ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

Door: Joris Peterse | 26 november 2015 08:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het Slowaakse ESET is al behoorlijk een vertrouwde naam als het gaat om beveiligingssoftware. Ook ESET zit net als andere antivirusbedrijven vast in de jaarlijkse versie-updatecyclus. Inmiddels zijn we bij versie 9 van Smart Security.

ESET Smart Security 9

Prijs

€ 40,99 (1 apparaat, 1 jaar), € 54,99 (3 apparaten, 1 jaar), € 87,- (5 apparaten, 1 jaar)

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8/10; Mac OS, Android

Website

www.eset.com/nl

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede beveiliging voor Windows
 • Antidiefstal
 • Geavanceerde firewall
 • Beheer in browser
 • Minpunten
 • Bug bij terugvinden Windowsapparaat
 • Noodzaak op ander OS ontbreekt

Daar waar antivirus noodzakelijk is op Windowssystemen, wil ESET zich net als alle andere beveiligingsbedrijven ook nestelen op je andere apparatuur, zoals de Mac, smartphones en tablets. De Smart Security 9 software is daarom ook in Multi-device variant voor meerdere apparaten beschikbaar, het maakt niet uit of het een Android 4.4 is of Windows Vista computer. ESET heeft goed begrepen dat bij mobiele apparatuur terugvinden bij verlies of diefstal opeens het belangrijkste security-deel is. Daarover straks meer, eerst de klassieke malwarebescherming. Lees ook: Is virusbescherming nog wel nodig?

Antivirus op gevoel

Als het aankomt op de basis, de malwarebeveiliging op Windows. Dan heeft ESET's NOD 32 (die los verkrijgbaar is, maar ook ingebakken zit in de smart security) een prima reputatie. De scanner scoort al jaren goed als het aankomt op de detectie en verwijdering van malware, in tests van onafhankelijke laboratoria zoals AV-Comparatives en AV-Test. Vooral de heuristische scanner, die onbekende toepassingen blokkeert op basis van verdacht gedrag, scoort goed.

Net als de concurrentie wordt er extra aandacht besteed aan veilig internetbankieren. Na de installatie verschijnt er een icoontje die een extra beveiligde browser opent om je bankzaken in te doen. Deze is te herkennen aan het ESET-logootje en de groene rand rondom de browser. Het bankierverkeer wordt beschermd omdat de browser vrij is van plugins en het dataverkeer wordt versleuteld, maar toch voelt het wat aan als een gimmick. Ook omdat je er een aparte browser voor moet openen. Desondanks fijn om achter de hand te hebben voor belangrijke zaken als internetbankieren, maar je kunt de dichtgetimmerde browser stiekem ook voor ander belangrijk internetverkeer inzetten.

Via een speciale browser kun je veilig bankieren en winkelen.

Een ander element van de Windowsbeveiliging is de firewall. Deze controleert het internet- en netwerkverkeer. De automatische werking volstaat en neemt de regels automatisch over van de Windows firewall, maar je kunt veel sleutelen aan deze firewall. Alleen heel toegankelijk is dit niet, je moet behoorlijk thuis zijn in netwerktermen wil je de firewall naar eigen wens laten opereren.

De firewall-instellingen zijn uitgebreid, maar niet erg toegankelijk.

Opvallend is dat Windows niet zwaar belast wordt door de beveiligingssoftware. Zelfs op ons oudere testsysteem werkte het programma vlotjes en leken Windows en overige programma's niet beïnvloed door de aanwezigheid van ESET. Alleen de eerste systeemscan duurde op het oudere systeem behoorlijk lang. Het is een zure appel waar je doorheen moet bijten, na de eerste scan worden alleen wijzigingen doorlopen, wat aanzienlijk minder tijd nodig heeft.

Beteuterd na terugvinden

Tevens beschik je in de Smart Security-suite over andere beschermingselementen, waarbij opvalt dat er veel te configureren valt. Bescherming tegen phising, spam (die werkt met de Microsoft-mailprogramma's), ouderlijk toezicht (speelt handig in op de Windows-gebruikersaccounts) en diefstalbescherming (fijn voor laptops en Windowstablets). Hiervoor wordt een handige online omgeving gebruikt. In de browser kun je via my.eset.com je apparaten beheren en lokaliseren. Alleen liepen we tijdens het testen tegen een vervelende bug aan. Wanneer je je Windows-apparaat als vermist opgeeft, wordt via internet een signaaltje gestuurd naar het apparaat. Je Windowsmachine meldt zich af, deactiveert de overige gebruikersaccounts en meldt aan op een lokaal account (phantom account genaamd) met beperkte rechten. Wanneer ik de laptop weer als 'teruggevonden' markeerde werd dit echter niet teruggezet, waarna ik vastzat in het beperkte account zonder herstelmogelijkheden. Uiteindelijk moest ESET zelf te hulp schieten en bleek een nieuw phantom account de situatie opeens weer correct terug te zetten. Een nare bug, die de vreugde van het terugvinden van je laptop aardig kan temperen.

Via de website kun je je laptop als vermist opgeven.

1 Reactie(s) op: ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2016 14:40 Anoniem
  here is pc toools and keys are used http://procracksoftwares.com/eset-smart-security-9-username-password-crack/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.