeld bent, krijg je een welkomstscherm te zien waarin de ontwikkelaars van Linux Mint je verwijzen naar verdere informatie op internet, zoals documentatie, internetfora en chatrooms en een database met ondersteunde hardware. Als je die informatie de volgende keren niet meer wil zien, vink dan het vakje met Dit dialoogvenster weergeven bij het opstarten uit.

Kijk ook eens naar dit venster: naast de titelbalk bovenaan het venster staan helemaal rechts twee knopjes. Met een druk op het minteken minimaliseer je het venster en met het kruisje sluit je het, net zoals je dit gewend bent.

11 Draadloos netwerk

Het wordt tijd voor een kleine rondleiding. Onder in het scherm zie je het paneel. We beginnen aan de rechterkant, waar je een aantal icoontjes ziet in het systeemvak. Waarschijnlijk zie je links in dit systeemvak een icoontje van een tekstballon met een 1. Klik erop om de melding te zien: in ons geval de melding dat er draadloze netwerken beschikbaar zijn.

Klik daarna op het icoontje van de twee gebroken kabels om de draadloze netwerken te zien. Kies een netwerk en geef het wachtwoord in. Daarna wordt de draadloze internetverbinding opgezet en verandert het icoontje.

12 Updaten

De volgende stap die je het beste uitvoert is het updaten van Linux Mint. Normaal gesproken krijg je in het systeemvak al een icoontje van een blauw schild met een i te zien, dat je aanmaant om te updaten. Klik erop en geef dan je wachtwoord, waarna het updatebeheer wordt gestart.

Klik daarna bovenaan op Updates installeren. Mogelijk komen er na het installeren van updates nog meer nieuwe updates beschikbaar en moet je nogmaals op Updates installeren klikken tot er geen updates meer beschikbaar zijn.

13 Systeemvak

Wanneer Linux Mint up-to-date is, kun je je systeem verder ontdekken. In het systeemvak vind je verder nog een knop om alle vensters te bekijken, de datum en tijd, de batterijstatus, het audiovolume, een knop voor de bluetooth-verbinding en een menu waarmee je de computer uitschakelt, het beeldscherm vergrendelt of de systeeminstellingen opent.

Klik of rechtsklik gerust eens op alle icoontjes om te zien wat je ermee kunt doen, want je zult ze dagelijks vaak gebruiken.

14 Programma's

Klik je linksonder op Menu, dan opent zich het hoofdmenu, waarvandaan je toegang krijgt tot alle programma's. Links staan wat icoontjes van populaire programma's, de instellingen en om het scherm te vergrendelen en de computer af te sluiten. Daarnaast staan menu-onderdelen voor verschillende categorieën programma's.

Standaard is al heel wat software geïnstalleerd, zoals het kantoorpakket LibreOffice, de browser Firefox, de instant messenger Pidgin, de mediaspeler VLC enzovoort. Naast het hoofdmenu staan wat snelkoppelingen en je vindt er de taakbalk met geopende vensters.

15 Vensters

Open eens een aantal vensters. Met het minteken in een venster minimaliseer je een venster met het kruisje sluit je het venster, dat weet je al. De meeste vensters hebben ook een plusteken, waarmee je het venster maximaliseert of zijn normale grootte teruggeeft. Rechtsklik op de titelbalk voor meer mogelijkheden.

Kies bijvoorbeeld Verplaatsen naar werkblad rechts om het venster naar het tweede werkblad te verplaatsen. Druk je daarna op de toetsen Ctrl+Alt+PijlRechts, dan wordt het tweede werkblad getoond. Door je vensters over verschillende werkbladen te verdelen, houd je wat orde.

16 Werkbladen

Heb je heel wat vensters openstaan, druk dan de toetsen Ctrl+Alt+PijlOmlaag, waarna je alle vensters op het huidige werkblad tegelijk in het klein te zien krijgt en op een venster klikt om het naar voren te brengen.

Druk je op Ctrl+Alt+PijlOmhoog, dan wordt een miniatuurversie van beide werkbladen met alle vensters erin getoond. Klik op een werkblad of venster om het te selecteren of klik op het plusteken helemaal rechts om een extra werkblad aan te maken.

17 Schijf aansluiten

Nu je een beetje je weg weet in Linux Mint, is het tijd om je bestanden uit Windows te kopiëren. Sluit de externe harde schijf aan en klik daarna bovenaan links op het bureaublad op Computer. Je krijgt nu alle partities op de (interne en externe) harde schijven te zien. Dubbelklik op de schijf waarop je in Windows je back-up gemaakt hebt om de inhoud te bekijken.

Het heeft weinig zin om programma's te gaan kopiëren, want je gebruikt onder Linux Mint andere programma's, maar je documenten zijn wel gewoon geschikt om te kopiëren naar dit nieuwe besturingssysteem.

18 Bestanden kopiëren

Heb je eenmaal beslist wat je wil kopiëren, open dan een tweede venster met je Persoonlijke map door op het gelijknamige icoontje op je bureaublad te dubbelklikken. Open dan het venster van de bestanden op je externe schijf en selecteer de te kopiëren bestanden. Dit doe je door met een ingedrukte muisknop een rechthoek rond de gewenste bestanden te slepen.

Versleep de bestanden naar de map op je interne schijf terwijl je de muisknop ingedrukt houdt. Het kopiëren kan overigens wel even duren.

19 Schijf ontkoppelen

Nadat je de bestanden van de externe schijf gekopieerd hebt, moet je die eerst ontkoppelen in Linux Mint voor je de usb-kabel uit de computer haalt of de schijf uitschakelt. Dubbelklik daarvoor op Computer op het bureaublad en klik dan op het icoontje naast de schijf om die te ontkoppelen. Je kunt ook op het icoontje van de schijf op het bureaublad rechtsklikken en dan Ontkoppelen kiezen.

Vanaf nu staan al je documenten op je computer met Linux Mint en kun je zonder Windows XP veilig aan de slag.

20 Reactie(s) op: Einde Windows XP-tijdperk: Overstappen op Linux

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2014 14:59 C!T-George
  Goed artikel van Koen Vervloesem!

  @ 03 back it up!
  Als Ubuntu gebruiker schrik ik - even maar - van de opmerking dat alles overschreven wordt tijdens de installatie. Er kan tijdens de installatie namelijk worden gekozen voor het installeren van Linux Mint inplaats van Windows, maar ook voor het installeren van Linux Mint naast Windows, en dan wordt er niets overschreven. Linux doet een - bescheiden - voorstel om een leeg gedeelte van de HDD voor de Linux installatie te gebruiken, en laat de Windows installatie dan verder onaangeroerd.
  Zie ¨Mint installeren naast Windows, maak uw computer tweevoudig opstartbaar¨ :
  https://sites.google.com/site/computertip/Home
  onderdeel L4 Linux Mint.

  Omgekeerd is het wel zo dat Windows de MBR (master boot record) van de HDD overschrijft bij een installatie, en zo de hele HDD voor zich opeist. Zonder de mogelijkheid van een dual-boot. Dat is wel vrij drastisch.
  Uiteraard is een backup altijd aan te raden, ook als je Linux naast Windows (XP, Vista, 7 of 8) wilt installeren.

  En vergeet niet Linux goed in te stellen, waarbij met name het verlagen van de swapneiging voor een aanzienlijke snelheidswinst zorgt:
  https://sites.google.com/site/computertip/mint-cinnamon-directdoen

  Succes!


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 15:37 Swake
  Sorry Koen Vervloesem, maar ik stel me vragen waarom je Linux Mint als voorbeeld stelt als ideale vervanger voor Windows XP.
  De ondersteuning voor Windows XP beëndigt na 8 april 2014. De ondersteuning voor Linux Mint16 beëindigt in juli 2014,
  Wie graag een ideale vervanger wil voor Windows XP, en kiest voor Linux Mint , zou ik toch voor een LTS versie opteren, die ondersteuning bied tot juli 2017.
  De ideale vervanger voor Windows XP en een lichtgewicht in de Linux Mint versies is Linux Mint 13 Xfce (32-bits).
  Deze Linux Mint LTS versie draait zeer stabiel op oudere computers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 15:45 Swake
  Sorry Koen Vervloesem, maar ik stel me vragen waarom je Linux Mint als voorbeeld stelt als ideale vervanger voor Windows XP.
  Hiermee bedoelde ik Linux Mint 16.

  http://www.linuxmint.com/release.php?id=18
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 22:02 Anoniem
  Ja hoor, dit zie ik de modale gebruiker zomaar doen, geen wonder dat Linux nog niet eens 2% van de markt aan besturings systemen in handen heeft. En om het halve jaar stopt de ondersteuning van dit soort distributies, dus wat schiet een XP gebruiker hiermee op? En kwa ondersteuning en help ben je uren zoekende in obscure blogs om zinvolle antwoorden op een vraag te vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2014 11:47 C!T-George
  @Gast
  - De modale C!T gebruiker is hier juist heel goed toe in staat. Let op de toevoeging van C!T :-) Iedereen die wel eens een CD of DVD gebrand heeft kan Linux installeren.
  - Nu Microsoft de ondersteuning van XP stopt, zullen veel XP gebruikers zich afvragen wat de alternatieven zijn. Het artikel van Koen met veel screenshots brengt één alternatief, namelijk het installeren van een populaire Linux distributie, duidelijk in beeld. How to install Linux Mint. Dat is precies wat je als lezer van C!T verwacht.
  - De LTS (long term support) versies worden vijf jaar ondersteund, de tussen versies 8 maanden, zie de grafiek van de levensduur van de opeenvolgende versies https://sites.google.com/site/computertip/2
  - Een (her) installatie van een oude of nieuwe versie is vrij eenvoudig uit te voeren: zie https://sites.google.com/site/computertip/herinstallatie
  - Ik begrijp niet wat je bedoelt met obscure blogs. Een aanrader is de uitgebreide site Computertip: ¨Handige tips voor beginners en gevorderden met Linux¨ https://sites.google.com/site/computertip/Home

  @ Swake
  Je maakt denk ik terecht onderscheid tussen Linux Mint 13 LTS (long term support) en Mint 16 (tussen versie). De Linux Mint LTS versies volgen de onderliggende Ubuntu LTS release meestal na ongeveer een maand. Ubuntu 14.04 LTS staat over 30 dagen vanaf nu gepland. Jij gaat medio mei denk ik ook Linux Mint 17 LTS installeren ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2014 19:46 Canrith
  En kijk ook eens op: https://sites.google.com/site/computertip/
  Een site met volledige beschrijvingen en handige tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 13:09 Anoniem
  Bij Mint 16 kan je kiezen tussen beide ( overschrijven en er naast)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 21:13 Anoniem
  Gewoon XP blijven gebruiken, je Internettoegang (router) goed beveiligen, een goede antivirus gebruiken en geen domme dingen op Internet doen. Dat is alles.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 april 2014 12:47 Anoniem
  Hallo ,
  Bij het installeren (middels de handleiding , geen probleem) krijg ik de melding " geen PAE in de kernel" Kan ik dat omzeilen of op enig andere wijze oplossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2014 14:25 Anoniem
  ja geen windows xp gebruiken hoor de mensen die je dat aanraden willen je gewoon hacken en je dochters fotos uit je pc halen of die van je zoontje van 3
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2014 10:53 Anoniem
  Ik heb al diverse kennissen geadviseerd/geholpen met de overstap naar Ubuntu, Lubuntu en Mint. Allen waren verrast over de kwaliteit en mogelijkheden van Linux vandaag de dag. Als je vervolgens vertelt dat er geen virusscanner meer nodig is dan is men helemaal enthousiast.
  Ik denk serieus dat het met MS minder goed gaat dan voorheen: 16.000 ontslagen medewerkers, nieuwe CEO, Nokia loopt niet goed, Surface tablet slaat niet aan en nu weer het gezet met Windows 8: wel of geen startmenu…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 23:24 Anoniem
  Je printer installeren is een probleem alles komt in de wacht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 22:46 Anoniem
  Uitgeprobeerd, en niet goed bevonden. Dit is iets voor nerds.
  Wiffi aansluiten is een groot probleem.
  Linux mint 17.1 is traag, zeer traag.
  Kijk maar op internet veel te veel vragen.
  Conclusie BAGGER
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2015 23:30 Anoniem
  @laatste gast 22 mrt: Een 'live' versie draaien vanaf USB stick is altijd trager dan v.e. harde schijf. Ik durf te zweren dat Mint op je oude pc sneller draait dan XP. Geïnstalleerd.

  Linux Mint is een prima systeem, en als je XP draait op je 'oude' pc dan is de kans dat je programmaatjes ook nog prima draaien op een Linux versie met Wine geïnstalleerd heel erg groot. Zo simpel als wat.

  Hardware op Linux OS wordt -tegenwoordig- heel goed ondersteund en draait meestal zo 'uit de doos'.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 10:23 Anoniem
  Al bijna een jaar Linux Mint op mijn oude pc draaien. Secuur werken, niets gaat vanzelf!!
  Een geweldig systeem!! Als je dit bagger durft te noemen heb je geen verstand van computers en de besturingssystemen.
  Wil naast mijn Macbook pro NOOIT meer iets anders!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2015 19:23 Anoniem
  Zelf had ik Windows vanaf 98SE tot en met Windows 8.1, maar het voortdurende crashen van programma's, BsoD's, toevallig beschadigde besturingssystemen…ik had er genoeg van. Daarom heb ik eerst een aantal Linux distro's geprobeerd en Linux Mint bevalt mij het beste. Ook alle randapparatuur deed het. Na een aantal maanden ben ik volledig gemigreerd. Windows was voor mij vaak een nachtmerrie. Dat is met Linux verleden tijd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2015 00:09 Anoniem
  Schijf gecrasht, beide windows installatie discs naar de galamiezen (ik begin haast spoken te zien), na 20 rondjes skip dr het opgegeven. Moest gouw besturingssysteem, want net ontslagen, dus nodig voor solliciteren uwv etc. Op de fiets naar pc zaak, kan linux op usb stikkie gezet om pc lopend te krijgen (?), ja hoor, dat kan, alleen prijs usb stick, oh, das aardig? Weer thuis, feest ging niet door, een optie om Linux op te starten in beeld nog net, maar erop drukken tot je een onsje (zo zeggen ze dat bij de slager(?)) weegt, verder ging het niet, in haast dan maar W 8.1 gehaald (had ik toch via net eerder wat gehaald, stuk voordeliger uit geweest, maar ja, blij dat het iig toch kon (weinig contact mensen op moment, geen zin lastigvallen als niet uiterst nodig is). Dus nu al tijdje windows 8, merk weinig verschil met xp, maar ligt zeker aan mij denk ik. Nou juist reden hopelijk ook binnenkort linux te proberen, idee vooral wat erachter zit, niet één grote maatschappij (als ik het goed begrijp). En vrijwillige bijdrage. Dat mag ik lijen, zo'n houding (op wat voor vlak vul je/u zelf maar in).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 20:56 Kasander
  Gast | 29 augustus, 00:09
  Dat niet willen opstarten heeft te maken met een foute opzet van de stick. Als je je bios zo afstelt dat de pc vanaf stick opstart zal je geen problemen krijgen. Heb zelf al tientallen pc's en laptops opgezet en nooit problemen gehad met booten.

  Werk zelf al jaren met Linux Mint en het bevalt steeds beter!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 18:33 Anoniem
  Ruim een half jaar geleden overgestapt van Win10 naar Mint op een Toshiba notebook. Wat een verademing, Brother printer en Epson printer direct herkend. Externe harde schijven direct herkend. Het meegeleverde Libre Office wel geupdate naar versie 5 en de Fonts geladen voor Win gebruikers. Gaat allemaal erg makkelijk en waar iets niet vanzelf gaat staan de forums er vol mee met ondersteuning.
  Je zal mij nooit meer Microsoft producten zien gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2018 21:53 Carel85
  Ik heb het Linux bestand als iso op een cd gebrand, maar de pc start er niet van op. Ik krijg de melding op het scherm:

  ISOLINUX 6.03 20151222 ETCD COPYRIGHT (C)
  Failed to load ldlinux c32
  Boot failed: press a Key to retry…

  Als ik de cd opent staat het volledige Linux bestand er op.
  Wat kan ik doen om de cd bootable te maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.