Facebook Timeline: veelgestelde vragen en antwoorden

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 29 maart 2012 17:33

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Morgen worden weer hordes (al dan niet tegenstribbelende gebruikers) op Facebook Timeline overgezet. Niet iedereen is hier blij mee, hoe onvermijdelijk het ook is en we krijgen er dan ook allerlei vragen (en soms verkeerde aannames) over van lezers.

De vragen en opmerkingen die wij krijgen variëren van "Let op! Facebook maakt álles openbaar als je overschakelt" tot "Waarom kan iedereen zien wat ik doe op Facebook?" Voor de doorsnee gebruiker (en zelfs voor sommige meer gevorderde gebruikers) zijn Facebooks privacyinstellingen een doolhof. Gekoppeld aan wéér zo'n grote verandering in de gebruikersinterface, is het ook niet zo gek dat men de voortdurende veranderingen een beetje beu is.

Vraag: veranderen mijn privacy-instellingen door Timeline?

Kortgezegd: nee. Maar, als je niet een frequente Facebook-gebruiker bent (of niet recent je privacyinstellingen hebt gecheckt) bedenk dan dat Facebook afgelopen jaar zijn privacycentrum heeft aangepast. Er zijn toen diverse opties samengevoegd om het 'eenvoudiger' te maken. Het kan dan lijken alsof deze veranderingen samenvallen.

Wat ook de indruk kan wekken dat er iets in de privacy is veranderd, is dat met de Timeline-weergave heel makkelijk oude berichten kunnen opduiken. Ook berichten van vóór de tijd dat je een optie had om ze een lijst met beperkte zichtbaarheid te zetten. Loop je oude berichten dus even na, verwijder degene die je niet aan een groot publiek wilt laten zien of pas de privacyinstellingen voor die specifieke berichten aan. Facebook geeft iedereen gebruiker één week om aanpassingen aan je Timeline te maken, voordat de pagina helemaal live gaat.

Vraag: hoe weet ik of ik de juiste privacyinstellingen heb?

Daar heeft Facebook een lastig te vinden tooltje voor, genaamd Weergeven als. Deze is belangrijk en scheelt veel tijd in het uitzoeken in hoeverre je profiel kan worden bekeken door anderen.

Weergeven als toont je profiel zoals andere Facebook-gebruikers hem zouden zien. Je kunt kiezen of 'die ander' een bevriend iemand is of iemand met wie je geen link hebt in Facebook. Ben je eenmaal geswitcht naar Timeline, dan vind je deze optie via het tandwiel-pictogrammetje onder je omslagfoto. Klik je erop, dan verschijnt bovenaan je pagina de volgende tekst:

Met deze functie kun je zien hoe je tijdlijn er uitziet voor een bepaalde vriend of voor het openbaar. Onthoud dat je altijd kunt aanpassen wie een bericht kan zien dat op je tijdlijn verschijnt.

Het woord 'openbaar' linkt de openbare weergave van je Timeline. Wil je van een specifieke Facebook-vriend weten hoe hij/zij je pagina ziet, vul de naam van de persoon in kwestie in in het veld eronder. Dit kan handig zijn als je verschillende groepen hebt aangemaakt, met verschillende rechten.

1 Reactie(s) op: Facebook Timeline: veelgestelde vragen en antwoorden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 november 2013 11:01 Anoniem
    Omslagfoto's zijn op mijn scherm niet zichtbaar. Als ik op de plaats klik waar deze moet staan krijg ik alleen een scherm met de foto.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.