f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan

Door: evi-maquoi | 22 augustus 2014 10:45

Review

Vermoeid? Hoofdpijn? Het komt wel vaker voor bij mensen die de hele dag achter een computerscherm zitten. De freeware f.lux past de schermkleur aan de hand van het daglicht aan, zodat je ogen minder snel vermoeid raken.

f.lux

Taal:

Engels

OS:

Windows XP/Vista/7/8

Mac OS X 10.5 of hoger

Linux

iOS (jailbreak noodzakelijk)

Website:

www.justgetflux.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Voor alle platformen
 • Minder vermoeiend voor je ogen
 • Minpunten
 • Is wennen

f.lux is een tool voor iedereen die dagelijks eigenlijk te veel uren naar een computerscherm tuurt. Overdag vormt het wit-blauwe licht niet echt een probleem, maar 's avonds zou het een negatief effect kunnen hebben, met vermoeidheid, hoofdpijn of slaapproblemen als gevolg.

De oplossing? f.lux. Het programmaatje werkt op de achtergrond en past de kleurtemperatuur van je scherm automatisch aan naarmate het avond wordt. f.lux is overigens beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Warme gloed

Na de installatie krijg je een klein programmavenster te zien. Zodra je via Settings je woonplaats invoert, weet f.lux precies wanneer de zon in jouw buurt ondergaat en weer opkomt. Standaard gebruikt f.lux aanbevolen lichtsterktes (bijvoorbeeld 6500K overdag), maar je kunt die eventueel handmatig aanpassen.

's Avonds krijgt je scherm een gele gloed die minder vermoeiend voor je ogen is.

Ook de overgangssnelheid kun je naar je hand zetten. Je hebt de keuze uit een snelle modus van ongeveer 20 seconden en een trage overgang die een uur duurt en dus nagenoeg niet opvalt. Daarnaast is er ook nog een speciale Movie Mode die de kleuren gedurende tweeënhalf uur niet beïnvloedt. Wil je f.lux even pauzeren of zelfs uitschakelen? Ook dat is heel eenvoudig en kan met één muisklik.

De instellingen zijn identiek maar de interface verschilt een beetje tussen de Mac OS X- en Windows-versie.

Conclusie

Een gele gloed op je scherm? In het begin is het wel wat wennen. Zeker als je de overgangssnelheid op Fast hebt ingesteld. We zijn er echter wel van overtuigd dat zo'n warmere kleurtemperatuur minder vermoeiend voor je ogen is. Ons advies? Probeer de tool zeker eens uit! f.lux is immers volledig gratis en erg eenvoudig in gebruik.

Kun je na enkele dagen of weken niet aan het gele scherm wennen, dan verwijder je het programma gewoon weer. Overigens is het programma niet aan te raden als de kleurechteid van je scherm belangrijk is.

2 Reactie(s) op: f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 augustus 2015 12:26 Anoniem
  Als minpunt: het is wennen.
  Tja…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2016 23:27 Anoniem
  HEERLIJK!
  Jammer dat ik dit programma niet jaren eerder heb ontdekt.
  De kleur went in 1 minuut en het is echt meer ontspannen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.