Eraser 6.0.9.2343

Door: koen-vervloesem | 20 maart 2012 17:16

Review

Als u uw bestanden op uw computer wist, blijven de eigenlijke gegevens nog op de schijf staan. Het opensource-programma Eraser zorgt ervoor dat deze gegevens definitief gewist worden en u dus geen sporen achterlaat.

We zijn allemaal wel gewend aan het gemak van de prullenbak in Windows: deze garandeert dat we bestanden die we per ongeluk naar de prullenbak gesleept hebben, kunnen terughalen als we de prullenbak nog niet geleegd hebben. Minder bekend is dat u zelfs daarna nog de bestanden kunt terughalen met gespecialiseerde undelete-tools. Wist u een bestand, dan wordt immers enkel de verwijzing naar dit bestand in de bovenliggende map gewist. De bijbehorende gegevensblokken worden door Windows als ongebruikt aangeduid, maar de eigenlijke gegevens in deze blokken blijven onaangeroerd. Tenminste, totdat ze overschreven worden door nieuwe bestanden. Wist u dus al uw bestanden voor u uw harde schijf verkoopt, dan kan de koper met de juiste tools nog heel wat van uw privé-informatie tevoorschijn toveren.

Het opensource-programma Eraser biedt hiervoor een oplossing: het voegt een extra submenu toe aan het contextmenu in Windows Verkenner. Kiest u in het rechtermuisknopmenu de optie Eraser / Erase terwijl u één of meerdere bestanden of mappen geselecteerd hebt, dan worden zij echt op een veilige manier gewist. Uw gegevens worden overschreven met willekeurige gegevens en kunnen daardoor niet meer tevoorschijn gehaald worden door undelete-tools. De inhoud van de prullenbak kunt u net zo eenvoudig permanent wissen door op het icoon te rechtsklikken en dan Eraser / Erase te kiezen. Het contextmenu biedt ook de optie Erase on Restart aan, waarmee het wissen pas gedaan wordt wanneer u Windows herstart.

Wis periodiek uw sporen

Verder kunt u in Eraser ook instellen dat periodiek bepaalde bestanden, de ongebruikte schijfruimte of de prullenbak gewist worden. Wie wil kan in de instellingen van Eraser bovendien kiezen op welke manier uw gegevens overschreven worden. Tot de dertien aangeboden opties behoren Peter Gutmanns befaamde algoritmes, evenals algoritmes die door de Amerikaanse overheid gebruikt worden om geheime documenten permanent te wissen. Als u er niet op vertrouwt dat Eraser standaard de juiste keuze maakt, kunt u zich dus nog verdiepen in wetenschappelijke publicaties over de verschillende algoritmes, en Eraser degene laten gebruiken die u het meeste vertrouwt.

Laat Eraser automatisch uw sporen uitwissen.

Eraser 6.0.9.2343

Freeware

Taal Nederlands

Download 8,7 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ondersteunt veel

wisalgoritmes

Permanente wisopdrachten zijn te auto­matiseren

Minpunten

Nederlandse vertaling wat slordig

Interface niet zo duidelijk

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Eraser 6.0.9.2343

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.