ESET NOD32 Antivirus 4 voor Linux

© PXimport

ESET NOD32 Antivirus 4 voor Linux

Geplaatst: 27 mei 2011 - 11:59

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Koen Vervloesem

Linux heeft nog altijd niet zoveel last van virussen als Windows, maar dat betekent niet dat Linux-gebruikers geen doelwit kunnen zijn. Eén van de oplossingen is de Linux-versie van ESET NOD32 Antivirus 4. Ook al bestaan er amper Linux-virussen, u kunt ook per ongeluk een Windows-virus dat u in een mail krijgt doorsturen naar een andere Windows-gebruiker. Als u een antivirusprogramma op uw Linux-computer hebt staan, wordt dit virus daarentegen gedetecteerd en beschermt u dus ook uw contactpersonen met Windows.

ESET NOD32 Antivirus 4 is niet te vinden in het Ubuntu-softwarecentrum of de pakketbeheerders in andere Linux-distributies, dus u dient het antivirusprogramma zelf van de website downloaden. Daarna moet u er nog voor zorgen dat u het programma kunt uitvoeren, want standaard laat Linux dit uit veiligheidsoverwegingen niet toe. In Ubuntu klikt u met rechts op het icoontje van het gedownloade bestand in de map Downloads, klik op Eigenschappen / Rechten, vink Uitvoeren van bestand toestaan aan en klik tot slot op Sluiten. Daarna dubbelklikt u op het bestand om het installatieprogramma uit te voeren en voert u het wachtwoord van uw computer in. Volg de installatie-instructies. Kiest u Detectie van mogelijk ongewenste toepassingen inschakelen, dan probeert NOD32 ook de installatie van spyware te detecteren.

© PXimport

Scan uw hele harde schijf op virussen.

Scannen

De eerste keer dat u NOD32 opstart, werkt het programma onmiddellijk zijn database van viruskenmerken bij en dat doet het periodiek om up-to-date te blijven. Vanaf nu controleert het standaard alle bestanden die u opent, aanmaakt of uitvoert. Detecteert NOD32 in een bestand dat u opent een virus, dan plaatst het dit onmiddellijk in quarantaine en krijgt u ook een melding te zien. Deze bestanden kunt u eenvoudig terugzetten als u zeker bent dat er geen virus inzit, of u kunt ze verwijderen. Het is ook altijd mogelijk om een handmatige scan uit te voeren, u kunt een scan op elk moment eenvoudig pauzeren of stopzetten, en voor wie meer controle wil, zijn er ook heel wat scaninstellingen. De interface is onderverdeeld in verschillende tabbladen: Beveiligingsstatus, Computerscan, Bijwerken, Instellingen, Hulpmiddelen en Help.

© PXimport

NOD32 plaatst gevonden virussen in quarantaine.

Het antivirusprogramma voegt helaas standaard geen optie om een scan uit te voeren toe aan het contextmenu van een bestand in de bestandsbeheerder. Om dit in te schakelen moet u diep zoeken in het tabblad Instellingen / Voorkeuren voor toepassing opgeven... / Gebruiker / Contextmenu. Voor een aantal functies moet bovendien de geavanceerde modus van het programma ingeschakeld zijn, terwijl de standaardmodus al veel te beperkt is. U doet dit door links onderaan op het plusteken te klikken. Al met al doet NOD32 zijn werk dus goed, maar als u wat geavanceerdere zaken wilt instellen, is het niet altijd duidelijk om te weten waar u moet zijn in de interface. We raden dan ook aan om de (uitstekende) documentatie eens te lezen.

© PXimport

NOD32 plaatst gevonden virussen in quarantaine.

© PXimport

© PXimport

ESET NOD32 Antivirus 4 voor Linux

Prijs € 39,-

Taal Nederlands

Download 37,2 MB

OS Linux (Ubuntu, Debian, openSUSE, Fedora, Mandriva, Red Hat), 32 of 64 bit

Systeemeisen 512 MB RAM, 100 MB harde-schijfruimte

Maker ESET

Oordeel 8/10

Pluspunten

Basistaken eenvoudig uit te voeren

Nederlandse taal

Uitstekende documentatie online (in het Engels)

Minpunten

Geavanceerdere instellingen niet altijd even gemakkelijk te vinden

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten