Favorieten beheren in Firefox

Door: Ronald Smit | 14 november 2018 10:55

How To

Firefox is - zeker in de meest recente uitvoering - een razendsnelle, zeer stabiele en gebruiksvriendelijke browser. We kijken eens naar het beheren van favorieten.

Dat je als gemiddelde gebruiker niet vrolijk wordt van het standaard met Windows meegeleverde Edge voor browsen op internet mag geen verrassing heten. Vandaar dat de meeste Windowsgebruikers razendsnel een alternatief installeren. Vaak is dat Chrome, maar ook het aloude Firefox is nog altijd populair. Zeker in de recente versie die is voorzien van een compleet nieuwe en razendsnelle browser-engine. Extra voordeel van Firefox ten opzichte van - met name - Chrome is dat er geen meelezende Google aanwezig is. Jouw browsegegevens worden dus niet gebruikt voor statistische doeleinden en om je interesses nog meer in kaart te brengen dan het geval al is. Wat ons betreft een solide reden om Firefox als hoofdbrowser in te zetten. Voor de rest werkt het allemaal prettig, verrassingen hoef je niet bang voor te zijn. Als voorbeeld kijken we eens naar het bijhouden en organiseren van je Favorieten. Zo standaard uit de verpakking (ofwel na een schone installatie) vind je die na een klik op de knop in de vorm van een gestileerd rijtje boeken rechtsboven in de knoppenbalk van Firefox. In het contextmenu dat dan opent klik je op Bladwijzers. Vind je dat overigens net een klik teveel voor snelle toegang tot je bladwijzers, dan is het mogelijk om ook een losse bladwijzerknop toe te voegen. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de knoppenbalk en klik vervolgens op Aanpassen. Je ziet nu een overzicht aan extra knoppen voor op de knoppenbalk. Sleep het exemplaar in de vorm van een sterretje met een 'bakje' eronder naar een lege plek op de knoppenbalk. Klik tot slot op Gereed en je hebt een directe toegang naar je favorieten.

De nieuwe Favorietenknop in Firefox, direct naast het envelopje

Toevoegen en organiseren

Om een bladwijzer toe te voegen aan je verzameling zijn er twee mogelijkheden. Tik op de knop met de drie puntjes aan het eind van de adresbalk en klik vervolgens op Bladwijzer voor deze pagina maken. Of klik op de knop met het sterretje, eveneens rechts aan het eind van de adresbalk. In het laatste geval krijg je meer mogelijkheden en kun je een map kiezen waarin je de bladwijzer wilt onderbrengen.

Voeg een bladwijzer toe in Firefox

Mappen maken

Mappen zijn erg handig om je bladwijzers ook echt nog eens terug te kunnen vinden. Heb je zo wat bladwijzers toegevoegd, klik dan eens op de eerder toegevoegde favorietenknop in de werkbalk (de ster in het bakje). Klik vervolgens op Alle bladwijzers tonen. In het geopende venster klik je op de knop Ordenen en dan Nieuwe map. Geef de map een logische naam en sleep de favorieten die onder deze noemer vallen naar de map. Maak eventueel nog wat andere mappen en herhaal deze actie. Sluit het 'bewerkingsvenstertje' en klik nu eens op de Favorietenknop op de knoppenbalk. Dat ziet er een heel stuk opgeruimder uit! Je vindt al je net gemaakte mappen terug onder Andere Bladwijzers. Voortaan hoef je niet meer door een ellenlange en onoverzichtelijke rij te spitten, maar kun je thematisch snel raak klikken. Overigens werkt het mappenoverzicht alleen via de favorietenknop; je favorieten onder het 'boekenknopje' zijn niet onderverdeeld in mappen. Een extra reden om de favorietenknop toe te voegen.

Tot slot: Firefox is als desktopbrowser beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Het aardige is dat het er onder al die (desktop)besturingssystemen precies 't zelfde uitziet en werkt. Ideaal! Uiteraard is de browser ook verkrijgbaar als app voor iOS en Android.

Zo maak je een map voor je Favorieten in Firefox
Orde in de favorietenchaos, het kan allemaal in Firefox

0 Reactie(s) op: Favorieten beheren in Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.