Facebook-irritaties

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 29 maart 2011 11:31

Apps & Software

Facebook is een leuke dienst die ideaal is om contact te onderhouden met uw vrienden en familie. Het plezier op de site wordt echter in toenemende mate vergald door allerlei berichten op uw profiel en/of in uw mailbox waar u helemaal niet om hebt gevraagd. Gelukkig hebt u veel invloed op wat er allemaal op uw profiel gebeurt.

1. Meldingen beheren

U zit waarschijnlijk niet de hele dag op Facebook, maar ongetwijfeld wel regelmatig in uw mailbox. Het is dan enorm irritant als u telkens e-mailberichten krijgt met meldingen als: “Persoon X wil je toevoegen als vriend” of “Persoon X heeft je getagd in een video”. U kunt een apart e-mailadres gebruiken voor Facebook-berichten of een e-mailfilter aanmaken, naar u kunt in Facebook ook aangeven welke berichten u wel en niet wilt ontvangen. Log in op uw Facebook account en klik op Account rechtsboven en vervolgens op Accountinstellingen / tabblad Meldingen. Als u de lijst ziet met mogelijke meldingen die u kunt in- en uitschakelen, is het niet vreemd dat dit zoveel mensen irriteert. De opties spreken voor zich, verwijder de vinkjes bij de onderdelen waarover u geen mails wilt ontvangen. Scrol vooral naar beneden naar Andere toepassingen. Hier kunt u de meldingen uitschakelen van toepassingen van derden zoals Farmville, zodat u geen mailtje meer krijgt als één van uw vrienden z’n digitale tuintje niet bijwerkt. Klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.

De meldingen in uw e-mail kunt u eenvoudig uitschakelen.

2. Toepassing updates uitschakelen

Het uitschakelen van mailnotificaties betekent niet dat updates van applicaties niet op uw Facebook-profiel worden getoond. U moet deze handmatig uitschakelen. Ooit was dat ongelooflijk ingewikkeld, gelukkig heeft Facebook dat tegenwoordig een stuk eenvoudiger gemaakt. Wanneer u berichten ziet op uw profielpagina waar u geen interesse in hebt, beweegt u uw muis over dit bericht, waarna er rechtsboven een kruisje verschijnt. U krijgt dan de mogelijkheid om alleen dit specifieke bericht te verbergen, alle berichten van deze persoon te verbergen of alle berichten van deze applicatie te verbergen. De laatste optie is wat we zoeken. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat iemand de behoefte heeft om de notificaties ooit weer in te schakelen, maar indien dat toch het geval is, weet dan dat het opnieuw inschakelen behoorlijk ingewikkeld en omslachtig is (een proces van blokkeren, deblokkeren, opnieuw toestemming geven enzovoort). Zorg dus dat u er zeker van bent dat u er echt vanaf wilt.

Ook notificaties op het profiel zelf schakelt u eenvoudig uit. Weer inschakelen is ingewikkelder.

3. Applicaties en notificaties uitschakelen

“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Een mooi gezegde en zeer relevant. Want als u ooit een toepassing hebt uitgeprobeerd op Facebook, dan kunnen deze af en toe updates plaatsen op profielen van uw vrienden. Het is dan wel zo netjes om zelf niet de overlast te veroorzaken die u ook niet van een ander wilt. Klik op Account rechtsboven en vervolgens op Privacyinstellingen en daarna op Je instellingen bewerken helemaal linksonder (onder Toepassingen en websites). Hebt u sowieso geen interesse meer in de toepassingen die u hier ziet, klik dan op Alle platformtoepassingen uitschakelen, dan bent u direct klaar. U kunt echter ook klikken op Instellingen bewerken. U krijgt dan een uitgebreid overzicht met alle toepassingen die u ooit hebt geactiveerd. Door op het kruisje achter een toepassing te klikken verwijdert u deze. Klikt u op Instellingen bewerken, dan kunt u daarna klikken op Verwijderen achter de optie op Berichten plaatsen op mijn prikbord.

Schakel ook uw eigen notificaties uit, hier bent u anderen minder mee tot last.

0 Reactie(s) op: Facebook-irritaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.