Facebook bouwt paniekknop tegen sekscriminelen

Door: ernst-jan-hamel | 12 juli 2010 14:55

Apps & Software

Onder druk van een Britse organisatie voor jonge slachtoffers van seksueel geweld komt Facebook met een knop om misbruik te melden. Eerder verzette Facebook zich tegen de 'paniekknop'.

De knop geeft een directe link naar het Britse Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP), waar misbruik gemeld kan worden. De knop is pas zichtbaar als gebruikers de CEOP-applicatie installeren. Facebook-leden in Groot-Brittannië tussen de 13 en 18 worden allemaal geattendeerd op de applicatie

Facebook kwam eind 2009 onder grote publicitaire druk te staan na de moord op de 17-jarige Ashleigh Hall door de 33-jarige Peter Chapman, een veroordeelde zedendelinquent die zich op Facebook voordeed als een tiener. Een 'paniekknop' op het sociale netwerk moet dit soort misdaden voorkomen.

Aanvankelijk weigerde Facebook een paniekknop te plaatsen, ondanks een vurige campagne van CEOP en de Britse tabloidpers, en tientallen politiechefs die zich schaarden achter de campagne. Het sociale netwerk vond zijn eigen meldfunctie afdoende. Bebo en MSN Messenger hebben wel al een tijd een directe link naar CEOP.

'Facebook levensgevaarlijk'

In maart liep de hetze zelfs zo uit de hand, dat Facebook dreigde met juridische stappen tegen tabloidkrant The Daily Mail. In een artikel schreef The Daily Mail dat 14-jarige meisjes die zich aanmelden op Facebook "binnen secondes" benaderd werden door vieze oude mannen.

Facebook zegt tevreden te zijn met de oplossing die nu is gevonden om misbruik te melden binnen Facebook. "We weten van gesprekken met overtreders dat een zichtbaar afschrikmiddel jonge mensen online kan beschermen."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Facebook bouwt paniekknop tegen sekscriminelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.