Gratis firewall voor Windows 10: Evorim FreeFirewall

Door: Toon van Daele | 20 oktober 2019 17:43

firewall-poorten scannen
Review

Microsoft heeft standaard een firewall ingebouwd in Windows 10 en daar is niks mis mee. Het is pas wanneer je een tool als Evorim FreeFirewall installeert dat je beseft dat het eigenlijk nog wel een stuk beter en overzichtelijker kan.

Evorim FreeFirewall

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7 en hoger
Website
www.evorim.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Snelle aanpassingen
 • Doordachte interface
 • Zit Windows firewall niet in de weg
 • Minpunten
 • (Nog) niet Nederlandstalig

Net zoals je normaal gesproken maar één antivirusprogramma je systeem laat monitoren, installeer je doorgaans ook maar één firewall. Evorim FreeFirewall is een van de weinige uitzonderingen. Die installeert zich netjes naast, of boven zo je wil, de ingebouwde Windows Firewall en voegt er naast een overzichtelijke interface ook enkele beveiligingen aan toe.

Pop-upvenster

Zodra je FreeFirewall opent lees je in het startvenster af hoeveel applicatie en services de firewall op je systeem heeft gedetecteerd en welke worden gemonitord, geblokkeerd, toegelaten of ‘beregeld’.

Een toegelaten programma kan een verbinding met het internet maken, maar geblokkeerde toepassingen niet. Zodra een gemonitorde applicatie met het internet wil verbinden duikt een pop-upvenster op waarin wordt weergegeven welke verbindingen die applicatie zoal wil opzetten: je krijgt de programmanaam te zien, het externe adres en de poort. Nou kan je wel elke verbinding afzonderlijk bestuderen, maar ook met één knop ineens je fiat of veto aan alle verbindingen van datzelfde programma geven. Afhankelijk van je reactie belandt het programma dan bij de toegelaten dan wel geblokkeerde toepassingen.

Een pop-upvenster trekt aan de alarmbel: wat wil je ermee doen?

Firewallregels

Het is tevens mogelijk bij een applicatie of service eigen firewallregels te definiëren en aan te geven met welke ip-adressen op welke poorten er verbindingen opgezet mogen worden. Zijn dezelfde regels van toepassing op meerdere programma’s dan breng je die regelset beter onder in een ‘zone’ waarna je voor de betreffende toepassingen eenvoudigweg de gepaste zone selecteert. Op elk moment kun je de status of de regels van een programma of service aanpassen.

Extra beveiliging

FreeFirewall kan ook webtraceringen op basis van cookies of andere technieken blokkeren en telemetrische technieken van Windows of andere applicaties tegenhouden. Je doet er tevens goed aan FreeFirewall automatisch met Windows mee te laten starten en als je dat wenst zal de tool ook interne verbindingen, binnen het lokale netwerk, toelaten.

Conclusie

FreeFirewall is een zinvolle uitbreiding op de standaard ingebouwde Windows firewall. De goed doordachte interface beperkt het aantal interventies en laat je makkelijk toe de status of de regels van je toepassingen en services aan te passen, zodat ook beginners er snel mee overweg kunnen.

Toelaten, blokkeren, ad hoc of zelf beregelen?

3 Reactie(s) op: Gratis firewall voor Windows 10: Evorim FreeFirewall

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 oktober 2019 18:03 Lex1
  Hmmm interessant, ik wacht wel even tot er een Nederlandse versie uit komt.

  Ik gebruik de Windows beveiliging aangevuld met Hitman pro "gekochte licentie" ik ben hier zeer tevreden over, dit programma heeft al heel veel ellende voorkomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2019 13:04 blablablablaap
  Heb hem meteen geinstaleerd. Let goed op, je krijgt na verloop van tijd meldingen of programmas wel verbinding met internet mogen krijgen. Ik had waarschijnlijk 1 service geblokkeerd. Browsen via ie, firefox werkte vaak niet meer. Google.nl niet, google.com wel…. Edge geen problemen… Opnieuw geinstalleerd nu geen problemen. Deze firewall komt uit duitsland, veel betrouwbaarder dan zonealarm.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2020 11:48 henribrands
  Inmiddels is er een NL vertaalde versie. Die heb ik 2 weken geleden geïnstalleerd. Ik ben verbaasd hoe vaak Win10 contact wil maken met het internet. Zelfs wanneer ik een zoekterm in mijn verkenner ingeef om een bestand te vinden, vindt Win10 het nodig dit aan de baas te melden.
  Helaas zit er blijkbaar een flinke bug in de software, want ik heb diverse van deze adressen in 'Zones' ingebracht met de regel om deze te blokkeren, maar toch krijg ik elke keer weer de vraag wat ik met de verbinding wil doen. Ook kun je niet ingeven als antwoord: 'voortaan altijd blokkeren'. De firewall blijft dit vragen en soms klik je 10-tallen keren achter elkaar hetzelfde antwoord. Zeer irritant.
  Wat het irritante nog vervelender maakt is, dat wanneer je deze vraag voorlegt aan de helpdesk van de maker, je niet eens antwoord krijgt. Ik heb het tot 3x toe geprobeerd, maar nog nooit een antwoord gekregen: erg lomp. Op de site van de maker wordt vermeld dat ze je graag helpen, maar in de praktijk merk je daar helaas niet van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.