FileVoyager - Schijfreiziger

Door: Toon van Daele | 20 september 2020 15:54

Review

Er bestaan diverse alternatieven voor de ingebouwde Verkenner (dat ook niet de meest vooruitstrevende applicatie is). Het minder bekende FileVoyager is zo’n alternatief en een die zich graag laat omschrijven als ‘het Zwitserse zakmes voor bestandsbeheer’. Een omschrijving die veelzijdigheid suggereert, en dat blijkt terecht.

FileVoyager

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows (XP SP2 en hoger; ook portable)
Website
www.filevoyager.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Nuttige extra functies
  • Ingebouwde mediaspeler
  • Dubbel bestandspaneel
  • Minpunten
  • Te drukke interface

Het installatiebestand van FileVoyager komt in twee smaken: met en zonder VLC-codecs. Dat is al meteen een eerste indicatie voor de flexibiliteit: de tool speelt namelijk moeiteloos audio- en videobestanden af via een ingebedde mediaspeler. ‘Maar het opvallendste kenmerk is het venster met twee panelen die je toestaan naar een andere schijflocatie te navigeren, wat operaties als verplaatsen en kopiëren makkelijker maakt.

FileVoyager, meteen na de eerste opstart van het programma.

Opties

Het moet gezegd: de interface oogt erg druk en het is even wennen als je voor het eerst kennismaakt met alle iconen en knopjes. Zo zijn er maar liefst zes verschillende weergavemodi voor je bestanden: van een eenvoudige lijstmodus tot een 3D-miniatuurmodus. Je vindt hier ook enkele knopjes voor meer basale bestandsoperaties, zoals knippen en kopiëren, maar bijvoorbeeld ook ‘permanent verwijderen’. Handig is ook dat FileVoyager in elk paneel bijhoudt welke locaties je eerder hebt bezocht, zodat je op elk moment snel naar zo’n locatie kunt terugkeren. Het contextmenu neemt FileVoyager grotendeels over van de Verkenner maar voegt er wel enkele opties aan toe. Zo kun je bestandshashes laten berekenen of naar VirusTotal doorsturen. Voor deze laatste moet je dan wel de beschikking over een (gratis) api-sleutel hebben.

Tabbladen

Naast de vele knopjes en het uitgebreide contextmenu zijn er nog een handvol tabbladen die elk ook nog eens zo’n 15 knoppen bevatten. Naast gebruikelijke bestandsbewerkingen tref je hier onder meer een zeer flexibele (de)archiveertool aan. Eén van de tabbladen laat zich qua opties goed vergelijken met wat je bij de Verkenner in het menu ‘Kopiëren naar’ aantreft. Vermeldenswaard zijn verder nog de tool om bestanden in batch te hernoemen en om mappen en bestanden met elkaar te vergelijken.

FileVoyager als bestandsbeheerder én mediaspeler (weliswaar met dank aan DShow, WMP en VLC).

Conclusie

Wie zich niet uit het lood laat slaan door de zware en wat onoverzichtelijke interface, heeft aan FileVoyager een flexibele bestandsmanager, met enkele handige extra’s die zeker ook in de Verkenner niet zouden misstaan.

0 Reactie(s) op: FileVoyager - Schijfreiziger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.