Europese privacywaakhond eist opt-in van Facebook

Door: loek-essers | 14 mei 2010 14:01

Apps & Software

De privacyregels van Facebook zijn zwaar bekritiseerd door de Europese privacywaakhond. Die eist in een brief aan het sociale netwerk het omdraaien van de standaardinstellingen.

In de brief (pdf) stelt de Artikel 29-werkgroep, waarin Europese privacywaakhonden verenigd zijn, dat het wijzigen van de standaardinstellingen van Facebook afgelopen december "onacceptabel" is. Het adviesorgaan van de Europese Commissie vindt dat de standaardinstellingen van Facebook zouden moeten waarborgen dat alleen geselecteerde contacten toegang hebben tot het profiel van de gebruiker.

Ook moeten gebruikers van het Amerikaanse sociale netwerk duidelijk de keus krijgen om wel of niet geïndexeerd te worden door zoekmachines. Afgelopen december heeft Facebook zijn instellingen gewijzigd waardoor profielinformatie automatisch door iedereen te bekijken is. Sommige onderdelen, zoals vriendenlijsten, waren onmogelijk te verbergen voor de rest van de wereld.

Facebook broedt op antwoord

Facebook zegt tegen de Financial Times zich te beraden op een antwoord op de Europese kritiek. In het verleden is het sociale netwerk ingegaan op sommige suggesties van de Europese instanties. Het is volgens Facebook nu nog de vraag of er op dit gebied een compromis gesloten kan worden. Zo heeft het bedrijf eerder geweigerd gebruikers onder pseudoniem in te laten loggen op het netwerk, een voorziening die wel is vastgelegd in de Duitse wet. Facebook beargumenteerde toen dat dit tegen hun principes is.

De Europese brief is de zoveelste aanklacht tegen het privacybeleid van Facebook. Zowel in Europa als in Amerika ligt het sociale netwerk al tijden onder vuur. Ook in de Verenigde Staten had de privacywaakhond moeite met de wijzigingen van afgelopen december. In Canada werd het sociale netwerk al gedwongen de doorgevoerde wijzigingen weer aan te passen.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Europese privacywaakhond eist opt-in van Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.