Etiketten maken in Word

Door: Jeroen Boer Jeroen | 17 december 2010 13:12

Apps & Software

Als we een brief versturen is dat in 99 procent van de gevallen een printje vanuit de tekstverwerker. Toch komt na het dichtplakken van de envelop vaak de pen weer tevoorschijn om het adres te schrijven. Een net geprint etiketje staat een stuk professioneler en is met behulp van Word zo voor elkaar (als leidraad gebruiken we versie 2007/2010).

1. Type etiket instellen

Etiketten worden doorgaans verkocht als stickervellen met een aantal rijen en kolommen met losse etiketten. Voordat u een etiket kunt afdrukken zult u moeten instellen welk type etiket u hebt. U opent in het lint het onderdeel Verzendlijsten. Klik vervolgens op de knop Etiketten. In het venster dat nu opent, ziet u op welk type etiket Word is ingesteld. Dit zal waarschijnlijk een adresetiket van Microsoft zijn. Om het door u gebruikte etiket in te stellen klikt u op Opties. Klik op het selectieveld naast Etiketproducent en kijk of de fabrikant van uw etikettenvel in de lijst staat. Als u geluk hebt, staat de fabrikant van uw etikettenvel tussen de lijst en kunt u in het invoerveld Productnummer het juiste etiket selecteren aan de hand van het productnummer dat u op de verpakking van uw etiketten vindt. Staat uw etiketproducent of productnummer niet in de lijst, dan gaat u naar stap 2 van deze Snelstart, anders gaat u gelijk door naar stap 3.

Word bevat voor veel etiketproducenten en productnummers het juiste sjabloon.

2. Onbekend etiket instellen

Staat de fabrikant of het productnummer van uw etiketten niet in de lijst, dan zult u zelf een sjabloon moeten toevoegen voor uw type etiket. Klik in het lint in het onderdeel Verzendlijsten wederom op de knop Etiketten en klik in het venster dat opent op Opties. Klik vervolgens op de knop Nieuw. U ziet nu een schematische weergave van een etiket waarmee u de afmetingen van de etiketten en de marges op het stickervel kunt instellen. Belangrijk is dat u het juiste aantal etiketten op uw stickervel aangeeft met behulp van de velden Aantal horizontaal en Aantal verticaal. Ook dient u bij paginabreedte het formaat van het stickervel zelf op te geven. Vaak zal dit A4 zijn, maar het kan geen kwaad dit na te meten. Alle afmetingen en marges dienen correct te zijn ingesteld, want anders worden uw etiketten niet juist afgedrukt. Geef uw eigen sjabloon als laatste stap een eigen naam in het veld Etiketnaam en klik op OK.

U ziet een schematische weergave van de afmetingen en marges van uw etiket.

3. Etiket(ten) afdrukken

Als u een etiket wilt printen, klikt u in het lint wederom op Verzendlijsten en vervolgens op Etiketten. In het venster Enveloppen en etiketten dat nu opent, kunt u in het veld Adres de door u gewenste adresgegevens intikken. Snel inspringen doet u met behulp van de toetscombinatie Ctrl+Tab. Door op de rechtermuisknop te klikken kunt u het gebruikte lettertype instellen. U kunt kiezen voor een etiketvel waarbij alle etiketten hetzelfde adres hebben of voor slechts één bedrukt etiket door de juiste rij en kolom op te geven. Klik vervolgens op Afdrukken. Als u op ieder etiket een ander adres wilt afdrukken, dan klikt u op de knop Nieuw document. Er opent nu een nieuw document waarin u een grote tabel ziet waarbij iedere cel een etiket op het stickervel voorstelt. Een voordeel, dat ook handig kan zijn als u slechts één etiket wilt afdrukken, is dat zaken als een lettertype eenvoudig zijn in te stellen. Tik de adressen in de cellen en druk het document op een het etiketvel af.

Een enkel etiket drukt u snel af door het adres in het invoerveld in te tikken.