Exaile - Player met plug-ins

Door: Toon van Daele | 20 december 2020 16:18

Review

Iedere muziekspeler heeft fervente voor- en tegenstanders en dat zal bij Exaile niet anders zijn. Een voordeel is alvast dat deze desktop-speler zowel opensource als multiplatform is. Daar komt bij dat Exaile in principe makkelijk uitbreidbaar is met een stevige verzameling plug-ins.

Exaile

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS en Linux
Website
https://exaile.github.io
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Heldere interface
  • Ruim aanbod plug-ins
  • Minpunten
  • Sommige plug-ins werken niet (optimaal)
  • Geen mobiele app

Exaile bestaat al flink wat jaren maar enorm populair is het (nog) niet. Alleen op Linux-platformen duikt de tool geregeld in de top 10 op. In dit artikel focussen we ons evenwel op de Windows-versie.

De interface oogt helder, met bovenaan een menubalk en links een smalle verticale balk met bijhorend paneel voor snelle toegang tot onderdelen als Collections, Playlists, Lyrics en Radio. Rechts is genoeg ruimte voor het afspelen van muziek, inclusief tabbladen om makkelijk te switchen tussen je playlists.

Het collectie- en playback-paneel en een venster met de playlist-eigenschappen.

Tracks en playlists

Tracks worden standaard op artiest gesorteerd, maar het vergt slechts een muisklik om andere sorteercriteria te selecteren, rekening houdend met datum, album en/of genre. Een zoekfunctie zit er eveneens bij en via een ‘groepstagger’ kun je ook zelf doorzoekbare labels toevoegen.

Het is tevens mogelijk om streaming audio via een url direct van het web af te spelen. Tracks spelen standaard non-stop af, maar pauzes evenals (cross)fadingeffecten zijn mogelijk en ook instelbaar qua duur. Met een muisklik voeg je een of meerdere tracks toe aan de gewenste afspeellijst, waarbij je al geselecteerde tracks eventueel ook kunt laten overschrijven. Playlists laten zich ook in willekeurige volgorde afspelen (shuffle) en kun je tevens in mu3-formaat bewaren en naderhand weer importeren.

Extra’s

Exaile kan uit een bibliotheek van meer dan 50 plug-ins putten, waarvan enkele al standaard zijn geïnstalleerd. Deze plug-ins voegen handige functies toe als een equalizer, last.fm-scrobbling, ondersteuning voor podcasts, uitvoer naar een tweede apparaat (voor dj’s), automatisch ophalen van album-art enzovoort.

Weer andere plug-ins zorgen voor het afspelen van talrijke internetradio’s, maar je kunt ook makkelijk stations toevoegen. Een Lyrics plug-in is eveneens standaard geactiveerd, maar die kregen we helaas met geen stok aan de praat op onze testtoestellen.

Enkele reeds geïntegreerde plug-ins zorgen voor het opzoeken en afspelen van internet-radiostations.

0 Reactie(s) op: Exaile - Player met plug-ins

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.