Extra scherptediepte in foto’s

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 28 juli 2010 09:25

Apps & Software

Met peperdure apparatuur kunt u prachtige foto’s nemen, maar zelfs dan is het nog moeilijk om de foto’s perfect scherp te krijgen met perfecte scherptediepteniveaus (waarbij een deel van de foto onscherp is en een ander deel scherp). Met behulp van een techniek genaamd ‘focus stacking’ (waarbij u foto’s letterlijk stapelt) kunt u, door foto’s te combineren, een foto verkrijgen met een vrijwel perfecte scherptediepte.

1. Downloaden en installeren

Het geheim achter de ‘truc’ is dat u een reeks dezelfde foto’s neemt, waarbij u telkens scherp stelt op een ander deel van hetgeen u fotografeert. Hierdoor hebt u een reeks foto’s van bijvoorbeeld, hetzelfde object, waarbij op iedere foto een ander gedeelte scherp/onscherp is. Door deze foto’s te combineren ontstaat er een vrijwel onbeperkte scherptediepte in uw foto, uiteraard afhankelijk van hoeveel foto’s u gebruikt. U kunt natuurlijk op ontdekkingsreis gaan in Photoshop om te ontdekken hoe u deze foto’s kunt combineren, maar de techniek is inmiddels zo populair dat er genoeg (gratis) programma’s zijn die dit voor u kunnen doen. CombineZM is een voorbeeld van zo’n programma. Geen fraaie interface, maar wel heel doeltreffend en daar draait het om. U downloadt het programma door te surfen naar http://hadleyweb.pwp.blueyonder.co.uk/CZM/News.htm en te klikken op CombineZM.msi. De overige versies die u hier ziet kunt u negeren, dat zijn uitgeklede versies van het programma. Installeer het programma, maar start het nog niet op, we gaan namelijk eerst foto’s maken.

De site van CombineZM is weinig indrukwekkend, maar het programma des te meer.

2. Foto’s maken

Aangezien we foto’s gaan combineren, is het belangrijk dat er op de verschillende foto’s precies hetzelfde te zien is. Het is daarom verstandig om een statief te gebruiken, maar als u deze niet voorhanden hebt, dan kunt u de camera ook op een tafel plaatsen. U kunt natuurlijk ieder willekeurig object fotograferen, maar het beste resultaat verkrijgt u door een voorwerp te kiezen met veel verschillende oppervlakken, hoeken, punten etc. Normaliter zou alleen de voorgrond of de achtergrond van dit object scherp zijn, maar dankzij ‘focus stacking’ zullen er veel meer scherpteniveaus te zien zijn. Er zijn zo ontzettend veel verschillende camera’s verkrijgbaar dat wij u niet kunnen uitleggen hoe u foto’s maakt met verschillende focuspunten, maar de meeste digitale camera’s van tegenwoordig die een optie hebben voor handmatig instellen, hebben de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen (zie de handleiding van uw camera). Voor het beste resultaat fotografeert u een voorwerp van dichtbij, dus controleer of uw camera ook een stand heeft voor macrofotografie.

Door dezelfde foto’s te nemen met verschillende focuspunten, kunt u deze combineren.

3. Stapelen

Nu is het tijd om de foto’s te combineren. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het lastigste deel, het maken van de foto’s hebt u al gedaan. Het programma doet de rest voor u. Start CombineZM en klik het hulpscherm weg dat direct verschijnt (de hulp krijgt u immers al van ons). Klik vervolgens op File / New waarna het venster verschijnt waarin u foto’s kunt selecteren. Blader naar de map waarin u de foto’s hebt geplaatst. Klik op de eerste foto, houd de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste foto, om zo alle foto’s te selecteren en klik op Openen. Een van de foto’s die u hebt geselecteerd wordt nu getoond als voorbeeld. Klik op Macro en vervolgens op Do Stack om het proces te starten. Let op: afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de foto’s, kan dit behoorlijk wat minuten duren. Het eindresultaat is echter zeker het wachten waard! Bonustip: klik op Movie / Make om een filmpje te maken van het verloop van de scherpte.

CombineZM combineert de foto’s tot één foto met zeer geavanceerde scherptediepte.

0 Reactie(s) op: Extra scherptediepte in foto’s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.