Ex7forW8: Windows 8 in de blender met Windows 7

Door: Edmond Varwijk | 16 augustus 2013 14:36

Apps & Software

Er is veel goeds over Windows 8 te vertellen, alleen zijn er maar weinig mensen die het zien. De onhandige nieuwe interface ontneemt velen de lust Windows 8 te leren kennen. Ex7forW8 belooft Windows 8 net zo toegankelijk te maken als Windows 7.

Windows 8 is de snelste en meest stabiele Windows ooit. Toch is Windows 8 niet de beste Windows ooit en dat is te wijten aan de nieuwe Metro-interface. Had Microsoft haar klanten de keuze had gelaten tussen een startmenu of een startscherm en de mogelijkheid geboden direct naar het bureaublad te gaan, dan was er niets aan de hand geweest. Maar helaas.

Windows Verkenner

Ex7forW8 is de wat cryptische naam voor een klein programma dat precies dat doet wat Microsoft heeft nagelaten. De naam staat voor ‘Explorer 7 for Windows 8’ en het programma verwijdert de Windows 8-versie van de Verkenner en plaatst de Windows 7-versie terug. Deze laatste is (zo lijkt het) volledig compatibel met Windows 8 en de ingreep geeft dan ook geen verdere probleem.

Omdat Ex7forW8 de Windows 7-Verkenner niet mag verspreiden, is tijdens de installatie de Windows 7-installatieschijf nodig. Deze moet dezelfde taal (Nederlands) en zelfde versie (32 of 64 bit) zijn als de geïnstalleerde versie van Windows 8. Is de installatie afgerond, dan kan je kiezen voor de Windows 7-Verkenner en na uit- en weer inloggen heb je weer een gewoon startmenu, geen Metro-interface en start Windows weer gewoon met het bureaublad op.

Om Ex7forW8 te installeren heb je de originele Windows 7-installatiebestanden nodig.

Toch wat nadelen

Behalve de voordelen zijn er ook een paar nadelen. De grootste daarvan is het verlies van de taakbalk over meerdere monitoren. Daarvoor zal je net als onder Windows 7 een multimonitor-programma zoals UltraMon of Actual Tools Multiple Monitors moeten installeren. Ook kan je geen Metro-apps meer gebruiken. Ex7forW8 past geen systeembestanden aan en je kan het programma eenvoudig weer verwijderen of terugschakelen naar de Windows 8-werkwijze.

Conclusie

Ex7forW8 roept vooral de vraag op waarom Microsoft dit niet zelf heeft bedacht. Het had er de slechte ontvangst van Windows 8 mee kunnen voorkomen. Bovendien had het gebruikers die ervoor kiezen de Metro-interface te lozen het risico van de installatie van een programma uit een onbekende bron kunnen besparen.

Met dit tooltje is bovendien de zekerheid weg dat het systeem veilig blijft, want ondanks dat de Windows Update bij ons prima bleef werken, is er geen garantie dat het zo blijft en je mogelijk belangrijke Windows-updates misloopt.

Ex7forW8 geeft je de keuze tussen de Windows 8 of de Windows 7 interface.

Ex7forW8

Taal Engels

OS Windows 8

Pluspunten

Probleemloze werking

Windows Update blijft werken

Eenvoudig ongedaan te maken

Windows 8-Lint in Verkenner blijft behouden

Minpunten

Verlies taakbalk bij meerdere beeldschermen

SCORE 8/10

Veiligheid

Let op: 4 van 46 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar vier zijn, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

1 Reactie(s) op: Ex7forW8: Windows 8 in de blender met Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 september 2013 15:55 Anoniem
    Ben benieuwd wanneer er een 8.1 versie komt!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.