Extra encryptie: betere beveiliging in de cloud

Door: robbin-ooijevaar | 17 maart 2017 07:03

How To

Als het goed is heb je voor alle clouddienst(en) die je gebruikt een goed wachtwoord ingesteld. Feit blijft wel dat wanneer iemand zich toch toegang weet te verschaffen tot je Dropbox, OneDrive of andere clouddienst, al je bestanden direct te openen zijn. Dit kun je oplossen met extra ‘client-side encryptie’ en dat is precies wat Cryptomator voor je regelt.

Stap 1: Cryptomator

Met ‘client-side encryptie’ worden gegevens aan de kant van de eindgebruiker onleesbaar gemaakt. Cryptomator biedt een gratis oplossing om dit eenvoudig voor elkaar te krijgen. Cryptomator werkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld VeraCrypt en wijlen TrueCrypt, niet met één kluisbestand. Je bestanden worden individueel en terwijl je ermee werkt beveiligd (‘on the fly’). Dit maakt Cryptomator uitermate geschikt voor alle clouddiensten.

Cryptomator beveiligt individuele bestanden in de cloud met een extra encryptielaag.

Stap 2: Extra encryptie

Als je Cryptomator eenmaal hebt ingesteld werkt de extra beveiligingsoplossing zeer eenvoudig. Klik op het plusteken en kies Creëer nieuwe kluis. Blader naar een map in je cloudopslag (bijvoorbeeld in je Dropbox) en geef een bestandsnaam op. Wij kiezen voor ‘Veilige opslag’. Stel een goed wachtwoord in en bevestig met Creëer kluis. Je kluis verschijnt links in beeld in een lijst. Klik op een kluis, geef je wachtwoord op en bevestig met Ontgrendel kluis. Er wordt een extra schijfletter geopend, vergelijkbaar met een usb-stick die je aansluit. Alles wat je naar deze schijfletter kopieert wordt automatisch veilig opgeslagen.

Een nieuwe digitale kluis voor bestanden is binnen een paar muisklikken aangemaakt.

Stap 3: Kluis gebruiken

Als je op andere computers toegang wilt krijgen tot de bestanden en mappen die je voorzien hebt van de extra beveiliging, moet je ook hier Cryptomator installeren. Klik wederom op het plusteken, maar in plaats van Creëer kluis kies je voor Open bestaande kluis. Wijs het kluisbestand aan (in dit voorbeeld ‘Veilige opslag’ in onze Dropbox) om toegang te krijgen tot de kluis. Na het opgeven van het wachtwoord gaat de kluis open.

De bestanden die je met Cryptomator beveiligt kun je niet via de webinterface van je clouddienst bereiken omdat Cryptomator hier ontbreekt: je ziet alleen onleesbare bestanden. De beveiligde bestanden zijn wel te openen op mobiele apparaten als je de Cryptomator-app installeert. De Android-app is nog een testversie en de iOS-app kost €5,-. De Windows-versie van Cryptomator is gratis.

Je hebt Cryptomator op al je computers nodig waar je toegang wilt krijgen tot je versleutelde bestanden.

0 Reactie(s) op: Extra encryptie: betere beveiliging in de cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.