Facebook houdt vast aan privacybeleid

Facebook houdt vast aan zijn privacybeleid ondanks aanzwellende kritiek. Een gister belegd intern noodberaad over privacy brengt geen koersverandering.

Facebook heeft donderdag het gros van zijn medewerkers bijeengeroepen voor een speciaal ingelaste vergadering over privacy, meldt ict-nieuwssite Cnet. Dit noodberaad volgt nadat de sociale netwerksite er de afgelopen weken niet in is geslaagd de storm van protest over privacybeperkende wijzigingen in te dammen. Facebooks nieuwe 'instant personalization'-functie ligt zwaar onder vuur door privacyvoorvechters.

De interne spoedvergadering leidde niet tot een beleidswijziging, meldt kritisch blog AllFacebook. Een woordvoerder van het sociale netwerkbedrijf laat weten dat de vergadering bedoeld was om vragen van het personeel te beantwoorden. "We hebben een open bedrijfscultuur en het is dus geen verrassing dat we een forum voor medewerkers bieden om vragen te stellen over een onderwerp wat veel aandacht van de buitenwereld heeft gekregen." Volgens Cnet was de vergadering niet verplicht voor het personeel.

Geen opt-in

Vooraf leefde de verwachting dat Facebook wellicht meer richting een opt-in aanpak rond privacy zou gaan. Dat is niet gebeurd. Een klein deel van de Facebook-gebruikers heeft uit protest zijn profiel verwijderd. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat "steeds meer Facebook-gebruikers" vanwege privacyzorgen hun account hebben gewist, hoewel er geen aantallen bekend zijn. Het is ook niet eenvoudig om bij de juiste webpagina te geraken waar een account totaal is te verwijderen.

Betere accountbeveiliging

Facebook heeft donderdag wel extra maatregelen doorgevoerd om het kapen van accounts tegen te gaan. Gebruikers kunnen nu zien wanneer er is ingelogd op het eigen account. Ook kunnen zij namen geven aan de verschillende apparaten waarmee is ingelogd.

Verder heeft Facebook een nieuw systeem om verdachte logins te blokkeren vóórdat die plaatsvinden. "Als iemand toegang tot je account probeert te krijgen vanaf een ongebruikelijk apparaat, vragen we de persoon om extra vragen te beantwoorden om vast te stellen of dit de echte eigenaar van het account is", schrijft Facebook-medewerker Lev Popov op de bedrijfsblog.

De site vraagt bijvoorbeeld een geboortedatum, de naam van een vriend op een foto, of stelt een beveilingsvraag die de gebruiker zelf eerder heeft ingesteld. Gebruikers die deze stappen hebben doorlopen, krijgen vervolgens en kunnen beveiligingsmaatregelen nemen zoals het resetten van hun wachtwoord.

Login-notificaties

De notificaties van verdachte logins zijn te ontvangen door een instelling te wijzigen onder 'account settings' en vervolgens 'account security'. Gebruikers kunnen kiezen om per e-mail of sms op de hoogte te worden gebracht van ongebruikelijke logins.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten