Experimenteren met Chrome-instellingen via Flags

© PXimport

Experimenteren met Chrome-instellingen via Flags

Geplaatst: 25 maart 2022 - 06:56

Aangepast: 14 december 2022 - 10:04

Dirk Schoofs

Chrome-vlaggen zijn experimentele functies die bedoeld zijn voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers. Het gaat om een lange lijst functies die je kunt in- en uitschakelen en die regelmatig worden aangepast. Ben je nieuwsgierig en een beetje avontuurlijk aangelegd, dan zijn veel van deze experimentele Chrome-instellingen interessant, omdat ze de gebruikersomgeving aanpassen of omdat ze prestaties van Chrome verbeteren.

Tip 01: Chrome-flags inschakelen

Het aanbod aan Chrome Flags is overweldigend. Hoe vind je ze? Simpel: typ in het adresvak van Chrome chrome://flags of about://flags. Bovenaan deze pagina zie je een volgnummer die de versie van de lijst aangeeft en daaronder waarschuwt Google dat het om een reeks experimentele functies gaat. Je mag ze vrij gebruiken en je ziet op die manier wat Google in het vet heeft liggen voor de toekomstige versies van Chrome, maar er zijn geen garanties op het vlak van stabiliteit of veiligheid. 

Heb je het een en ander uitgeprobeerd en wil je terug naar de standaardinstellingen, typ dan in het adresvak chrome://settings/reset of klik bovenaan de pagina Experiments op de knop Reset all. Bij iedere functie heb je drie keuzes: Default (standaard), Enabled (ingeschakeld) en Disabled (uitgeschakeld). Nadat je een vlag in- of uitgeschakeld hebt, krijg je onderaan de blauwe knop Relaunch te zien waarmee je Chrome opnieuw kunt opstarten, want zonder een herstart werkt geen enkele vlag.

 

© PXimport

Tip 02: Tabgroepen bevriezen

Je kunt in Chrome gerelateerde webpagina’s bundelen in tabbladgroepen door ze een naam of een kleurcode mee te geven of door ze te markeren. Daarnaast is er een functie die inactieve tabbladen automatisch bevriest zodat ze geen inhoud meer laden en dus ook geen systeembronnen meer gebruiken. 

De experimentele vlag Tab Groups Collapse Freezing combineert de twee functies. Het bevriest alle tabbladen binnen de groep als je de tabgroep samenvouwt. Op die manier ben je er ook zeker van dat Chrome geen RAM verbruikt voor inactieve tabbladen.

 

© PXimport

De vlag Parallel downloading zou volgens Google vijfmaal snellere downloads opleveren

-

Tip 03: Donkere modus

Met de Chrome-vlag Force Dark Mode for Web Content wordt de webinhoud automatisch weergegeven in de trendy, donkere modus. In plaats van te wachten tot miljoenen websites de donkere modus ondersteunen, zal deze vlag alle heldere webpagina’s donker maken. Je kunt het vergelijken met de functie Smart invert op een iPhone. 

Het is wel een zogenaamde ‘brute-force-oplossing’, waardoor het resultaat niet zo mooi zal zijn in vergelijking met websites die zelf over een donker thema beschikken. Je kunt dit ook met een browserextensie bereiken, maar deze optie is dus nu ook ingebouwd in Chrome, via de Flags.

Tip 04: Sneller downloaden

Heb je de indruk dat het downloaden van bestanden wel erg traag verloopt? De vlag Parallel downloading zou volgens Google bij Chrome vijfmaal snellere downloads opleveren. Parallelle downloads zijn simultane downloads op meerdere domeinen die door dezelfde host worden aangeboden. De meeste browsers zijn niet ontworpen om deze technologie te ondersteunen.

Doorgaans beperken browsers zelfs het aantal gelijktijdige verbindingen met een host tot niet meer dan zes gelijktijdige overdrachten. Deze vlag werkt voor iedere download die langer dan twee seconden duurt. Je zult het verschil dus alleen merken bij het binnenhalen van grotere bestanden.

 

© PXimport

Tip 05: Slepend verversen

De vlag Pull-to-refresh gesture draait om een touchscreen-gebaar. Op een mobiel toestel kun je hiermee de inhoud van apps verversen zodra je met je vinger verticaal over het scherm sleept. Dat geldt ook voor webpagina’s. Tik bovenaan de app of webpagina, houd vast en sleep vervolgens naar beneden. 

Deze functie is erg handig, maar ontbreekt in Chrome op de pc en laptop. Als je een aanraakapparaat of 2-in-1 hebt, kun je dit handige gebaar normaal gesproken niet gebruiken. Door deze vlag te activeren, lukt dat dus wel.

Pull-to-refresh ken je wellicht ook van iOS-apparaten, trouwens.

 

© PXimport

Tip 06: Sneller bladeren

Back-forward cache is een vlag die momenteel gekoppeld is aan de desktop-versie van de browser. De knoppen Vooruit, Achteruit en Geschiedenis halen de gegevens rechtsreeks uit de cache. Hierdoor laadt Chrome de webpagina’s onmiddellijk, zonder dat je hoeft te wachten. Bovendien worden ze zelfs geladen als de internetverbinding opeens wegvalt.

Tab Groups Auto Create organiseert veelgebruikte sites in tabgroepen

-

Tip 07: Tabbladgroepen

Tabbladgroepen zijn populair. De vlag Tab Groups Auto Create maakt automatisch tabbladgroepen aan op basis van je gebruik. De functie organiseert de meest gebruikte sites in tabgroepen en wijst automatisch een van de acht kleuren aan die groep toe. Uiteraard kun je nog steeds handmatig tabbladen toevoegen aan deze automatisch gegeneerde groepen. 

Ook is het mogelijk om nieuwe tabbladen te plaatsen in de bestaande tabbladgroepen. Open daarvoor een nieuw tabblad, klik er met de rechtermuisknop op, kies voor Toevoegen aan de bestaande groep en selecteer vervolgens de naam. De volgorde van de tabbladgroepen wijzig je eenvoudig door de tabbladgroepen te slepen.

 

© PXimport

Tip 08: Soepel scrollen

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt Smooth Scrolling voor een soepelere manier van scrollen wanneer je met de muis of de pijltjestoetsen door een webpagina gaat. Vooral met het muiswieltje kan het scrollen door lange webpagina’s nog weleens schokkerig verlopen. Met deze optie ingeschakeld, voelt scrollen veel natuurlijker aan en kun je de inhoud gemakkelijker lezen.

De optie is niet bijzonder nieuw. Veel browsers beschikken al een hele tijd over deze functie en eigenlijk loopt Chrome op dit vlak een beetje achter. Je kunt dezelfde vlag ook in de mobiele Chrome-browser gebruiken en daar lost hij zelfs nog een ander probleem op, namelijk dat van het vertraagd reageren op de scrolbeweging.

 

© PXimport

Tip 9: Zweefkaarten

Wanneer je met de muisaanwijzer over de tabbladen zweeft, verschijnt er informatie over de inhoud van dat tabblad. Dat zijn de zogenaamde hover cards. Deze informatie is een gemakkelijke manier om de tabbladen te herkennen. Ze komen vooral van pas als je veel Chrome-tabbladen open hebt staan. 

De vlag Tab Hover Card Images toont een pop-up met tabbladinformatie en een of meerdere afbeeldingen die op het tabblad te zien zijn. Voor de visueel ingestelde mensen onder ons is dit een nog veel snellere manier om te zien wat er ook alweer op het tabblad staat. 

Enable LiteVideos zorgt ervoor dat Chrome video in lage resolutie streamt

-

Tip 10: Verborgen leesmodus

Een van de zaken waarin Firefox en Safari boven Google Chrome uitstaken, was de ingebouwde leesmodus. In die leesweergave worden alle elementen verwijderd die de bezoeker af kunnen leiden, zoals advertenties of drukke achtergronden, en krijgt de lezer een leesvriendelijke inhoud voorgeschoteld. Google experimenteert al een tijdje met zo’n modus. Activeer daarvoor de vlag Enable Reader Mode en herstart de browser. 

Als je daarna een nieuwe pagina opent en je klikt in het adresvak, dan zie je de nieuwe knop Lezermodus aanzetten. Klik daarop om de pagina van alle afleiding te ontdoen, zodat alleen de afbeeldingen en de tekst overblijven. Bovenaan de pagina verschijnt ook nog een knop met daarin de letter A. Hiermee kun je een voor jou prettig leesbaar lettertype en fijne achtergrond selecteren.

 

© PXimport

Tip 11: LiteVideo

Iedereen wil wel van video’s in de hoogste resolutie genieten, maar soms kan het apparaat waarmee we deze inhoud willen bekijken dat nauwelijks of niet aan. Enable LiteVideos zorgt dat Chrome video’s in een lage resolutie streamt als de Lite-modus is ingeschakeld. 

Nadat je de vlag hebt geïnstalleerd op je mobiele toestel, ga je naar de Instellingen en tik je op de Lite-modus om deze optie in te schakelen. Als je nu video’s op YouTube afspeelt, zou je ze in SD-kwaliteit moeten zien. Is de Lite-modus ingeschakeld, dan laden ook Chrome-pagina’s sneller en verbruiken ze zestig procent minder data.

 

© PXimport

Tip 12: Tabgroepen bewaren

Een van de handigste nieuwe functies in Chrome is de ondersteuning van tabgroepen. Maak je daar veel gebruik van, dan is het vervelend om iedere keer een nieuwe groep aan te moeten maken. Daarom werkt Chrome aan een oplossing om tabgroepen op te slaan voor later gebruik.

De vlag Tab Groups Save voegt een snelle optie toe aan het snelmenu waarmee je tabgroepen aanmaakt. In het pop-upvenster zie je dan een schakelaar Groep opslaan. De functie werkt op alle desktopversies van Chrome en de groepen worden opgeslagen in de bladwijzerbalk.

 

© PXimport

Tip 13: Wachtwoorden beheren

Chrome beschikt over een wachtwoordmanager waarmee wachtwoorden automatisch kunnen worden ingevuld. Je kunt met de vlag Password import wachtwoorden gemakkelijk im- en exporteren. Activeer de vlag Password import en herstart de browser. Open vervolgens de wachtwoordbeheerder van Chrome door chrome://settings/passwords in het adresvak te typen of door via de Instellingen de Geavanceerde instellingen te openen en te kiezen voor Wachtwoorden beheren.

Klik nu op de drie puntjes naast Opgeslagen wachtwoorden zodat de opdrachten Importeren en Wachtwoorden exporteren verschijnen. Kies de laatste optie en navigeer naar de locatie op de harde schijf waar je het csv-bestand wilt opslaan. Om een lijst met wachtwoorden te importeren, gebruik je de opdracht Importeren.

 

© PXimport

Tip 14: Scrollen door tabs

Heb je veel tabbladen openstaan, dan werkt dat niet prettig. In tegenstelling tot Firefox of Safari kun je niet door de tabs van de Google-browser scrollen, maar worden ze alsmaar kleiner, totdat je ze alleen nog maar kunt onderscheiden aan hun favicon. Maak je nog meer tabbladen aan, dan zullen zelfs de meest rechtse tabbladen op een gegeven moment uit beeld verdwijnen.

Daarom introduceerde Chrome eerder al de tabgroepen, en is er nu ook de vlag Scrollable Tabstrip. Hiermee kun je, net zoals in Firefox en Safari, met je touchpad of het scrolwieltje van de muis naar links of rechts over de tabs scrollen. Schakel dan ook meteen de vlag Scrollable TabStrip Buttons in, dan zullen er – als de ruimte te krap wordt - twee pijltjes verschijnen om naar links of rechts door de tabbladen te navigeren.

 

© PXimport

Scrollable Tabstrip zorgt ervoor dat je ook in Chrome door de geopende tabs kunt scrollen

-

Tip 15: Pdf-lezer

Chrome stopt in juni 2022 met de ondersteuning van Pepper. Hierop is de ingebouwde pdf-viewer gebaseerd. Het Chromium-team werkt aan de ontwikkeling van een Pepper-vrije pdf-lezer. Met de vlag Pepper-free PDF viewer kun je de nieuwe pdf-lezer testen. Weet wel dat hierdoor de gewone pdf-weergave in Chrome wordt onderbroken. 

Tip 16: Zijpaneel

Al in 2010 experimenteerde Google met een zijpaneel in Chrome, maar het liet deze functie mettertijd volledig vallen. Maar nu wordt er weer een nieuwe poging gedaan, via de vlag Side panel. Nadat je de functie aan hebt gezet, zie je een nieuwe knop rechts naast de adresbalk: Zijvenster tonen. In het nieuwe zijpaneel vind je een leeslijst en je bladwijzers. 

Het tabblad Bookmarks verzamelt alle bladwijzers die je in de Chrome-browser hebt opgeslagen. In de Leeslijst kun je via de knop Huidig tabblad toevoegen de webpagina’s vastleggen die je later wilt lezen. Dat werkt zelfs offline. Deze pagina’s verschijnen eerst in de groep Ongelezen, tot je ze markeert als gelezen. 

Dit zijpaneel is nog niet helemaal uitontwikkeld. Zo kun je nu de breedte van de zijbalk nog niet wijzigen en als je met de muisaanwijzer over een opgeslagen item gaat, krijg je ook nog geen knopinfo te zien.

 

© PXimport

Tip 17: Profiel vrijgeven

Sommige mensen werken met verschillende gebruikersprofielen in Chrome. Het ene profiel gebruiken ze bijvoorbeeld voor bankzaken, het andere om gewoon in hun vrije tijd wat rond te surfen. Werken met meerdere profielen is geen slecht idee, maar het kan wel gebeuren dat Chrome hierdoor steeds meer geheugen gaat gebruiken. Dat komt doordat Chrome het geheugen van het profiel dat inactief is niet vrijgeeft. 

De vlag Destroy Profile on browser close verwijdert de ongebruikte profielen uit het werkgeheugen van de computer, zodat deze systeembronnen opnieuw vrijkomen, met een snellere browser tot gevolg.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten