Fenophoto - Je foto’s tóch gelukt

© PXimport

Fenophoto - Je foto’s tóch gelukt

Geplaatst: 26 december 2020 - 13:03

Aangepast: 14 december 2022 - 10:40

Toon van Daele

Je hebt een reeks foto’s genomen van een leuk uitstapje of een familiefeest, maar jammer genoeg zijn enkele exemplaren niet echt wat je ervan had verwacht. De kleuren zijn wat flets, de belichting is niet optimaal of het beeld is wat wazig. Weggooien zou zonde zijn, want met wat geluk knapt Fenophoto ze weer helemaal op.

Wie genoeg tijd, zin en vaardigheid heeft, kan natuurlijk met krachtige foto-editors als Photoshop of Gim aan de slag om minder gelukte foto’s te optimaliseren. Wie voor het grootste gemak gaat, kiest al snel voor de “optimaliseer-met-één-druk-op-de-knop” toepassingen, maar de resultaten hiervan laten zich doorgaans niet meer bijsturen.

Fenophoto bevindt zich hier ergens tussenin. In principe hoef je weinig meer te doen dan een knop in te drukken, maar er zijn ook verschillende parameters waarmee je een en ander aan kunt passen.

 

© PXimport

Optimalisatieprofiel

De eerste aanblik van Fenophoto is misschien ontgoochelend. De interface oogt oubollig en het bedieningspaneel blinkt niet uit door duidelijkheid. Gelukkig is het vooral een kwestie van even wennen.

Het is de bedoeling dat je eerst een foto ophaalt. Fenophoto is hierbij niet kieskeurig, want er is ondersteuning voor meer dan 60 afbeeldingstypes, inclusief raw-formaten. De tool optimaliseert de foto meteen op basis van een standaardprofiel. Wanneer je de muisknop even ingedrukt houdt op de voorbeeldweergave zie je de originele, niet-geoptimaliseerde versie verschijnen.

Er zijn natuurlijk nog andere profielen, met duidelijke namen als Nature, Denoise, Color, Gamma, Deblur, People en Light. Afhankelijk van het gekozen profiel passen de circa 15 parameters in het bedieningspaneel zich aan, maar die kun je dus ook zelf nog wijzigen. Jammer genoeg kan het programma niet overweg met lagen en is er ook geen ondersteuning voor regio-afbakening.

Batchverwerking

Via de knop Select Folder kun je een optimalisatieprofiel ook op verschillende foto’s tegelijk toepassen. Standaard bewaart FenoPhoto hierbij zeven verschillende resultaten, maar je beslist zelf welke je uiteindelijk wilt bewaren. Via de Settings-knop kun je de aard en het aantal van deze resultaten evenwel nog aanpassen (van 1 tot 14). Of je maakt voor batchverwerking gebruik van de meegeleverde opdrachtregel-versie, die zich eveneens door talrijke parameters laat aansturen.

Conclusie

FenoPhoto is een prima tool voor wie snel foto’s wil optimaliseren op het gebied van scherpte, kleuren of belichting. In veel gevallen kom je met één druk op de knop al een heel eind, maar voor nog betere resultaten kun je altijd zelf nog sleutelen aan verschillende parameters.

8,0

Ons oordeel

Fenophoto

Pluspunten

Meestal overtuigende resultaten

Batchverwerking

Ruime formaatondersteuning

Minpunten

Weinig aantrekkelijke interface

Geen laag- of regio-ondersteuning

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows; Android-app **Website** [www.fenophoto.com](https://www.fenophoto.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten