Emsisoft Internet Security 9 - Veilige nieuwkomer

© PXimport

Emsisoft Internet Security 9 - Veilige nieuwkomer

Geplaatst: 22 april 2015 - 06:18

Aangepast: 14 december 2022 - 12:25

Edmond Varwijk

Hoewel Emsisoft ruim tien jaar bestaat, is het in Nederland niet echt bekend. Voor een maker van beveiligingssoftware is dat niet gunstig: vertrouwen en reputatie spelen een grote rol bij de keuze van een beveiligingsproduct. Aan een onbekende vertrouw je niet zomaar je computerbeveiliging toe.

Emsisoft heeft maar 25 medewerkers, absurd weinig in vergelijking met de duizenden van andere antimalwaremakers. Bovendien wonen ze verspreid over de hele wereld en werken ze alleen online samen. "Geen duur hoofdkwartier, geen dresscode, en onbeperkt samenwerken met getalenteerde experts van over de hele wereld", volgens Emsisoft-oprichter Christian Mairoll werkt dit gewoon erg efficiënt. En aan Emsisoft Internet Security 9 (EIS) is de andere manier van bedrijfsvoering ook niet af te zien. Lees ook: Welke virusscanner past bij jou?

Twee engines

EIS is gebruiksvriendelijk en de beveiliging is goed. Heel 2014 zat het met de bescherming in de kopgroep bij vergelijkende tests van AV-Comparatives. Alleen het verwijderen van malware doen de andere koplopers beter. Emsisoft werkt met twee engines: een antivirusengine van Bitdefender en een eigen variant. De laatste richt zich voornamelijk op het herkennen van nieuwe nog onbekende bedreigingen en ongewenste programma's zoals toolbars die gegevens van browsersessies verzamelen en doorsturen.

 

© PXimport

Emsisoft Internet Security 9 is prettig in het gebruik.

Die eigen engine van Emsisoft zien we bijvoorbeeld weer terug bij het in Nederland wat bekendere Ashampoo Anti-Virus. De beveiliging bij Emsisoft gebeurt in drie lagen. De eerste is de browsebeveiliging die - browseronafhankelijk - de toegang tot besmette websites blokkeert. De tweede is bestandsbewaking, dat alle bestanden controleert die gedownload of veranderd worden, inclusief reputatiescanning. De derde is de gedragsbewaking die de acties van alle actieve programma's controleert. Alleen bij de bestandsbewaking wordt de Bitdefender-engine gebruikt.

Nieuwe firewall

Al deze beschermingsfuncties zijn eigenlijk Emsisoft Anti-Malware, dat ook los te koop is. Het verschil met Emisoft Internet Security is de firewall. Hiervoor heeft men niet de eigen Online Armor-firewall genomen, maar een nieuwe ontwikkeld. Online Armor is volgens Emsisoft 'alleen geschikt voor geeks' en die gebruiksvriendelijker maken is te lastig. Ben je zo'n geek, dan laat EIS de Online Armor-firewall ongemoeid. Wil je overstappen op de EIS-firewall, dan moet je Online Armor eerst deinstalleren.

 

© PXimport

De eigen scanengine van Emsisoft richt zich vooral op gedrag van programma's en bestanden - al is deze melding onterecht.

Conclusie

Met versie Internet Security 9 hoopt Emsisoft meer bekendheid in Nederland te krijgen. De beveiliging richt zich alleen op Windows en de prijs aan de hoge kant. Maar verder is er geen reden niet eens echt goed naar deze 'nieuwkomer' te kijken. In het gebruik en bij de beveiliging overtuigt Emsisoft namelijk zeker.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prestaties

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Prijs

Licentie per device

Vertaling

Conclusie

Emsisoft Internet Security 9 ---------------------------- **Prijs** € 49,95 (1 apparaat, 1 jaar) **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8/8.1 **Website** [www.emsisoft.nl](http://www.emsisoft.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten