Excel-tabel importeren in Word

Door: Toon van Daele | 13 februari 2021 12:47

How To

Het kan soms handig zijn om een tabel die je in Excel hebt aangemaakt, ook in een Word-document te laten terugkeren. Hoe krijg je dit voor elkaar en zorg je ervoor dat het er ook nog een beetje netjes uitziet? We gaan eenExcel-tabel importeren in Word, op meerdere manieren.

Excel-tabellen importeren in Word kan op twee manieren: statisch inbedden (embedding) of dynamisch koppelen (linking). We gaan ervan uit dat je in Excel al een tabel hebt gecreëerd. Die had je graag ook in een Word-document opgenomen. Sleep daarvoor met de muisaanwijzer boven de tabel en druk op Ctrl+C. Of je opent Start, klikt in de rubriek Klembord op het pijltje en kiest Kopiëren. Hier kun je ook voor Kopiëren als afbeelding kiezen.

Voor de beste kwaliteit selecteer je vervolgens Als op scherm en Afbeelding. Deze laatste optie maakt als het ware een visuele kopie van de tabel en plaatst die in Word als een afbeelding. Dit betekent wel dat je de inhoud niet zomaar kunt bewerken. Dat is wel mogelijk als je op Ctrl+C drukt of Kopïeren kiest. Dan neemt Word het object als een bewerkbare tabel op.

Vaste tabellen

Om de tabel vervolgens in Word te krijgen, klik je met de rechtermuisknop op de doellocatie en beweeg je bij Plakopties met de muisaanwijzer boven de zes icoontjes. Je merkt meteen wat de verschillende mogelijkheden betekenen.

Met de eerste optie wordt de originele opmaak behouden (sparklines worden niet meegenomen). Met de tweede optie wordt de opmaak omgezet naar de stijl zoals die momenteel in Word is gedefinieerd.

In beide gevallen komt het tabblad Tabelontwerp beschikbaar in Word, zodat de opmaak zich snel laat aanpassen. De laatste twee opties, Afbeelding en Alleen tekst behouden, spreken voor zich. Daarmee verdwijnt alle opmaak en houd je in de tabel alleen platte tekst over.

Dynamische tabellen

We hebben zojuist opzettelijk de derde en vierde optie van de Plakopties overgeslagen. Het gaat hier tenslotte over heuse koppelingen en daarmee over dynamische tabellen. Dat houdt in dat wijzigingen die je naderhand aan de tabel in Excel doorvoert ook in de gekoppelde Word-tabel te zien zijn.

We voeren een klein experiment uit. Wijzig een willekeurige celwaarde in Excel. Klik daarna in Word met rechts in de eerder gekoppelde tabel en kies voor Koppeling bijwerken. Je merkt dat de gewijzigde waarde nu ook hier zichtbaar wordt. Wijzigingen aan de tabelopmaak zetten zich net zo goed door, tenminste wanneer je de tabel had opgehaald met het derde icoontje (Koppelen en bronopmaak behouden). Had je voor de vierde optie gekozen (Doelstijlen koppelen en gebruiken), dan wordt alleen de inhoud en niet de stijl gekoppeld.

We kunnen ons tenslotte voorstellen dat je op een bepaald moment de dynamische koppeling niet langer nodig hebt. Klik dan met rechts op de gekoppelde tabel in Word en kies Gekoppeld Worksheet-object, Koppelingen, Verbreken, Ja. Of je selecteert Handmatig bijwerken wanneer je zelf wilt bepalen of eventuele aanpassingen zich mogen doorzetten in Word.

Na het lezen van dit artikel vraag je je wellicht af wat er nog meer mogelijk is met de Office-programma's van Microsoft. We raden onze Cursus Werken met Word, Excel en PowerPoint van harte aan!

0 Reactie(s) op: Excel-tabel importeren in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.