ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

Door: Joris Peterse | 26 november 2015 08:00

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Voorbij Windows

De Smart Security is op meerdere apparaten te installeren. Naast Windows is er ook een versie voor de Mac, Linux en Android. Is antivirus op deze besturingssystemen even bittere noodzaak als op Windows? Nee. Hoewel de besturingssystemen wel degelijk vatbaar zijn voor malware hoef je je daar bij gewoon gebruik geen zorgen over te maken. Maar bescherming tegen phising is prettig, evenals het feit dat besmette bestanden die je Linux- of Mac-systeem niet kunnen aanvallen, maar wél kwaad kunnen wanneer ze op een Windowssysteem terechtkomen, ook worden aangepakt. Helaas missen we de anti-diefstalmodule wel behoorlijk voor de Mac en Linux. Je wilt je verloren dure Macbook immers net zo graag terugvinden.

Voor je Android is er wel antidiefstal aanwezig. Handig, maar noodzakelijk is het niet. Want met apparaatbeheer dat in Android ingebouwd zit, heb je al een vergelijkbare functie. Handig is wel dat de ESET-app de mogelijkheid biedt een nummer van een vetrouwd persoon kan sms'en wanneer de simkaart vervangen wordt. Zo zie je meteen het nummer van degene die aan de haal is gegaan met je smartphone.

Je smartphone terugvinden kan via ESET, maar ook Android's Apparaatbeheer.

Veel antivirusbedrijven zetten flink in op hun Android app en laten hun via marketingkanalen schrikbarende cijfers zien van de groei van mobiele malware en tonen de verschrikkelijkste voorbeelden van Android-malware. De realiteit is echter iets genuanceerder: wanneer je apps alleen uit de Play Store installeert (en dus niet sideloadt) en een kritisch oog houdt op de gevraagde machtigingen die een app voor de installatie vraagt is er geen reden om een malwarescanner te installeren op Android. Prettig is wel dat ESET hier ook op inspeelt door een overzichtje te tonen van de geïnstalleerde apps en machtigingen die ze nodig hebben. Ook de anti-phising module (die in de meeste gangbare Androidbrowsers werkt) is wel prettig, maar als je gewoon bankiert via de app of inlogt op sociale media via de apps, is ook phisingbescherming een wat overbodige toevoeging. Kortom, ESET wil graag ook een rol van betekenis spelen voor de [url=http://computertotaal.nl/smartphone/optimaliseer-je-android-apparaat-in-7-stappen-67380[/url], maar kan hier gewoonweg geen onmisbare functionaliteit voor bieden. Het verzaakt door de verouderde antivirus-kaart te spelen, maar essentiële beveiliging van nu, zoals een VPN-verbinding wordt niet geboden.

Het overzichtsscherm van ESET Smart Security 9.

Conclusie

Heb je een of meerdere Windows-apparaten in huis, dan ben je bij ESET aan het goede adres. De NOD32-antivirus (die ook als losse software te koop is) kan zich meten met de besten. Vooral wanneer je op zoek bent naar een geavanceerde (doch ingewikkelde) firewall en anti-diefstal voor je laptop is de Smart Security 9 de extra investering zeker waard, de vervelende bug van de antidiefstal nemen we voor lief - deze treedt immers pas op wanneer je je laptop teruggevonden hebt. Wanneer je meerdere soorten apparaten wilt beschermen mist ESET's Smart Security echter een noodzaak. Een probleem waar eigenlijk alle antivirusbedrijven mee worstelen en alleen maar groter wordt nu we met steeds meer verbonden apparatuur rondlopen.

1 Reactie(s) op: ESET Smart Security 9 - Voorbij de virusbescherming

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 juli 2016 14:40 Anoniem
    here is pc toools and keys are used http://procracksoftwares.com/eset-smart-security-9-username-password-crack/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.