FileBadger - Snel bestanden zoeken in Windows 10

Door: Toon van Daele | 25 april 2021 09:46

Review

Wanneer je op je schijf naar een diep verborgen map of bestand zoekt, doe je dat wellicht met de ingebouwde zoekfunctie van Windows. Dat werkt, maar echt fijn vinden we die functie toch niet. FileBadger zien we als een handig(er) alternatief.

FileBadger

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 8.1 en hoger
Website
www.molliesoft.com/filebadger
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Te bedienen vanuit één venster
 • Beginnersmodus beschikbaar
 • Krachtige zoektaal
 • Minpunten
 • Zoekt alleen in namen van bestanden en mappen

Voor alle duidelijkheid: FileBadger maakt geen gebruik van een indexeringsservice zoals de zoekfunctie van Windows en zoekt evenmin in de documenten zelf. Het programma beperkt zich tot de map- en bestandsnamen, eventueel in combinatie met eigenschappen als datum van creatie en bestandsgrootte. De zoektocht blijft tevens beperkt tot de map(pen) – en bijbehorende submappen – die je zelf instelt.

Basisfuncties

FileBadger bedienen je vanuit één hoofdvenster en is verder nauwelijks instelbaar. Maar dat betekent niet dat de tool niet krachtig is! Werken met FileBadger kan zo eenvoudig zijn als een zoekterm intikken en een of meer zoekmappen (of unc-paden van netwerkshares) selecteren. Maar het kan ook complexer.

Zo kun je de speurtocht beperken tot bestanden binnen een bepaalde periode en/of met een specifieke grootte. In de resultatenlijst verschijnen naast de naam en de locatie tevens de bestandsgrootte, evenals het creatie-, toegangs- en wijzigingstijdstip. Met een muisklik op een resultaat open je Windows Verkenner op die locatie. De resultaten laten zich tevens naar een csv-bestand exporteren.

Zoekterm intikken, map(pen) instellen en gaan met die banaan.

Zoekopdrachten

Verwijder je het vinkje bij Simple Search dan rest er, na het ingeven van de gewenste zoekmappen, weinig meer dan een balk waarin je zelf de zoekopdracht moet intikken, bijvoorbeeld iets als [$fileName has “Computer!Totaal”]. Je moet dan wel wat wegwijs zijn in de gebruikte zoektaal (MFQL).

Zo’n query kan overigens best complex zijn, zeker gezien je Booleaanse operatoren en prioriteitshaakjes kunt inzetten. Ook heuse RegEx-commando’s zijn mogelijk, en vanuit een uitklapmenu kun je allerlei variabelen, operatoren en constanten toevoegen. Je favoriete zoekopdrachten laten zich gelukkig bewaren en weer opvragen. Een ingebouwde helpfunctie geeft je meer tekst en uitleg, inclusief voorbeelden.

Conclusie

De ‘alles-in-één-venster’-opzet maakt van FileBadger best een handige tool. Het programma is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden die graag jongleren met variabelen, operatoren en RegEx-instructies. Het feit dat zowel de zoekopdrachten als de zoekresultaten zijn te bewaren, is mooi meegenomen.

De kracht van FileBadger zit (duidelijk) niet in de instellingsopties - maar wel in de MFQL-zoektaal.

1 Reactie(s) op: FileBadger - Snel bestanden zoeken in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 april 2021 10:09 JohGrinwis
  Dan vind ik Everything van Voidtools vele malen beter dan FileBadger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.