Einde Windows XP-tijdperk: Hoe stap je over?

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 maart 2014 00:10

How To

Microsoft staakt op 8 april 2014 de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat je pc geen nieuwe updates meer ontvangt. Vind je het gebruik van XP zonder updates te gevaarlijk, dan kun je lezen hoe je het beste kunt overstappen.

Tip 01: Over op Windows 8

Ondanks alle beveiligings- en onderhoudstips die we eerder bespraken, is het mogelijk dat XP vanwege het gebrek aan updates op termijn niet meer prettig werkt. Het is ook nog maar de vraag hoe lang hardware-fabrikanten nog geschikte drivers leveren voor XP. Als je printer bijvoorbeeld defect raakt, is het heel goed mogelijk dat een nieuw exemplaar niet meer goed samenwerkt met XP.

Bij dergelijke problemen ligt een ander besturingssysteem voor de hand. Het voordeel is dat je dan weer updates ontvangt, waardoor je weer veilig werkt. Via een upgrade stap je rechtstreeks over naar Windows 8. Je controleert eenvoudig of de hardware van je huidige pc aan de eisen van Microsofts nieuwste besturingssysteem voldoet. Surf naar http://tipsentrucs.link.idg.nl/uw8 en klik op Upgradeassistent downloaden. Dubbelklik op het exe-bestand. Het tooltje bekijkt of je pc goed genoeg is voor Windows 8.

Mochten er problemen zijn, dan klik je op Compatibiliteitsgegevens weergeven. Wellicht kun je deze onderdelen nog vervangen. Als je besluit om een upgrade uit te voeren, klik je op Volgende. Bepaal of je persoonlijke instellingen, bestanden en apps wil behouden. Klik wederom op Volgende om te zien welke Windows-versies er voor je geschikt zijn. Nadat je hebt betaald, kun je direct overstappen op Windows 8.

Tip 01 Via de Windows 8-upgradeassistent zie je meteen of je pc met Microsofts nieuwste besturingssysteem uit de voeten kan.

Tip 02: Over op Windows 7

De overstap van XP naar Windows 8 is enorm groot. Microsoft heeft de gebruikersomgeving in zijn nieuwste besturingssysteem namelijk ingrijpend veranderd. Zo open je programma's bijvoorbeeld niet meer via het startmenu. Hiervoor in de plaats is er een apart venster met tegels in het leven geroepen.

Lijkt de overstap je te groot? Je kunt als alternatief ook een licentie van Windows 7 aanschaffen. Dit besturingssysteem ligt meer in lijn met XP, terwijl Microsoft nog volop updates beschikbaar stelt. Via een hulpprogramma controleer je of je pc aan de systeemeisen van Windows 7 voldoet. Open de webpagina http://tipsentrucs.link.idg.nl/uw7 en klik op Upgrade Advisor downloaden (Engelstalig) / Downloaden / Nee, bedankt en ga door. Dubbelklik op het exe-bestand en neem de stappen door om het programma te installeren.

Zodra je het programma opent, klik je op Controle starten. Na een tijdje wachten, zie je precies welke onderdelen wel of niet geschikt zijn voor Windows 7. Helaas is rechtstreeks upgraden niet mogelijk met dit hulpprogramma. Je kunt wel zelf een licentie bij een (web)winkel aanschaffen.

Tip 02 Bekijk of overstappen naar Windows 7 mogelijk is met je pc.

Tip 03: Nieuwe pc kopen

Is je hardware verouderd en wil je per se een actuele versie van Windows draaien? Je ontkomt er dan niet aan om een nieuwe pc te kopen. Een voordeel is dat Windows 8 op de meeste kant-en-klare systemen al is geïnstalleerd. Je hoeft dus zelf niets meer te doen nadat je een pc hebt uitgezocht.

Als je van plan bent om zelf een pc te bouwen, schaf je de gewenste Windows-versie aan in de winkel. Kijk ook naar alternatieven. Misschien is een laptop in jouw geval veel handiger. Wanneer je het vooral leuk vindt om op internet te surfen, foto's te bekijken en sociale netwerken bij te houden, is een tablet misschien ook wel de moeite waard.

Tip 03 Als je hardware is verouderd, kun je een nieuwe laptop met Windows 8 overwegen.

Tip 04: Ubuntu installeren

Is de hardware van je pc niet geschikt voor Windows 8 of vind je de software te duur? Probeer dan Ubuntu eens uit. Dit besturingssysteem is gratis en heeft bovendien lagere systeemeisen dan Windows 8. Verder is Ubuntu gebruiksvriendelijk en zijn er tegenwoordig veel programma's compatibel.

Bedenk goed of je een 32bit- of 64bit-versie nodig hebt. De makers vragen om een donatie, maar daartoe ben je niet verplicht. Na het downloaden, brand je het iso-bestand op een lege dvd. Vervolgens herstart je de computer en selecteer je in het BIOS de cd/dvd-drive als eerste opstartschijf. Volg de aanwijzingen op het scherm om het besturingssysteem op je pc te installeren.

Tip 04 Ubuntu is een gratis alternatief voor Windows.

25 Reactie(s) op: Einde Windows XP-tijdperk: Hoe stap je over?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 januari 2014 19:48 Anoniem
  Ik heb nu twee XP machines naar Ubuntu omgezet. Ik ben aangenaam verrast, beide machines zijn een stuk stabieler dan ze onder XP waren. Alles werkt eigenlijk gewoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 20:20 Anoniem
  voor een xp machine zou ik voor ubuntu gaan, het is een heel licht besturings systeem en is makkelijk in de omgang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 22:56 Anoniem
  Wat die 2 Linux fans hieronder beweren gaat slechts ten dele op omdat de meeste programma's die onder XP werkten niet onder Ubuntu Linux werken, tenzij je met dat krakkemikkige Wine opgescheept wilt worden. Ik draai zelf ook naast Win8.1, Linux (Mint) en daar is niks mis mee, maar je zult wel naar alternatieven voor je XP programma's moeten gaan zoeken. Verder is het zo dat oudere Windows PC's prima van Windows 7 of 8.1 kunnen worden voorzien, mits ze voldoen aan de minimale systeem eisen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 08:37 Kakysan
  Niemand verplicht je om Ubuntu te gebruiken. Dus als je het niet ziet zitten doe het dan vooral niet. Het is een tip !!

  Maar heb je niet de centen om een nieuwe pc te kopen (of upgraden), en wil je je oude XP machine niet meteen naar de milieustraat brengen (is vaak ook niet nodig), dan kun je overwegen om het te proberen. Er is (helaas) niet zoveel ondersteuning voor Linux als voor Windows, maar het is er wel.

  Ubuntu draait redelijk op 756 mb maar liever 1 gb intern geheugen. Voor hele oude XP machines met weinig geheugen (512 mb) zou ik Xubuntu of Mint 13 Xfce adviseren.

  Voor advies voor het overstappen zoek maar eens op Google.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 09:58 Anoniem
  Voor oude pc's met weinig ram is JoliOS ook een goed alternatief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 10:41 Anoniem
  over xp dat stopt.
  Dat houdt in dat een geen gaten meer gedicht worden.
  Dus ook de fire-wall van microsoft niet.

  Maar als je eset securety-systems van eset kost 40.– en update 29.–euro per jaar gebruikt.

  Heb je geen probleem
  Die update nog steeds. En zorg voor:
  Antivirus
  Antispyware
  Anti-Diefstal
  Anti-Phishing
  Personal Firewall
  Antispam
  Ouderlijk Toezicht
  Social Media Scanner
  Exploit Blocker
  Advanced Memory Scanner
  Vulnerability Shield
  Apparaatbeheer

  Maar je wel je drivers veilig stellen voor herinstallatie van je xp in de toekomst.
  Daar zijn programmas voor die dat voor je regelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 11:03 Anoniem
  Als hobbyist vind ik UBUNTU heel prettig werken en je krijgt er veel programma's gratis bij.
  Ben je echter eindgebruiker, dus weet je b.v. niet hoe je een harddisk moet defragmenteren, stap dan fijn over op Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 11:03 Anoniem
  Als hobbyist vind ik UBUNTU heel prettig werken en je krijgt er veel programma's gratis bij.
  Ben je echter eindgebruiker, dus weet je b.v. niet hoe je een harddisk moet defragmenteren, stap dan fijn over op Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 14:21 Anoniem
  Ik vind de voorstelling van zaken betreffende windows8 en -8.1 niet juist. Windows8.1 heeft een startknop. Als je op daarop klikt opent niet meer het vertrouwde rijtje programma's, maar een scherm met, voor ieder programma een tegeltje. Een tegeltje per programma. Wil je nog meer programma's zien, dan klik je op een pijltje, waarop een groot aantal kleine tegeltjes verschijnt. Zoals we dat met "XP' gewend zijn met programma-namen; in rubrieken georganiseerd. Eigenlijk is wat dat betreft de user-interface niet dramatisch veranderd. Wel is het veel eenvoudiger van alles aan te passen. Ik ben overgestapt van "XP" naar "8.1" en heb nog geen spijt. Ik ben de 65 ruim gepasseerd. Je kunt je eigen programma's ook aan een tegel koppelen. Snelkoppelingen maken kan ook. Dezelfde interface als op je laptop als je dat op prijs stelt. Durf iets nieuws!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 17:53 Anoniem
  Xp kan je genoeg beveiligen:
  Antivirus + firewall
  EMET 4.0
  externe modem met firewall
  online bankieren met bitdefender safepay
  ….
  en zo zijn er nog een aantal tips en wanneer men dit een tijdje 'durft' volhouden dan is Xp binnen een paar jaar veiliger dan W7/W8 bij elkaar want hoe minder gebruikers er van een OS zijn, hoe minder interessant het OS wordt. Heel die bangmakerij met XP is gewoon een ponzie scheme want hé… wie heeft hierbij de grootste baat? Zelfs computertotaal slaat de bal volledig mis en blijft maar in dezelfde amateuristische cirkel ronddraaien. Heel het computergebeuren is nog altijd een prehistorisch gebeuren wat veel te hoog staat aangeprijst. Lang leve PirateBay want alles is gratis! Heb zelfs W8.1 legaal kunne regelen maar dat OS is in mijn ogen een grote flop en heb er geen zin in om dat OS helemaal na mijn hand te zetten terwijl er nog een hele boel updates gepland staan voor dat OS. Misschien wordt W9 weer een hit maar ik geef er geen euro aan uit want het is allemaal de moeite nog niet waard in mijn ogen. Meer samenwerking wil ik zien zodat er eens degelijke technologie wordt uitgevonden dan ons op te zadelen met rommel dat de volgende dag alweer achterhaald is.
  en zo zijn er nog een aantal tips en wanneer men dit een tijdje 'durft' +Wvolhouden dan is Xp binnen een paar jaar veiliger dan W7/W8 bij elkaar want hoem inder gebruikers er van een OS zijn, hoe minder interssant het OS wordt. Heel die bangmakerij met XP is gewoon een ponzie scheme want hé… wie heeft hierbij de grootste baat? Zelfs computertotaal slaat de bal volledig mis en blijft maar in dezefde cirkel ronddraaien. Het computergebeueren is nog altijd een prehistorich gebeuren want veel te hoog staat aangerpijst. Lang leve PirateBay want alles is gratis!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 21:02 Anoniem
  je kan ook XP gebruiken zonder internet, werkt ook!
  Het is eigenlijk triest dat MS XP niet afmaakt, voordat ze aan iets "nieuws" beginnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 12:24 Anoniem
  Hieronder een goede tip! Gebruik Ubuntu om het web op te gaan én om je mail te lezen en XP voor alle andere offline zaken.
  Ubuntu is naast Windows te installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2014 13:26 Anoniem
  Linux Lite (https://www.linuxliteos.com) voldoet prima voor de meeste oude pc's. Moet het per sé op XP lijken dan zou ik Q4OS (http://www.q4os.org/) proberen. Moet het er ook zonder veel moeite nog leuk uitzien dan is Pear OS 8 (http://tinyurl.com/k63jgyb) misschien iets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2014 13:54 Francolin
  Emsisoft heeft bekendgemaakt dat zij tot/met 2016 doorgaan met hun anti-virus software voor WinXP en misschien zelfs nog daarna !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 13:37 Anoniem
  Gewoon overstappen op Windows 7 (geen tikfout) en het er verder niet meer over hebben. Windows 7 draait prima op oudere systemen, mits je er een SSD bijprikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 12:30 Anoniem
  Een werkende antivirus en een firewall maken Windows XP niet veilig. Beveiligingslekken in Windows XP zelf worden niet meer gedicht, wat de deur wagenwijd open zet voor kwaadwillenden. Antivirus en firewall dichten deze lekken ook niet, dus hackers en malware hebben vrij spel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2014 13:26 Anoniem
  Volgens mij zijn er een aantal oude artikelen uit het archief gehaald om Bol.com wat advertentieruimte te geven?
  Jammer dat C!T hier naar luistert. Komt er dus feitelijk op neer dat Bol.com hier de redactie vervangt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2014 20:26 Anoniem
  Het is gewoon hele handige content!! Thanks ct
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2014 15:02 Anoniem
  leuk hoor, advertenties van Bol.com scoren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2014 19:00 Anoniem
  Het is al bekend dat wanneer een hacker merkt dat er op een pc EMET geïnstalleerd staat ze snel overgaan naar een andere pc. In mijn ogen wordt het hele verhaal opgeblazen maar voor een gebruiker die niet veel kennis heeft is het wel aan te raden om over te stappen en voor de rest kan XP nog een paar jaartjes mee. Weet ook dat hackers gaan waar er veel is te rapen en hoe minder xp gebruikers, hoe minder interessant xp voor hun wordt. Een tijdje terug nog een paar testen gezien en daar komt Windows 8 onveiliger uit de hoek dan Windows7 en XP dus waar hebben we het eigenlijk over? Moet er wel bij vertellen dat de schuldigen niet direct het OS was maar software van derden zoals flash, firefox, chrome,…

  En ivm. Linux is er ook een bericht opgedoken van een lek dus zo veilig is dat ook alweer niet zoals de meeste voorgeschoteld krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.