Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Familiefoto's als kalender

Door: Dirk Schoofs | 02 augustus 2011 16:27

Apps & Software

Met de kalenderfunctie van Photoshop Elements 9 maakt u in een mum van tijd vrolijke en stijlvolle kalenders, leuk als een persoonlijk en origineel cadeau. U drukt ze gewoon af op uw eigen printer. U hoeft alleen zelf een nietje te zetten bovenaan de pagina's of een paar gaatjes te ponsen om uw zelfgemaakte kalender op te hangen.

1. De modus Maken

Het makkelijkste begint u vanuit de Organizer, het fotobeheerprogramma dat samen met Photoshop Elements wordt geïnstalleerd. In Organizer klikt u met de Ctrl-toets (Mac OS de Cmd-toets) ingedrukt op de foto's die u wilt toevoegen aan uw kalender. Daarna gebruikt u het tabblad Maken waar u de opdracht Fotokalender selecteert zodat het venster Fotokalender zich opent. U begint aan de linkerkant waar u de beginmaand en het jaar aanduidt waarmee deze kalender moet starten. Daaronder verschijnen de opties. Veel keuze hebt u niet. In de Nederlandse versie staat daar alleen de optie 12 maanden 297x210 mm lokaal afdrukken. Dit is volgens ons ook de interessantste optie: een A4-blad dat u op uw eigen printer afdrukt. In de Engelse versie staat er ook een uitvoermogelijkheid bij naar de Kodak-dienst, maar die is bij ons niet beschikbaar. Als u dus een kalender wilt die begint in januari, dan moet u dat expliciet aanduiden. Doet u dat niet dan begint de kalender in de huidige maand.

Duid de maand en het jaar aan waarmee uw kalender moet beginnen.

2. Thema

Vervolgens hebt u in het middelste vak de keuze uit thema's: Kerstmis, kinderen, reizen, kleurrijk enzovoort. Wanneer u op zo'n thema klikt, start in het rechtervak een animatie waar u duidelijk ziet hoe de kalender er zal uitzien. Laat u niet afschrikken door de Engelse maanden in de voorvertoning. De Nederlandse versie van Photoshop Elements zal een Nederlandse kalender produceren. Klik op de OK-knop en u zult merken dat Photoshop alle geselecteerde foto's netjes volgens het gekozen thema in de kalender heeft gezet. De afbeeldingen worden in afbeeldingsvakken geplaatst, die u nog kunt verplaatsen door er één keer op te klikken en te slepen. Wanneer u echter op zo'n vak dubbelklikt, kunt u de inhoud van zo'n afbeeldingsvak wijzigen. Op die manier kunt u het plaatje binnen het vak verslepen of de afbeelding schalen en roteren. Het is bovendien mogelijk om andere foto's uit het projectvak in de afbeeldingsvakken slepen. Op die manier kunt u de foto op iedere maandpagina wijzigen.

U kunt iedere pagina afzonderlijk wijzigen.

3. Extra elementen

Voor iedere pagina kunt u rechts in de het tabblad Lay-out de structuur aanpassen. Wilt u een blad met één foto, twee of drie foto's? In het tabblad Illustraties kiest u uit verschillende achtergronden, kaders of losse illustraties die u gewoon op uw ontwerp sleept. Er is ook een tabblad Tekst waarmee u tekst toevoegt op het bovenste deel van ieder kalenderblad. Helemaal links in het hoofdvak ziet u de knop Schakelen naar Geavanceerde modus. Hiermee ontdekt u hoe Photoshop Elements de kalender heeft samengesteld uit verschillende lagen. Wanneer u niet vertrouwd bent met lagen, blijft u hier beter van af. Ondertussen is de knop veranderd in Schakelen naar Basismodus. Klik op de knop Klaar zodat Photoshop Elements alle instellingen opslaat als pse-document (fotoprojectindeling). Of gebruik de knop Afdrukken om de kalender uit uw printer te laten rollen.

Het is zelfs mogelijk om andere achtergronden te plaatsen.

0 Reacties op: Familiefoto's als kalender

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.