Exact Audio Copy - Ouderwets cd's rippen

Door: richard-veenstra | 26 september 2016 11:45

Review

De eerste versie van Exact Audio Copy verscheen al in 1998, maar ontwikkelaar Andre Wiethoff houdt het programma up-to-date. Wil je in hoge kwaliteit cd's rippen naar je harde schijf, dan is dit gratis programma erg geschikt.

Exact Audio Copy

Prijs
Gratis

Taal
Engels, Duits

OS
Windows XP/Vista/7/8/10

Website
www.exactaudiocopy.de
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Handige wizard
  • Foutloze cd-rips
  • Handige ingebouwde functies
  • Minpunten
  • Website heeft veel adware
  • Testresultaat wordt niet uitgelegd

Tijdens de installatie kun je een aantal optionele onderdelen installeren. Het is aan te raden om alle opties aan te vinken, met wellicht uitzondering van de GD3 Metadata Plugin. Deze optie is namelijk na tien keer uitproberen niet meer gratis te gebruiken en vraagt dan om activatie. Zodra je het programma opstart, wil Exact Audio Copy het programma configureren. Hierbij vraagt het of je liever zo snel mogelijk een cd wilt kunnen importeren of dat het zo accuraat mogelijk moet gebeuren. Het programma test vervolgens of het zonder fouten een cd kan rippen en geeft het resultaat na de test weer. Helaas staat er niet bij wat deze waardes betekenen. Lees ook: 11 tips om je muziek altijd en overal in topkwaliteit te beluisteren.

Kwaliteit

Voor de beste kwaliteit kies je het ongecomprimeerde formaat wav. Dit neemt echter wel het meeste opslagruimte in beslag. Een betere optie is flac, een lossless formaat dat minder ruimte op je harde schijf eist zonder aan kwaliteit in te boeten. Heb je ruimtegebrek, kies dan voor mp3. Je kunt in het programma precies aangeven hoe je wilt dat je bestandsnamen eruit komen te zien. Voordat je een cd importeert, is het handig om albuminformatie via de ingebouwde functie CTDB Metadata Lookup op te zoeken. Selecteer meteen de albumhoes en je cd wordt met de juiste informatie geïmporteerd. Aan de linkerkant selecteer je in welk formaat je het album wilt rippen.

De koppeling met de CTDB-database bespaart je enorm veel tijd.

Adware

Is er een nadeel te ontdekken? Ja, maar dit heeft vooral te maken met de manier waarop het programma wordt aangeboden. De website heeft adware op de downloadpagina waardoor je gemakkelijk het verkeerde programma downloadt. Klik eerst in de linkerbalk op Download en kies op die pagina bij de vlaggetjes voor de juiste taal-variant (Duits of Engels). De koppeling leidt naar de website van Netzwelt. Scrol hier wat naar onderen en klik bij het gele vlak op de downloadknop achter het versienummer (1.1 op het moment van schrijven). Bang het verkeerde bestand te kiezen? Download hier het bestand direct.

Conclusie

Er zijn talloze cd-rippers, maar Exact Audio Copy is wel één van de beste. Naast technische functies om een cd zo goed mogelijk naar je harde schijf te kopiëren, heeft het programma slimme gereedschappen aan boord. Ook geeft Exact Audio Copy je veel vrijheid op het gebied van audiokwaliteit; vrijwel alle gangbare formaten worden ondersteund.

0 Reactie(s) op: Exact Audio Copy - Ouderwets cd's rippen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.