ExamDiff - Zoek de verschillen

Door: Ignace de Groot | 28 april 2016 14:39

Apps & Software

Je wilt twee versies van eenzelfde bestand, zoals een script of een brok HTML-code, naast elkaar leggen om de exacte verschillen tussen beide te ontdekken. Dat kun je met de hand doen, maar ExamDiff vinden we efficiënter: die markeert namelijk automatisch alle verschillen met duidelijke kleurcodes.

Score
70
  • Pluspunten
  • Synchroon scrollen
  • Slim gebruik van kleurcodes
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Beperkingen in de gratis versie

None

ExamDiff

Taal

Engels

OS

Windows XP en hoger

Website

www.prestosoft.com

Bij het opstarten van ExamDiff is het uiteraard de bedoeling dat je eerst aangeeft welke twee bestanden je met elkaar wilt vergelijken. In de gratis versie van ExamDiff ben je wel beperkt tot tekstbestanden - de betaalde variant laat bijvoorbeeld ook binaire en archiefbestanden toe. Er is overigens nog wel een aantal andere verschillen tussen beide edities: die vind je hier. Lees ook: 6 gratis tools om productiviteit te verhogen.

Opties

Het volstaat dus de twee bestanden aan te wijzen die je wilt vergelijken, maar het is ook mogelijk meteen aan te geven of de tool bijvoorbeeld spaties of tabs moet negeren, of er met hoofd- en kleine letters rekening moet worden gehouden, enzovoort.

De inhoud van beide geselecteerde bestanden verschijnt dan naar keuze naast of onder elkaar in twee afzonderlijke panelen.

Je kiest zelf de kleurcodes waarmee ExamDiff de verschillen markeert.

Overzichtelijk

Handig is alvast dat de regels standaard genummerd zijn en dat het scrollen synchroon verloopt. ExamDiff maakt ook slim gebruik van kleurcodes voor de voor- en achtergrond. De kleuren zijn afhankelijk van de aard van de verschillen: gewijzigde, toegevoegde en verwijderde tekstdelen krijgen een andere - en bovendien instelbare - kleur mee. Standaard krijg je de complete inhoud van beide teksten te zien, maar met een druk op de knop toont ExamDiff je uitsluitend de verschillen. Via sneltoetsen spring je vlot naar het vorige of het volgende verschilpunt. Er is tevens een zoekfunctie ingebouwd, maar die is behoorlijk rudimentair.

In de gratis versie is het jammer genoeg niet mogelijk de (tekst)bestanden binnen de tool zelf te bewerken. Gelukkig voorziet het programma wel in de mogelijkheid om een eigen, geïnstalleerde teksteditor op te roepen voor eventuele bewerkingen. In principe detecteert ExamDiff automatisch dat je een bestand hebt gewijzigd en stelt die een nieuwe vergelijking voor, zodat doorgevoerde aanpassingen netjes worden meegenomen.

Conclusie

Dankzij kleurcodes, synchroon scrollen en een vlotte navigatie zorgt ExamDiff ervoor dat je snel alle verschillen tussen twee tekstbestanden aan het licht brengt. Jammer wel dat de gratis versie een ingebouwde teksteditor mist.

0 Reactie(s) op: ExamDiff - Zoek de verschillen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.