Familiefoto's als kalender

Door: dirk-schoofs | 02 augustus 2011 16:27

How To

Met de kalenderfunctie van Photoshop Elements 9 maakt u in een mum van tijd vrolijke en stijlvolle kalenders, leuk als een persoonlijk en origineel cadeau. U drukt ze gewoon af op uw eigen printer. U hoeft alleen zelf een nietje te zetten bovenaan de pagina's of een paar gaatjes te ponsen om uw zelfgemaakte kalender op te hangen.

1. De modus Maken

Het makkelijkste begint u vanuit de Organizer, het fotobeheerprogramma dat samen met Photoshop Elements wordt geïnstalleerd. In Organizer klikt u met de Ctrl-toets (Mac OS de Cmd-toets) ingedrukt op de foto's die u wilt toevoegen aan uw kalender. Daarna gebruikt u het tabblad Maken waar u de opdracht Fotokalender selecteert zodat het venster Fotokalender zich opent. U begint aan de linkerkant waar u de beginmaand en het jaar aanduidt waarmee deze kalender moet starten. Daaronder verschijnen de opties. Veel keuze hebt u niet. In de Nederlandse versie staat daar alleen de optie 12 maanden 297x210 mm lokaal afdrukken. Dit is volgens ons ook de interessantste optie: een A4-blad dat u op uw eigen printer afdrukt. In de Engelse versie staat er ook een uitvoermogelijkheid bij naar de Kodak-dienst, maar die is bij ons niet beschikbaar. Als u dus een kalender wilt die begint in januari, dan moet u dat expliciet aanduiden. Doet u dat niet dan begint de kalender in de huidige maand.

Duid de maand en het jaar aan waarmee uw kalender moet beginnen.

2. Thema

Vervolgens hebt u in het middelste vak de keuze uit thema's: Kerstmis, kinderen, reizen, kleurrijk enzovoort. Wanneer u op zo'n thema klikt, start in het rechtervak een animatie waar u duidelijk ziet hoe de kalender er zal uitzien. Laat u niet afschrikken door de Engelse maanden in de voorvertoning. De Nederlandse versie van Photoshop Elements zal een Nederlandse kalender produceren. Klik op de OK-knop en u zult merken dat Photoshop alle geselecteerde foto's netjes volgens het gekozen thema in de kalender heeft gezet. De afbeeldingen worden in afbeeldingsvakken geplaatst, die u nog kunt verplaatsen door er één keer op te klikken en te slepen. Wanneer u echter op zo'n vak dubbelklikt, kunt u de inhoud van zo'n afbeeldingsvak wijzigen. Op die manier kunt u het plaatje binnen het vak verslepen of de afbeelding schalen en roteren. Het is bovendien mogelijk om andere foto's uit het projectvak in de afbeeldingsvakken slepen. Op die manier kunt u de foto op iedere maandpagina wijzigen.

U kunt iedere pagina afzonderlijk wijzigen.

3. Extra elementen

Voor iedere pagina kunt u rechts in de het tabblad Lay-out de structuur aanpassen. Wilt u een blad met één foto, twee of drie foto's? In het tabblad Illustraties kiest u uit verschillende achtergronden, kaders of losse illustraties die u gewoon op uw ontwerp sleept. Er is ook een tabblad Tekst waarmee u tekst toevoegt op het bovenste deel van ieder kalenderblad. Helemaal links in het hoofdvak ziet u de knop Schakelen naar Geavanceerde modus. Hiermee ontdekt u hoe Photoshop Elements de kalender heeft samengesteld uit verschillende lagen. Wanneer u niet vertrouwd bent met lagen, blijft u hier beter van af. Ondertussen is de knop veranderd in Schakelen naar Basismodus. Klik op de knop Klaar zodat Photoshop Elements alle instellingen opslaat als pse-document (fotoprojectindeling). Of gebruik de knop Afdrukken om de kalender uit uw printer te laten rollen.

Het is zelfs mogelijk om andere achtergronden te plaatsen.

0 Reactie(s) op: Familiefoto's als kalender

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.