Favorieten in Windows Verkenner

Door: Robbin Ooijevaar | 06 april 2011 12:58

Apps & Software

In de verkenner van Windows 7 vindt u het onderdeel Bibliotheken en Favorieten. Hiermee springt u snel naar een verzameling bestanden of naar een specifieke map op uw computer. We leggen uit hoe u zelf een locatie toevoegt aan deze favorieten, bijvoorbeeld C:\Muziek.

1. Favorieten versus Bibliotheken

Het lijkt onduidelijk wat het precieze verschil is tussen een bibliotheek en een favoriet, maar als u de achterliggende gedachte begrijpt, zijn beide eenvoudig te gebruiken. Start Windows Verkenner op, bijvoorbeeld via Start / Computer. In de linkerkolom vindt u Favorieten en Bibliotheken. Een favoriet verwijst naar een locatie op uw harde schijf, zoals bijvoorbeeld op uw bureaublad of in de downloadmap van de webbrowser. Een bibliotheek is ook een verwijzing naar een locatie, maar hij toont niet alle bestanden. Zo verwijst de bibliotheek Documenten naar uw Windows-basismap, waarin hij een zoekactie uitvoert naar alle bestanden die voldoen aan het criterium ‘document’. Zowel de bibliotheken als de favorieten zijn in vrijwel alle verkenners aanwezig die u via Bestand openen of Bestand opslaan ziet. Hierdoor kunt u vanuit ieder Windows-programma snel bij een bepaald bestand of bepaalde map komen.

Favorieten verwijzen naar locaties, bibliotheken naar een specifiek type bestand.

2. Nieuwe favoriete locatie

Favoriete locaties aanmaken is in de praktijk zinvoller dan het genereren van een nieuwe bibliotheek. We beperken ons hier dan ook tot dit onderdeel en maken een favoriet aan die verwijst naar C:\Usenet downloads, de downloadmap van ons testsysteem. Uiteraard is dit een voorbeeld, u kunt dus een andere map kiezen. U kunt meerdere favorieten toevoegen, maar als u er te veel maakt, wordt het een stuk lastiger om snel naar uw populaire locaties te springen. Om een nieuwe locatie toe te voegen, hebt u twee verkenners nodig. Open via het menu Start de eerste verkenner. Klik in de linkerkolom op het onderdeel Favorieten, waarna u een lijst ziet met de reeds aanwezige favorieten.

Maak een nieuwe favoriet aan om sneller naar een map op uw computer te navigeren.

3. Slepen en naam aanpassen

Open nu de tweede verkenner, op dezelfde manier. Navigeer naar de map die één niveau boven de map staat die u wilt toevoegen. In dit voorbeeld staat de map C:\Usenet downloads op de C-schijf, dus navigeren we naar C. Selecteer de map (hier: Usenet downloads) en houd de linkermuisknop ingedrukt. Sleep de map naar Favorieten in de verkenner die u het eerst hebt geopend. Windows maakt een snelkoppeling aan met dezelfde naam als de map. Vanaf nu kunt u vanuit vrijwel alle Windows-verkenners snel naar deze map springen, via de gelijknamige favoriet (in ons voorbeeld Usenet downloads). Sommige mappen hebben een langere naam, maar korter is beter! In ons voorbeeld past u dit aan door een verkenner te openen, met rechts op de favoriet Usenet downloads te klikken en Naam wijzigen te kiezen. U kunt de nieuwe naam (bijvoorbeeld Usenet) direct invoegen.

Sleep de map naar Favorieten om de betreffende locatie toe te voegen.

1 Reacties op: Favorieten in Windows Verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 januari 2016 14:46 Anoniem
    beleppensstraat 81 Appingedam postcode 9902hc met vriendelijke groet Jo
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord