EU gaat Google-monopolie onderzoeken

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 15 april 2015 13:28

Apps & Software

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, gaat daadwerkelijk stappen ondernemen tegen Google. De EU verdenkt de zoekgigant ervan zijn monopolie op mobiel en zoekmachinegebied te misbruiken en start een officieel onderzoek.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat het onderzoek dan toch echt van start. Het komt erop neer dat Google verdacht wordt van het misbruiken van een dominante positie door eigen producten voorrang te geven in de zoekresultaten en concurrerende producten minder vaak en minder zichtbaar te tonen.

Een tweet van Margrethe Vestager, lid van de Europese Commissie.

Ook rondom het besturingssysteem Android wordt een onderzoek opgezet. Een smartphone die toegang heeft tot Google's app-winkel Play, moet bijvoorbeeld ook apps als Gmail en Chrome voorgeïnstalleerd hebben. Volgens de Europese Commissie maakt Google daarmee misbruik van zijn monopoliepositie doordat het andere apps en programma's uit de markt drukt.

6 miljard

Mocht Google veroordeeld worden voor bovenstaande delicten, dan wacht het een boete van niet minder dan 6 miljard dollar. Hooggeplaatsten bij Google hebben al laten weten dat Android een 'belangrijke speler is bij het aanmoedigen van concurrentie en keuzevrijheid'. En gezien de werkwijze van de Commissie zal het ook nog wel even duren voor er een verdict op tafel ligt.

3 Reactie(s) op: EU gaat Google-monopolie onderzoeken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2015 22:56 Anoniem
  Geloof je het zelf. Wat een lachertje is dit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 11:25 Oscar
  Precies nog géén jaar geleden, hééft de Europese unie, al een dergelijk onderzoek gedaan. Maar Google is niet onder indruk van de dreigementen. Het probleem met politici, is vaak, dat ze zelf slecht op de hoogte zijn van de (door hun zélf gemaakte) wetten. Maar de mensen áchter Google, kunnen zich de beste juristen/advocaten inhuren, waardoor ze bij Google veel beter op de hoogte zijn, over wat juridische wel of niet zou mogen, of kunnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2015 14:42 Anoniem
  Als een kankergezwel woekert het gewoon door, omdat de politiek er niets van begrijpt! (en andere belangen heeft)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.