EncryptOnClick - Snel versleuteld

Door: Toon van Daele | 19 september 2020 15:39

Versleutelde malware
Review

Privacygevoelige bestanden scherm je bij voorkeur goed af. Je laat die dus niet zomaar op je schijf staan en je mailt die liever niet onbeveiligd door. De bestanden versleutelen met een betrouwbaar encryptiealgoritme biedt een oplossing. EncryptOnClick werkt op basis van een stevig 256-bit AES en bestanden laten zich met slechts enkele muisklikken encrypteren en decrypteren.

EncryptOnClick

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows (XP en hoger)
Website
www.2brightsparks.com/onclick/#collapse765
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Betrouwbaar encryptiealgoritme
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ontsleutelen kan ook met 7-Zip
  • Minpunten
  • Versleuteling in dezelfde map als originelen

Na installatie blijkt er een extra optie aan het contextmenu van de Verkenner te zijn toegevoegd: Encrypt with EncryptOnClick (althans bij bestanden, niet bij mappen; vanuit deze optie kun je trouwens ook versleutelde bestanden decrypteren). Verkies je alsnog een ‘portable versie’, dan volstaan hiervoor drie bestanden: EncryptOnClick.exe, EncryptonClick.exe.manifest en XceedZip.dll.

Het hoofdvenster bevat twee knoppen om te versleutelen en twee om te ontsleutelen.

Encrypteren

Het hoofdvenster bevat slechts enkele knoppen: een om te versleutelen, een om te ontsleutelen en dat telkens voor bestanden en voor mappen. Het is overigens niet zo dat de mapinhoud in één versleuteld bestand terechtkomt: elk bestand wordt afzonderlijk versleuteld. Een stevig wachtwoord volstaat en tenzij je dat anders aangeeft, wordt meteen ook het originele bestand verwijderd – dit duikt dus niet op in de Prullenbak. Wil je de bestandsnamen zelf ook onleesbaar maken, dan volstaat een vinkje. Het versleutelde bestand met extensie eoc komt altijd in dezelfde map terecht als het origineel. Tijdens het versleutelen comprimeert EnCryptOnClick tegelijk de bestanden, handig wanneer je die bijvoorbeeld als bijlage wilt doorsturen.

Decrypteren

Versleutelde bestanden laten zich op verschillende manieren decrypteren: vanuit het hoofdvenster of het contextmenu van de Verkenner, maar ook door te dubbelklikken op zo’n eoc-bestand. De beoogde ontvanger hoeft zelfs niet eens over EncryptOnClick te beschikken om te kunnen decrypteren. Dat lukt volgens de site ook met WinZip (9 of hoger), maar tijdens onze tests bleek dat ook met het populaire 7-Zip te lukken. Uiteraard moet je dan wel het bijbehorende wachtwoord invoeren.

Een versleuteld bestand laat zich ook met 7-Zip uitpakken (na het invoeren van het wachtwoord).

Conclusie

EncryptOnClick is een handige tool om snel en betrouwbaar (met dank aan AES 256-bit) een of meerdere bestanden te versleutelen met een wachtwoord. De beoogde ontvanger kan de data ontsleutelen met EncryptOnClick, maar ook gewoon met een populaire archiveringstool als 7-Zip.

0 Reactie(s) op: EncryptOnClick - Snel versleuteld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.