FastStone Image Viewer 4.3

Door: marco-den-teuling | 02 februari 2011 12:23

Review

Er zijn tal van gratis programma’s waarmee u door afbeeldingen kunt bladeren. Het hangt vooral van uw wensen en persoonlijke voorkeuren af welk programma u het liefst gebruikt. Misschien is de nieuwste versie van FastStone Image Viewer net waar u naar op zoek bent.

FastStone Image Viewer is geen zwaar programma. Het installatiebestand is in een oogwenk gedownload en met enkele klikken geïnstalleerd. U hoeft ook geen mappen op te geven die het programma in de gaten houdt. Met de mappenlijst in het hoofdvenster bladert u naar de netwerkmap, de Windows 7-bibliotheek of andere map die u wilt bekijken. Miniatuurweergaven worden bij een eerste bezoek vrij vlot gegenereerd en daarna bewaard in een database. U kunt een lijstje favoriete mappen aanleggen om snel tussen te schakelen en instellen dat het programma start in de laatst geopende of een specifieke map. De miniatuurweergaven kunt op allerlei manieren sorteren, maar ook verslepen om een aangepaste volgorde in te stellen. Die wordt bewaard en toegevoegd aan de sorteeropties.

U kunt een zelf gekozen volgorde instellen voor uw foto’s.

Volledig scherm

Het programmavenster heeft een traditionele indeling met een mappenlijst, miniatuurweergaven en (nogal klein) voorbeeldvak. U kunt kiezen uit enkele stijlen, maar daarmee verandert u alleen het kleurenschema. Zodra u dubbelklikt op een afbeelding verdwijnen de drukke werkbalken echter en verschijnt uw foto in volle glorie op het scherm. Met muiswiel of pijltoetsen kunt u vervolgens bladeren en genieten. Het mooie is dat u nog steeds alle functies kunt oproepen door naar de vier randen van het scherm te bewegen. Zo kunt u via de bovenste rand bladeren door miniatuurafbeeldingen en mappen en via de linkerrand fotobewerkingen kiezen.

Via de schermranden beschikt u over alle functies.

Het programma kan namelijk veel meer dan enkel foto’s tonen. Van verliesloos roteren en rode ogen wegwerken tot groepen bestanden converteren en hernoemen of tekst toevoegen. Ook importopties, diapresentaties en prima afdrukfuncties ontbreken niet. Als het programma u ligt, is de kans groot dat u niets anders meer nodig hebt. Boft u even dat het gratis is voor onderwijs en privégebruik. Er is zowel een gewone installeerbare versie als een versie voor usb-sticks.

FastStone Image Viewer 4.3

Freeware

Taal Nederlands

Download 5,07 MB

OS Windows 98SE/Me/XP/Vista/7

Systeemeisen 9 MB harde-schijfruimte, 256 MB werkgeheugen

Maker FastStone Soft

Oordeel 8/10

Pluspunten

Handige ‘volledig scherm’-modus

Goede ondersteuning RAW-formaten

Veel nuttige functies

Minpunten

Geen gelikte interface

Helpfunctie is beperkt

Veiligheid

Let op: 2 van 42 virusscanners zien iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar twee zijn, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: FastStone Image Viewer 4.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.