Extra kolommen in Windows Verkenner

Door: Ronald Smit | 21 november 2017 10:35

Doe meer met kolommen in de Windows Verkenner
How To

Het is mogelijk om extra kolommen aan de Windows Verkenner toe te voegen. Daardoor kan je sorteren op allerlei extra bestandseigenschappen!

Standaard zie je in de Windows Verkenner maar een kolom of drie waarop gesorteerd kan worden. Denk aan Naam, Gewijzigd op, Type en Grootte. Door boven aan een kolom (op de titel dus) de klikken sorteer je op de desbetreffende eigenschappen. Bij elke nieuwe klik op de kolomtitel wijzig je de sorteervolgorde. Punt is echter dat over veel bestanden meer valt te vertellen dan de 'grote vier' die we net noemden. Weten ze bij Microsoft ook, vandaar dat je extra kolommen in de Verkenner kunt toevoegen. Klik daarvoor met de de rechter muisknop ergens in de titelrij. Je ziet nu al een aantal suggesties, maar de grote hoop vind je onder Meer. Selecteer daar bijvoorbeeld eens de optie Bestandsextensie en klik op OK. Direct verschijnt een kolom met de gekozen naam. In dit geval kunnen we razendsnel op bestandsextensies sorteren door op de titel van de nieuwe kolom te klikken. Zo vind je bijvoorbeeld al je pdf'jes in een map in één keer terug. Tipje tussendoor: wil je de bestandsextensies ook echt kunnen zien achter de bestandsnaam, klik dan in het Verkenner-lint op Beeld en schakel daaronder de optie Bestandsnaamextensies in.

Voeg een kolom toe aan de Verkenner

Weer weg

Veel van de kolommen zal je mogelijk slechts af en toe nodig hebben. Om ze het Verkennervenster niet te laten 'vervuilen' zijn ze ook weer makkelijk weg te halen. Klik weer met de rechter muisknop in de balk met kolomtitels. Schakel de kolommen uit die je niet (meer) wilt zien. We schreven al dat er een enorme hoeveelheid aan 'sorteerkolommen' beschikbaar is. Handig is bijvoorbeeld ook de optie Aanmaakdatum. Als je bijvoorbeeld een hele serie bestanden van een NAS naar de pc (of andersom) kopieert krijgen ze in de kolom Gewijzigd op allemaal dezelfde datum. Op die manier valt er dus niet meer op aanmaakdatum te sorteren. Precies daarvoor bestaat een kolom met dezelfde naam, probleem opgelost. Voor fervente fotografen zijn kolommen beschikbaar waarmee je afbeeldingen op bijvoorbeeld sluitertijd, brandpuntsafstand, camerafabrikant en cameramodel kan sorteren. Het zijn zomaar wat handige kolommen die het organiseren van bestanden in een map net wat makkelijker en sneller kunnen maken. Soms zijn het de kleine dingen die het leven veraangenamen!

1 Reactie(s) op: Extra kolommen in Windows Verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 december 2020 20:00 MarioVDB
    Hoe kan je informatie toevoegen in de kolommen (als de kolommen leeg zijn en blijven)?
    bestaat daar software voor?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.