Fall Creators Update: installeren en nieuwe functies

© PXimport

Fall Creators Update: installeren en nieuwe functies

Geplaatst: 12 januari 2018 - 09:16

Aangepast: 14 december 2022 - 14:10

Randolf Bouwma

De ontwikkeling van Windows 10 staat nooit stil. Microsoft werkt het besturingssysteem constant bij en brengt jaarlijks twee grote updates uit, die allerlei nieuwe functies brengen. De Fall Creators Update was de tweede grote update van 2017. Goede kans dat hij inmiddels al op je systeem staat. Wat is er nieuw en hoe ga je ermee aan de slag?

Windows 10 werd in 2015 gelanceerd en de eerste grote content-update volgde precies een jaar later. Die Jubileum-update werd in het voorjaar van 2017 opgevolgd door de Makers Update en in het najaar was het de beurt aan de Fall Creators Update. Deze updates staan overigens los van de security-updates en bugfixes die je veel frequenter ontvangt. Voordat we de installatie van de Fall Creators Update bespreken, eerst even een overzicht van de nieuwe functies zodat je weet wat je te wachten staat, als je nog niet over bent.

01 Introductie Fluent Design

Aan Windows 10 wordt alsmaar gesleuteld. Er vinden telkens grote en kleine aanpassingen plaats om het besturingssysteem beter en fijner in gebruik te maken. Maar er kleeft ook een nadeel aan deze aanpak, namelijk op het gebied van de vormgeving. Vergelijk Windows 10 eens met macOS. Het besturingssysteem van Apple ziet er erg strak en gelikt uit, iets waar dat concurrerende bedrijf ook om bekendstaat. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd en vormen één geheel. Windows 10 is wat dat betreft een zootje, eerlijk is eerlijk. Met de nieuwe update komt daar langzaam maar zeker verandering in. De vormgeving van mappen, menu’s, taakbalken en andere elementen sluit voortaan beter op elkaar aan. Software-ontwikkelaars krijgen gereedschap aangeboden om ook hun eigen programma’s daar mooi op aan te laten sluiten. Microsoft noemt deze stijl Fluent Design, voorheen bekend als Project Neon. Verwacht niet dat het hele besturingssysteem oneens onherkenbaar is, maar wel veel subtiele wijzigingen die Windows 10 simpelweg wat mooier moeten maken. Met name transparantie gaat een grotere rol spelen, waardoor meer diepte lijkt te ontstaan.

02 Startschot mixed reality

Microsoft zet met de Fall Creators Update stevig in op mixed reality. Dit is een verzamelterm van virtualreality- en augmentedreality-toepassingen, die de grens tussen de digitale en onze echte wereld laten vervagen. Dat werkt twee kanten op. Denk aan apps die virtuele figuurtjes in de echte wereld laten opduiken of aan applicaties waarmee we onszelf terugzien in een digitale werkelijkheid. Microsoft werkt daarvoor al een tijdje aan de HoloLens, maar die bril is nog niet af en bovendien voor de gemiddelde consument veel te duur (drieduizend dollar). Daarom heeft het bedrijf de afgelopen maanden de samenwerking met allerlei andere tech-firma’s gezocht, die alle een eigen mixedreality-bril hebben uitgebracht. Bekende namen als ASUS, Acer, Dell en Lenovo passeren de revue. Houd rekening met een prijskaartje van rond de 400 à 500 euro. Interessant is dat je – in tegenstelling tot bij de Oculus Rift en de Vive – niet je hele kamer hoeft te verbouwen. Er is namelijk geen sprake van externe sensoren. De Windows Mixed Reality-headsets hebben interne sensoren die nauwkeurig bijhouden waar je staat of zit en naar welke kant je kijkt. De meeste fabrikanten werken ook aan bijbehorende bewegingsgevoelige controllers, zodat je je handen kunt gebruiken in virtual reality.

Media has no description

© PXimport

03 Story Remix

De Fall Creators Update staat – zoals de naam doet vermoeden – weer in het teken van ontwerpen en voegt binnen dit kader onder meer Story Remix toe aan het besturingssysteem. Een van de belangrijkste functies die sneuvelde per ingang van Windows 10 was Windows Movie Maker. Met Story Remix is een spirituele opvolger van dat videobewerkingsprogramma ontworpen. De mogelijkheden zijn wel wat beperkter, allemaal vanuit de gedachte dat het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk moet zijn. Story Remix maakt het heel gemakkelijk om zelf filmpjes te monteren en deze van allerlei leuke effecten te voorzien. Het programma kan ook zelf losse video’s tot een gelikt geheel monteren, zodat je met slechts een paar muisklikken een leuke video in elkaar zet.

Samenwerken staat daarbij centraal. Stel je hebt een bruiloft bijgewoond en wilt daarvan een mooie overzichtsvideo maken. Je bent natuurlijk niet de enige die gefilmd heeft. Story Remix laat anderen hun eigen beeldmateriaal aandragen, eventueel rechtstreeks vanaf hun smartphone. Ze uploaden het gewoon in jouw project, zodat je er direct mee aan de slag kunt. Overigens is Story Remix geen op zichzelf staand programma, maar een nieuw onderdeel binnen de Foto’s-app van Windows 10. Ook zijn nog niet alle geplande onderdelen van de partij, waardoor het huidige Story Remix nog wat karig is. Meer opties worden verwacht in aankomende updates.

Media has no description

© PXimport

Oeps, deadline gemist!

Media has no description

© PXimport

04 OneDrive Files On-Demand

Of je er nu om zit te springen of niet, OneDrive is een belangrijk onderdeel van Windows 10. Microsoft koos ervoor om zijn cloudopslagdienst in het besturingssysteem zelf te bouwen, in de hoop dat meer mensen het zouden gebruiken. Maar tot voor kort werkte synchronisatie met OneDrive nogal omslachtig. Bestanden die je op andere plekken wilde openen, moesten in de OneDrive-map worden opgeslagen om ze vervolgens te synchroniseren. Daarna pas kon je ze op een ander apparaat weer downloaden. In de Fall Creators Update wordt dit proces gestroomlijnd. Microsoft noemt het OneDrive Files On-Demand. Bestanden en documenten die je in de OneDrive-map plaatst, worden volledig naar de cloud overgeheveld. Dat biedt twee belangrijke voordelen: ze nemen geen ruimte meer in beslag op je eigen harde schijf, plus je hoeft ze naderhand niet meer te downloaden op een andere pc. Feitelijk werkt het dus op dezelfde manier als de webversie van OneDrive, maar dan gewoon vanuit Windows 10 zelf. Toch maar eens proberen dan?

05 Edge groeit op

Net zoals Windows 10 telkens completer wordt, zit men ook niet stil wat betreft de Edge-browser. En dat moet ook wel, want vergeleken met Chrome, Firefox en in sommige gevallen zelfs Internet Explorer loopt de standaardbrowser van Windows 10 hopeloos achter. Dit zegt eigenlijk genoeg: tot op heden was het niet mogelijk om Edge in een volledig venster te draaien door op F11 te drukken. Een vrij standaard functie in andere browsers, die pas sinds deze update – meer dan twee jaar na de introductie van Windows 10 – ook in Edge werkt. Ook nieuw is de optie om favoriete sites aan de taakbalk vast te maken. Sinds de vorige update kon je al e-boeken in de vorm van epub-bestanden in de browser lezen. Nu is het ook mogelijk om aantekeningen op de pagina’s te schrijven of te typen en teksten te markeren, met de hulp van Windows Ink. Tot slot ook niet onbelangrijk: Microsoft heeft onder de motorkap aanpassingen gedaan aan de manier waarop websites laden, waardoor de browser sneller zijn werk doet.

Media has no description

© PXimport

06 Contacten in je taakbalk

Het onderdeel Personen ziet ook het levenslicht in deze update. Het was de bedoeling dat dit al in de vorige Makers Update werd meegenomen, maar dat kwam er op het laatste moment toch niet van. Personen (My People in het Engels) moet Windows 10 een stuk socialer maken. Onder in de taakbalk vind je een nieuw icoontje van twee mannetjes. Door daarop te klikken, open je een overzicht van je mail- en Skype-contacten. Althans, zodra je desgewenst je accounts hebt gekoppeld, verplicht is het zeker niet. Vrienden, familieleden en collega’s die je het frequentst aanspreekt, zijn vervolgens ook aan de taakbalk zelf vast te maken. Je hebt ze dan altijd in de buurt en hoeft voortaan dus niet meer de mail- of Skype-app op te starten om een berichtje naar ze te sturen. Naar deze personen kun je ook een ‘tikje op het schouder’ verzenden. Dat neemt de vorm aan van een geanimeerd plaatje, dat vrij groot uit de taakbalk tevoorschijn komt. Zo kun je op een ludieke manier iemands aandacht trekken, bijvoorbeeld met een schaterlachend gezichtje. Omdat Microsoft ook wel weet dat dit nogal irritant kan zijn als je aan het werk bent, is deze functionaliteit in zijn geheel uit te schakelen. Prettig!

Media has no description

© PXimport

Gratis upgrade vanaf Windows 7/8

Media has no description

© PXimport

07 Koppeling met smartphone

Onze smartphones nemen telkens meer taken van de traditionele pc over en zijn zodoende niet meer uit onze levens weg te denken. Microsoft wil graag een brug slaan tussen smartphone en pc/laptop. Het is al een poosje mogelijk om notificaties van Android-telefoons op Windows 10 binnen te krijgen, dankzij een koppeling met Cortana. Nu zijn ook links naar websites die je op je mobiel bekijkt, door te sturen naar je pc. Dit werkt vanuit hetzelfde menu als dat je bijvoorbeeld een foto vanuit de Galerij-app op WhatsApp zou delen. Je moet wel eerst je telefoon koppelen aan Windows 10, wat mogelijk is vanuit het Instellingen-menu. Dit werkt overigens zowel met Android-telefoons als met iPhones. Klik in de Instellingen op Telefoon / Een telefoon koppelen en voer je telefoonnummer in. Je krijgt daarna een sms’je dat je doorverwijst naar het downloaden van de Continue on PC-app. Zodra je nu op je telefoon een link deelt, zie je de optie onder diezelfde naam terugkeren. Na aanmelding met je Microsoft-account, stuur je de mobiele site door naar je computer. Die opent daar vervolgens in de Edge-browser. De links worden overigens ook bewaard in het Actiecentrum.

Media has no description

© PXimport

08 Verbeteringen Windows Defender

De ingebouwde firewall en vooral de antivirus-opties van Windows waren altijd een lachertje. Daarom was het aan te raden om te investeren in extra beveiligingssoftware, bijvoorbeeld van Kaspersky of McAfee. Maar Microsoft zit niet stil. Het bedrijf wil je niet overlaten aan oplossingen van derden; Windows 10 moet van zichzelf veilig genoeg zijn. Windows Defender is de afgelopen tijd dan ook aan het uitgroeien tot een volwaardig security-programma waar je écht iets aan hebt. Op dit gebied introduceert de Fall Creators Update de nieuwste beveiligingstechnieken. Een daarvan is Application Guard. Door middel van virtualisatie worden (mogelijk) geïnfecteerde bestanden helemaal losgekoppeld van het besturingssysteem, zodat de infectie zich niet verder kan verspreiden, ook niet over het netwerk. Daarnaast zet Microsoft de mogelijkheden van de cloud en van machine-learning in om de nieuwste bedreigingen op malware-gebied tijdig te kunnen herkennen.

Media has no description

© PXimport

09 Eye Control voor gebruikers met beperking

Microsoft focust zich uiteraard het liefst op functies die voor zoveel mogelijk gebruikers van belang zijn. Toch houdt het bedrijf ook rekening met een aanzienlijke groep mensen die Windows 10 niet op de traditionele manier kan bedienen, namelijk de groep mensen met een lichamelijke beperking. Deze update brengt Eye Control met zich mee. Daarmee is het besturingssysteem zonder muis en toetsenbord te gebruiken. Iedere actie is namelijk te voltooien door er simpelweg naar te kijken. Daarvoor is wel een camera met Eye Tracking vereist, een technologie die ontworpen is door het bedrijf Tobii. Ook zijn er al enkele beeldschermen en laptops op de markt die deze techniek ingebouwd hebben. Zodra Eye Contol aan staat, komen er virtuele muisknoppen en een virtueel toetsenbord in beeld. Zo is de cursor simpelweg te bewegen door rond te kijken, en worden mappen geopend door kort naar het dubbelklik-icoontje te staren. De camera registreert waar je precies naar kijkt en hoelang. Zeker interessant voor onder andere parkinsonpatiënten en gebruikers die (deels) verlamd zijn.

Media has no description

© PXimport

10 Aanpak van cheaters

Microsoft voegde met de vorige update de optie toe om vanuit Windows 10 je games te livestreamen. Destijds heette die optie Beam, vernoemd naar de gelijknamige dienst die Microsoft ervoor opkocht. Inmiddels heet het Mixer. Ook de Fall Creators Update heeft iets leuks te bieden voor gamers, namelijk TruePlay. Dit is een systeem dat op de achtergrond in de gaten houdt of er in online games wordt valsgespeeld. Zodra wordt opgemerkt dat er sprake is van cheaten, worden deze spelers verbannen. Deze aanpak geldt overigens alleen voor games die gebouwd zijn op het Universal Windows Platform. Dit zijn de spellen die je vindt in de Store van Windows 10 zelf en bijvoorbeeld niet op Steam. Maar goed, deze dienst heeft zo weer zijn eigen maatregelen tegen cheaters ingesteld. Microsoft loopt dus een beetje achter de feiten aan, maar een overbodige luxe is het desondanks niet.

Media has no description

© PXimport

11 Windows Store wordt Microsoft Store

Windows 10 heeft een ingebouwde downloadwinkel voor apps, games, muziek en films. Tot voor kort stond die bekend als de Windows Store, maar sinds de Fall Creators Update is gekozen voor de naam Microsoft Store. Dat dekt volgens het bedrijf beter de lading van het online shopping-kanaal, met name omdat Microsoft er ook zijn hardware wil slijten. Op het moment van schrijven is die optie er in Nederland nog niet, maar verbaas je niet als je straks gewoon een nieuwe Surface-tablet of Xbox One-spelcomputer vanuit Windows 10 kunt bestellen, zonder zelf naar webshops te hoeven zoeken. Hoewel dat natuurlijk nog steeds de moeite waard kan blijven, de kans is groot dat je dergelijke producten elders goedkoper kunt vinden.

Media has no description

© PXimport

12 Zelf installeren

Zoals je weet komen Windows-updates automatisch binnen. Je hoeft daar in principe niets voor te doen. Zodra de Fall Creators Update voor je klaarstaat, krijg je daar een melding van in Windows 10 en is het simpelweg een kwestie van de stappen volgen. Je pc zal een paar keer opnieuw worden opgestart. Zodra de installatie voltooid is, kun je weer verder werken. Bestanden en instellingen blijven behouden. Wil je de update handmatig installeren? Download dan de update-tool. Klik op Update nu om het upgrade-bestand te downloaden en start het op. Controleer of je op het punt staat de juiste versie te installeren, namelijk versie 16299. Dat wordt in dit scherm aangegeven. Klik op Nu bijwerken om het update-proces te starten. Liever een schone installatie? Kies op bovengenoemde site dan voor de optie Hulpprogramma nu downloaden. Daarmee download je de Media Creation Tool. Voer de tool uit en kies voor Installatiemedia voor een andere pc maken. Bepaal de taal en versie van Windows 10 en selecteer de architectuur van je pc (x64 of x86). Besluit daarna of je wilt installeren vanaf een usb-stick of via een dvd. In dat laatste geval kun je het aangemaakte iso-bestand naderhand op een lege dvd branden. Windows 10 wordt nu gedownload en daarna kun je het installeren vanaf je medium naar keuze. We gaan hier niet op dat hele proces in, maar we willen je wel twee tips meegeven. Microsoft vraagt je aan het begin van de installatie om je productcode van Windows 10, zorg dus dat je die gereed hebt. Dit kan ook een code van Windows 7 of 8 zijn (zie kader ‘Gratis upgrade vanaf Windows 7/8’). Vergeet tot slot niet grondig de privacy-instellingen te doorlopen tijdens de installatie. Accepteer niet zomaar de standaardinstellingen, want dan kan Microsoft een hoop data van je verzamelen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000