Equalizer APO met Peace Equalizer - Hoger én lager

Door: Edmond Varwijk | 05 juli 2019 10:43

Review

In het lijstje functies dat we nog missen in Windows 10 kwam al eens modern volumebeheer aan bod. Maar dat is niet alles, ook een goede equalizer ontbreekt. Heeft de muziek die je afspeelt op jouw pc een kleine correctie nodig in lage of juist hoge tonen, dan is er geen enkele mogelijkheid dat binnen Windows te corrigeren. Net als bij het volumebeheer is er ook voor dit probleem een goede oplossing.

Equalizer APO met Peace Equalizer

Prijs
Gratis, donatie via de SourceForge-website
Taal
Engels/Duits (Equalizer APO), Nederlands (Peace Equalizer)
OS
Windows 10
Website
https://sf.net/projects/peace-equalizer-apo-extension https://sf.net/projects/equalizerapo
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Geluidsconfiguratie
 • Support tot negen speakers
 • Gebruiksvriendelijk dankzij Peace Equalizer
 • Goede online wiki
 • Gratis
 • Minpunten
 • Geen typisch Windows 10-uiterlijk

Helge Klein verwierf ooit eeuwige roem met SetACL, een programma om rechten van gebruikers te beheren. Tegenwoordig blogt hij vooral en vestigde daar onze aandacht op de combinatie Equalizer APO en Peace Egualizer. De eerste is de eigenlijke equalizer, de tweede een grafische schil voor die equalizer. Beide producten zijn onder de opensource GNU-licentie gemaakt en staan als gratis download op SoureForge. De installatie begint logischerwijze met Equalizer APO. Een eenvoudige installatie die klaar is als het programma je de apparaten laat bepalen voor het afspelen en opnemen van geluid. Equalizer APO biedt een grafische weergave van de spreiding van het geluid over verschillende banden waarop je met de muis direct kunt ingrijpen, en daarnaast een enorm aantal filters en opties. Configuraties laten zich gelukkig in tekstbestanden wegschrijven en hergebruiken. Het is een ‘nerdy’ programma dat desondanks nauwelijks systeembronnen vraagt.

Equalizer APO biedt een stortvloed aan opties om de klank van het geluid aan te passen.

Peace Equalizer

Om het gebruik te vergemakkelijken is er een prima online wiki én de Peace Equalizer. Peace Equalizer is een Windows-interface voor Equalizer APO die de gebruikersinterface en het gebruiksgemak van APO naar Windows 10-niveau brengt. Er is keuze tussen een eenvoudige interface met alleen schuifknoppen en voorinstellingen, en een volledige interface met alle functionaliteit zoals het opslaan van configuraties en het selecteren van afspeelapparaten. Hoewel de volledige interface inderdaad minder eenvoudig is, is zelfs dit een verbetering ten opzicht van wat APO standaard biedt. Bovendien maakt Peace Egualizer de APO-tool Nederlandstalig. Verder wordt wisselen tussen voorinstellingen ineens heel eenvoudig, kun je niet-relevante voorinstellingen eenvoudig de-selecteren, sneltoetsen toewijzen en de configuratie back-uppen of herstellen (handig voor als een Windows 10-update de boel sloopt). Peace ondersteunt tot maximaal negen luidsprekers via stereo tot 5.1 en 7.1 en een uitgebreid filterpaneel. Peace Equalizer maakt APO gewoon veel beter.

Conclusie

Functionaliteit zoals Equalizer APO toevoegt aan Windows is een must voor iedereen die muziek afspeelt via zijn pc. Het is echter de Peace Equalizer-interface die het programma echt bruikbaar maakt. De Nederlandse programmeur Peter Verbeek die het maakt en onderhoudt verdient hiervoor alle lof. Een vrijwillige donatie bij langdurig gebruik is zeker op zijn plaats, zelfs al mist het geheel het specifieke uiterlijk van Windows 10.

Maar Peace Equalizer is de interface die van Equalizer APO echt een goed programma maakt.

1 Reactie(s) op: Equalizer APO met Peace Equalizer - Hoger én lager

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 november 2021 10:51 sjefkew007
  Ik krijg het op al mijn aangesloten audio werkend ,behalve via spdif optical niet.
  het lijkt wel te werken krijg gewoon het schermpje waar ik alles kan aanpassen maar het heeft geen effect ,zou iemand mij kunnen helpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.