Experimenteer er op los met Gmail Labs

Door: Martin Gijzemijter | 19 maart 2013 12:15

How To

Gmail, de online maildienst van Google zit vol met handige functies. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Om Gmail-gebruikers de mogelijkheid te geven te experimenteren met extra functionaliteiten, heeft Google destijds Gmail Labs geïntroduceerd. Gmail Labs kun je zien als een proeftuin, waarin ontwikkelaars bij Google handige ideeën kunnen uitwerken, zonder dat die extra functionaliteiten direct worden opgedrongen aan alle Gmail-gebruikers.

Gmail Labs vinden

Het leuke van Gmail Labs is dat dit experimentele onderdeel van Gmail zich niet heel prominent op de voorpagina bevindt. Je moet echt weten dat het bestaat óf heel uitgebreid door de instellingen van Gmail neuzen om dit gedeelte te vinden. Je vindt Gmail Labs door in te loggen bij Gmail en vervolgens rechtsboven te klikken op het pictogram met het tandwiel en vervolgens op Instellingen. In de pagina die opent klik je op het tabblad Labs (de vierde optie van rechts), waarna je een overzicht krijgt van de beschikbare Labs-functionaliteiten.

Gmail Labs is een tabblad dat zich bevindt in Instellingen.

Labs-functies inschakelen

We hebben Gmail Labs al een paar keer experimenteel genoemd, maar dat wil dus niet zeggen dat het ook speelgoed is. Er zitten weliswaar wat lollige functies in Labs, maar het merendeel bevat kleine handige verbeteringen die, afhankelijk van hoe je Gmail gebruikt, je gebruikerservaring écht beter kunnen maken. Het inschakelen van een Labs-functie doe je door de gewenste funcie te selecteren in de lijst en vervolgens te klikken op het keuzerondje bij Inschakelen. Uiteraard schakel je op dezelfde manier de functie weer uit. We zeggen er specifiek bij dat het geen speelgoed is, omdat bepaalde functies de werking van Gmail wezenlijk kunnen veranderen. Een voorbeeld daarvan is de Labs-functie die ervoor zorgt dat mail op de achtergrond wordt verstuurd, zodat je door kunt werken terwijl bijlagen worden geupload. Nadeel daarvan is dat je kunt vergeten dat er nog een mail verzonden wordt, waardoor je uitlogt en het mailtje uiteindelijk niet verzonden wordt. Let dus goed op welke functies je inschakelt.

Je schakelt een functie in door te klikken op inschakelen.

Handige functies

We kunnen hier natuurlijk niet alle functies in Gmail Labs bespreken, maar een klein overzichtje van wat je er zoal vindt is natuurlijk wel fijn. Er is bijvoorbeeld een functie die de profielfoto’s van contactpersonen toont tijdens het chatten, zodat je makkelijker ziet met wie je spreekt. Een andere functie stelt je in staat om afbeeldingen in een bericht in te voegen (dus niet als bijlage) en er is ook een functie die automatisch een volgend mailtje opent wanneer je een mailtje verwijdert of archiveert. Verder kun je slimme labels toevoegen aan berichten, voorbeelden van Google Maps weergeven in berichten, voorbeelden van Google Docs tonen in berichten enzovoort. Kortom, je kunt de functionaliteit van je Gmail echt enorm uitbreiden, maar je moet wel even goed kijken wat je inschakelt. Doe je het met beleid, dan is Gmail Labs fantastisch.

Sommige functies zijn gewoon lollig, andere juist extreem nuttig.

0 Reactie(s) op: Experimenteer er op los met Gmail Labs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.