EK voetbal kijken? Zo stream je de wedstrijden naar al je apparaten

Door: Joris Peterse | 07 juni 2021 12:52

EK 2020/2021
How To

Na een jaartje Corona-vertraging barst vanaf 11 juni 2021 het EK 2020 los. Er zijn veel manieren om de wedstrijden live te streamen of terug te kijken. Zowel via apps, als Chromecast als mediaspelers. EK voetbal kijken op al je apparaten leggen we je uit in dit artikel.

In tegenstelling tot de Eredivisie en andere grote voetbalcompetities is het Europees kampioenschap zonder betaalverplichtingen of andere betaalhordes te bekijken. Dat maakt het voor de voetballiefhebber makkelijk en leuk om het EK overal te kunnen volgen, gewoon door de wedstrijden te bekijken of zelfs terug te kijken. We vertellen op welke manieren dat mogelijk is.

Mobiele NPO-app

De rechten om het EK voetbal 2020 uit te zenden liggen in Nederland bij de publieke omroep. Dat houdt in dat de wedstrijden gewoon via het open kanaal op tv te bekijken zijn als je een tv-abonnement hebt. Ook kun je de wedstrijden op smart-tv’s bekijken via de NPO-app. Hetzelfde geldt voor je smartphone en tablet. Op je pc kun je via de browser de EK-voetbalwedstrijden kijken op de site van de NOS en NPO.

Ben je in het buitenland en wil je het EK volgen, dan zul je een VPN moeten gebruiken om het dataverkeer om te leiden via Nederland. De NPO-app weigert dienst wanneer je een buitenlandse verbinding maakt. Omdat je al je dataverkeer omleidt is het wel aan te bevelen een betrouwbare VPN-dienst te nemen. Helaas zijn dat in vrijwel alle gevallen betaalde VPN-diensten. Denk aan Private Internet Access, NordVPN, ExpresVPN en VyprVPN. Wanneer je verbindt met de VPN-dienst kun je kiezen uit verschillende servers op allerlei locaties. Als je kiest voor een Nederlandse server kun je gewoon gebruikmaken van de NPO-app of site. Bovendien is een VPN een handige manier om je eigen data te beschermen.

Met een VPN kun je je internetverkeer omleiden, zodat je in het buitenland alsnog het EK bij de NPO bekijkt.

Casten

Handig voordeel van de NPO-app is dat hij de cast-functie ondersteunt. Zo kun je je tv - of ander scherm overal neerzetten om het EK te kijken, zonder dat je afhankelijk bent van je tv-box. Ook kun je bijvoorbeeld een monitor gebruiken; een Chromecast werkt immers op ieder scherm, zolang er maar een HDMI-poort aanwezig is. Ga echter wel even na of de monitor ingebouwde speakers heeft voor het geluid. Het enige wat je nodig hebt is een wifiverbinding en de NPO-app op je smartphone.

Om toch overal die wifi-verbinding te kunnen krijgen die nodig is om te casten, zou je kunnen kijken naar een 4G- (of 5G-)router. Zo heb je je kleine netwerkje op afgelegen plekken, zoals op de camping bijvoorbeeld. Let natuurlijk wel op dat je genoeg data beschikbaar hebt en de snelheid toereikend is voor de videostream.

Overige apps

Zoals ik schreef bieden veel smart-tv’s een NPO-app aan, waardoor een Chromecast niet nodig is. Sommige tv’s die draaien op Android TV hebben zelfs de cast-functionaliteit ingebouwd. Alleen een tv met internetverbinding volstaat.

Maak je gebruik van een mediaspeler, zoals een Apple TV, dan kun je ook de app van de publieke omroep gebruiken. Je PlayStation- en Xbox-console bieden ook de NPO-app aan. Heb je een mediaspeler met het Kodi-besturingssysteem, dan is de NPO-app niet (meer) officieel beschikbaar, maar zul je naar onofficiële apps moeten uitwijken om het EK te kunnen volgen.

EK 2020/2021
Je kunt de wedstrijden van je favoriete landen automatisch in je agenda zetten.

Wedstrijdschema in de agenda

Nu je apparatuur klaar is om het EK te volgen, is het tijd om de EK-wedstrijden in de agenda te zetten. Zo weet je dat je geen van de belangrijke wedstrijden mist.

1 Reactie(s) op: EK voetbal kijken? Zo stream je de wedstrijden naar al je apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 juni 2021 18:58 GeePee
    Quote "Helaas zijn dat in vrijwel alle gevallen betaalde VPN-diensten. "

    Dat zijn GELUKKIG betaalde diensten: een veilige dienstverlener, supersnelle verbindingen die nauwelijks vertragingen geven, geen reclames tussendoor. Dat mag wat kosten, toch? 't Zijn geen mondkapjes…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.