F-Secure Internet Security 2011

Door: dennis-gandasoebrata | 13 oktober 2010 10:34

Apps & Software

Net als veel andere leveranciers van beveiligingsproducten, kiest F-Secure voor Internet Security 2011 weer een minimalistische gebruikersomgeving. Ten opzichte van de 2010-versie treffen we aan het oppervlak weinig ingrijpende veranderingen aan.

De belangrijkste opties zijn toegankelijk via het hoofdvenster: status, taken en statistieken. Onderin het programmavenster vinden we een optie waarmee een geavanceerde scan kan worden uitgevoerd (waarbij u kunt aangeven welke onderdelen moeten worden gecontroleerd), instellingen en een updatefunctie. Bij monde van Mikko Hyppönen, hoofd Research van F-Secure, is die laatste functie alleen cosmetisch en om gebruikers het gevoel te geven controle op de beveiliging te kunnen uitoefenen. De updates worden uiteindelijk automatisch toegepast, ook als niet op de knop wordt geklikt.

Bent u een meer gevorderde gebruiker, dan zult u al snel de instellingenpagina openen. Helaas is het aantal instellingen relatief beperkt. De makers hebben zich voornamelijk gericht op thuisgebruikers die zich liever niet bezighouden met de configuratie van de beveiliging.

De makers hebben het gestroomlijnde design van versie 2010 in versie 2011 nog verder verfijnd.

Tijdens de installatie kunt u kiezen voor een automatische of stapsgewijze installatie, waarbij u bij de laatste optie zelf bepaalt welke componenten worden geïnstalleerd. De installatie verliep op onze twee testsystemen redelijk traag. De wizard zelf geeft aan dat de routine vijf tot twintig minuten duurt, en op onze systemen nam de installatie een klein kwartier in beslag. In een tijd waarin concurrerende leveranciers hun installatietijden tot een minimum proberen te beperken, zouden de makers van F-Secure Internet Security er goed aan doen om de installatietijd terug te dringen.

Wat betreft het instellen van de firewall, zijn we te spreken over de verschillende profielen. Op basis van het gekozen profiel – bijvoorbeeld Kantoor of Strikt – worden de firewallinstellingen aangepast. De scanengine van F-Secure is vlot. Een totale systeemscan in de uitgebreide modus nam op onze testsystemen circa tien minuten in beslag.

Het aantal configuratiemogelijkheden voor gevorderde gebruikers is relatief beperkt.

Online intelligentie

Een van de grote uitdagingen waar beveiligingsproducenten in de komende jaren mee te maken krijgen, is de alsmaar uitdijende ‘footprint’ van de virusdefinities. Het aantal bedreigingen breidt zich immers gestaag uit. Om te voorkomen dat de database met antigif een steeds groter beslag op het systeem legt, kiezen steeds meer leveranciers ervoor om de intelligentie naar externe servers te verplaatsen. Bij F-Secure Internet Security 2011 zijn deze gegevens ook online ondergebracht (‘in de cloud’). Bij een dreiging raadpleegt de lokale client de servers van F-Secure en wordt actie genomen. De makers hebben daarbij geprobeerd om het aantal netwerkaanvragen en het dataverkeer tot een minimum beperken. Dit betekent ook dat de basisbeveiliging nog lokaal aanwezig is, en het systeem niet volledig afhankelijk is van de online intelligentie.

Licentiesoorten

F-Secure Internet Security 2011 is in drie licentiesoorten beschikbaar. De standaardlicentie geeft een jaar bescherming voor één computer. Daarnaast kunt u een licentie aanschaffen die een jaar bescherming biedt tot drie computers. Tot slot is er de meest uitgebreide licentie, die tot drie computers beschermt voor een periode van twee jaar.

Naast Internet Security heeft F-Secure ook een Anti-Virus 2011-pakket uitgebracht. U kunt deze uitvoering beschouwen als een afgeslankte set functies. Zo ontbreekt in Anti-Virus 2011 de firewall, identiteitsbescherming, ouderlijk toezicht en een spam- en phishingfilter.

F-Secure Internet Security 2011

Prijs € 94,95 (2 jaar, 3 pc’s), € 59,95 (1 jaar, 3 pc’s), € 44,95 (1 jaar, 1 pc); Upgrade: € 89,95 (2 jaar, 3 pc’s) € 49,95 (1 jaar, 3 pc’s)

Taal Nederlands

Medium 53,8 MB download of 1 dvd

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 600 MB harde-schijfruimte

Maker F-Secure

Oordeel 7/10

Pluspunten

Gestroomlijnde, overzichtelijke gebruikersomgeving

Standaardinstellingen geschikt voor beginnende gebruikers

Flexibele licentievormen

Minpunten

Lange installatieduur

Relatief beperkte configuratiemogelijkheden voor gevorderde gebruikers

0 Reactie(s) op: F-Secure Internet Security 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.