Zo verwijder je de encryptie van een pdf-bestand

Door: lincoln-spector | 10 april 2015 08:40

How To

Het kan voorkomen dat je van iemand pdf-bestanden met encryptie ontvangt. Als de bestanden eenmaal veilig op je pc staan is die bescherming niet meer nodig. Hoe kun je deze encryptie verwijderen zodat de bestanden gemakkelijker te openen zijn?

Soms heeft een pdf echt encryptie nodig - bijvoorbeeld als er gevoelige informatie in staat en iemand het bestand naar jou gemaild heeft (laten we hopen dat hij of zij een andere communicatiemethode gebruikt heeft om je het wachtwoord te sturen). Als het bestand eenmaal op je harde schijf staat moet het nog steeds encryptie hebben. Maar als je je gevoelige bestanden in een versleutelde map bewaart, of als je je hele schijf versleuteld hebt, is de ingebouwde encryptie van het bestand alleen maar een ongemak. Lees ook: 3 gratis manieren om PDF-bestanden te bewerken.

'Printen'

Hier lees je hoe je de encryptie kunt verwijderen. En nee, ik ga je niet vertellen hoe je pdf-encryptie kunt hacken. Ik ga er hier vanuit dat je de legitieme ontvanger van het bestand bent, en dat je het wachtwoord al hebt. (Het is trouwens ook vrijwel onmogelijk om een bestand te hacken als het een sterk wachtwoord heeft).

De eenvoudigste route vereist een pdf-printerdriver. Dat is een programma dat door Windows voor een printerdriver wordt aangezien, maar in plaats van data naar een printer te sturen, maakt het een pdf-bestand aan. Controleer je printerdrivers, het kan zijn dat je er al eentje geïnstalleerd hebt. Zo niet, dan zijn er genoeg gratis pdf-printerdrivers beschikbaar. Ik gebruik BullZip PDF Printer.

BullZip

Als je BullZip installeert, wordt er gevraagd of je drie andere programma's wilt installeren. Dit is geen malware, het zijn tools die BullZip echt nodig heeft om goed te kunnen draaien. Je zal ook een andere pdf-lezer nodig hebben dan die van Adobe, want die blokkeert deze omweg. Ik raad Foxit Reader aan.

Open het bestand in Foxit Reader en voer het wachtwoord in als erom gevraagd wordt. Druk vervolgens op Ctrl-P om het bestand te printen en print het naar je pdf-'printer'. Je krijgt dan een exacte kopie van het origineel, maar zonder de encryptie.

Foxit Reader is vaak een handigere PDF-lezer dan die van Adobe.

Je kunt ook gratis cloudgebaseerde tools vinden, zoals PDFUnlock. Maar waarom zou je het risico nemen om een niet versleutelde versie van het bestand van een website te downloaden als dat niet nodig is?

1 Reactie(s) op: Zo verwijder je de encryptie van een pdf-bestand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 april 2015 19:12 Anoniem
    pdf pasword remover en met een klik ben je ervan af :)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.