Olive Video Editor: filmpjes maken als Tarantino

© PXimport

Olive Video Editor: filmpjes maken als Tarantino

Geplaatst: 27 februari 2020 - 15:12

Aangepast: 14 december 2022 - 13:23

Dirk Schoofs

Veel mensen delen hun filmpjes zoals ze zijn opgenomen. Men vindt nabewerking net iets te ingewikkeld. Daarbij is goede software voor die bewerking vaak duur. Herken je dat? Dan zou je toch Olive Video Editor eens moeten proberen. Het is gratis en beschikt over geavanceerde functies in een gebruiksvriendelijk jasje. De Olive Video Editor bevat daarnaast geen reclame, werkt niet-destructief én is razendsnel.

Tip 01: Installeren

Je downloadt de Olive Video Editor hier. Op de website staan versies voor Windows 7 en hoger, één voor macOS 10.12 en hoger en één voor Linux. Bij Windows kun je kiezen uit twee draagbare edities en twee klassieke installers (allemaal in zowel 32 als 64 bit). Het installatieprogramma voor Windows is slechts 34,6 MB groot. Dat is voor een uit de kluiten gewassen video-editor bescheiden. Het geïnstalleerde programma neemt 110 MB in beslag. Wanneer je het programma opent, kom je in een antracietdonkere werkomgeving. De openingsboodschap geeft aan dat het om een alfaversie gaat. Klik op OK en je kunt aan de slag.

 

© PXimport

Alfa

Tip 02: Media importeren

We maken een filmpje dat bestaat uit filmclips, foto’s en muziek. De verschillende media-onderdelen haal je binnen via het menu File / Import. Alle geïmporteerde bestanden komen linksboven in het deelvenster Project te staan. Met een schuifje regel je de grootte van de miniaturen. Het projectvak dreigt snel een rommeltje te worden. Om het overzichtelijk te houden, maak je met File / New / Folder afzonderlijke mappen aan, bijvoorbeeld voor video, audio en foto’s. Daarna sleep je de bestanden in de juiste mappen, zoals de video’s in de map Video. Uiteraard kun je de mappen aanmaken zoals die voor jou logisch zijn. In iedere map maak je met de rechtermuisknop en New / Folder submappen aan. Om naar een hoger niveau te navigeren, gebruik je de knop met het pijltje dat omhoog wijst.

 

© PXimport

Tip 03: Tijdlijn

Sleep het videofragment waarmee je de film wilt beginnen op de tijdlijn. De getallen bovenaan geven het aantal frames weer. Aan de linkerkant zie je een aantal knoppen waarmee je de clips op de tijdlijn kunt bewerken. Een clip bestaat uit twee paarse balkjes. Het bovenste balkje is het beeld, het onderste is het geluid. Om nauwkeurig te werken kun je inzoomen op de tijdlijn. Dat doe je door op de knop met het vergrootglas te klikken, of je gebruikt de Ctrl-toets in combinatie met het muiswieltje. Terwijl je bezig bent, krijg je een voorvertoning in de Sequence Viewer, rechts bovenaan.

 

© PXimport

Je kunt altijd op je stappen terugkeren, want Olive Video Editor is een non-destructief programma

-

Tip 04: Deelvensters

Ieder deelvenster kun je verslepen en sluiten met de knoppen rechtsboven in het desbetreffende scherm. Om een gesloten venster opnieuw te openen, gebruik je het menu Window en vervolgens selecteer je de naam van het deelvenster dat je wilt zien. Weet je niet meer hoe de werkomgeving er oorspronkelijk uitzag, dan zet je met Window / Reset to Default alles terug zoals het in het begin was. Om te voorkomen dat je tijdens het werken de vensters door elkaar haalt, leg je de werkomgeving vast met Window / Lock Panels.

 

© PXimport

Tip 05: Beeld en geluid splitsen

Wil je muziek onder de video plaatsen, dan is het verstandig om het oorspronkelijk achtergrondgeluid weg te halen. Hiervoor moet je eerst de video en de audio van elkaar scheiden. Klik met de rechtermuisknop op het gecombineerde video/audio-balkje in de tijdlijn. In het contextmenu kies je de opdracht Link/Unlink. Hiermee ontkoppel je geluid en beeld. Daarna selecteer je het onderste spoor. Met de rechtermuisknop kies je de opdracht Delete. Je kunt altijd op je stappen terugkeren, want de Olive Video Editor is een niet-destructief programma. Dat betekent dat het de mediabestanden die je hebt geïmporteerd, niet aantast.

 

© PXimport

Tip 06: Trimmen

Meestal moet je fragmenten inkorten. Dat gaat heel eenvoudig: sleep de rechterkant of de linkerkant van de videobalk tot waar de clip moet beginnen of eindigen. Terwijl je dit doet, lees je hoeveel frames er nog overblijven en hoeveel frames je wegsnijdt. Omdat de Olive Video Editor niet-destructief werkt, kun je het fragment altijd weer verlengen. Het ook mogelijk om een fragment te splitsen. Hiervoor sleep je de rode afspeelknop naar de plaats waar de knip moet komen. Je klikt met rechtermuisknop op de rode link en kiest de opdracht Split. Je kunt hiervoor ook het scheermesje gebruiken, de zogenoemde Razor Tool die je vindt in de knoppenbalk links.

 

© PXimport

Clips plaatsen is slechts een kwestie van slepen en neerzetten

-

Tip 07: Overgangen

Clips plaatsen is slechts een kwestie van slepen en neerzetten. Je kunt rustig de volgorde wijzigen door een balkje naar een andere positie te slepen. Ook het aanbrengen van overgangen is een fluitje van een cent. Je klikt met de rechtermuisknop op de clip waar de overgang moeten komen en gebruikt de opdracht Add Default Transition. De Olive Video Editor heeft een voorkeur voor de Cross Dissolve-overgang, een zachte overgang aan het begin én het einde van de clip. Je kunt met de muisaanwijzer de zijkant van zo’n overgang vastpakken en verslepen om die langer of korter te maken. Wanneer je een overgang selecteert, zie je bovenaan in het deelvenster Video Effects de lengte uitgedrukt in frames. Klik op het oranje getal om de lengte tot op een frame nauwkeurig te bepalen. Op dit ogenblik is er slechts één overgang voor het beeldspoor en er zijn er drie voor het geluid.

 

© PXimport

Tip 08: Video-effecten

Je kunt uiteraard effecten loslaten op de clips. Vergeet dan niet om eerst het fragment te selecteren dat je wilt bewerken. Daarna klik je in het deelvenster Video Effects op de knop linksboven Add Video Effect. Hier kun je uit zes rubrieken een effect kiezen. Er zitten hoogstandjes bij, zoals in de rubriek Keying. Hier kun je een achtergrondkleur selecteren die de editor maskeert. Daarmee kun je een green key toepassen en een egaal groene achtergrond laten verdwijnen. Vervolgens sleep je de clip boven een nieuwe achtergrond. Daardoor lijkt het alsof de persoon die je hebt gefilmd, in een nieuwe omgeving staat. Ook in de rubriek Stylize vind je leuke effecten, zoals Toonify waarmee je een cartooneffect creëert. In sommige clips is Volumetric Light ook heel mooi, waarbij het lijkt alsof je een supersterke lamp op een deel van de film zet. In het Effects-venster regel je de instellingen van de effecten die je hebt gekozen.

Render

 

© PXimport

Tip 09: Tekst

Ook voor titels en tekst moet je in de categorie Render van Effects zijn. Daar selecteer je Rich Text. In het vak Text geef je de tekst vorm en kleur. Hier vind je ook de functie Padding, dat is de ruimte tussen de tekst en de rand. Positioneer de tekst door bij de waarde Position de muisaanwijzer naar links of rechts slepen. De tekst in het previewvenster volgt dan horizontaal of verticaal. Het is zelfs mogelijk om de tekst over het beeld te laten schuiven met de optie Auto-Scroll. Om de tekst beter leesbaar te maken, kun je een schaduw achter de letters plaatsen.

 

© PXimport

Tip 10: Snelheid en meer

Klik met de rechtermuisknop op een videoclip en kies Speed/Duration. Hier lees je de framerate die 24 frames per seconde bedraagt. Met de optie Reverse draai je de afspeelrichting van een clip om. Water verdwijnt weer terug in de kraan en een omelet floept in een ei terug. Je kunt hier ook de snelheid van de clip aanpassen. Standaard staat die op 100%. Om de snelheid te vertragen geef je bijvoorbeeld 60% in. Wil je de snelheid verdubbelen dan kies je 200%. Een interessante optie is Maintain Audio Pitch. Hiermee vertraag of versnel je de audio, maar blijft de toonhoogte hetzelfde. Als we deze optie op een filmpje van een Spaanse gitarist toepassen, klinkt de muziek trager, maar blijven de klanken net zo helder als dat ze zijn.

 

© PXimport

Tip 11: Sporen in lagen

In plaats van de verschillende clips achter elkaar toe te voegen, is het ook mogelijk om de clips naar een hoger of lager spoor te slepen. Daarmee staan de beelden in lagen over elkaar. Bij iedere laag kun je de dekking regelen in de instelling Opacity van het deelvenster Video Effects. Wanneer je het bovenste spoor een dekking van slechts 50% geeft, is die clip half doorzichtig over de onderliggende clip te zien. Als je het vakje Transform aanvinkt, is het mogelijk om de bovenste clip te verkleinen en ergens in een hoek te slepen, zodat je beide fragmenten tegelijk kunt bekijken. Je kunt dat handmatig doen of je gebruikt de waarden Scale en Position in het deelvenster Video Effects. Het is zelfs mogelijk om de bovenste video te kantelen zodat die geroteerd in beeld komt.

 

© PXimport

Schuifregelaars

 

© PXimport

Tip 12: Klank

Om de montage van achtergrondmuziek te voorzien, gebruik je opnieuw de Import-functie om het geluidsbestand binnen te halen. Daarna sleep je het audiobestand op de tijdlijn. Weer is het mogelijk om verschillende audiobestanden na elkaar te plaatsen. Je kunt ze ook op verschillende sporen gedeeltelijk over elkaar plaatsen: daardoor loopt de muziek in elkaar over. De lengte van een audiotrack pas je op dezelfde manier aan als bij een videoclip: je versleept het begin en/of het einde. Om de muziek zacht in te zetten en op het einde te laten uitfaden, klik je met de rechtermuisknop op de audiobalk en kies je Add Custom Transition. Je ziet dat bovenaan de Video Effects zijn veranderd in Audio Effects. Met de onderste schuifjes regel je de fade-in en fade-out. Tegelijk kun je het volume aanpassen. Ook de geluidsoptie Pan is interessant. Standaard heeft die de waarde 0. Maak je die instelling negatief, dan klinkt het geluid sterker door de linkerspeaker. Zet je de pan-instelling op 100, dan klinkt het geluid uitsluitend door de rechterluidspreker. Op die manier kun je het geluid van de ene naar de andere kant laten lopen.

 

© PXimport

Diashow in minder dan een minuut

 

© PXimport

Het project is opgeslagen in het ove-formaat, dat bijzonder kleine bestanden oplevert

-

Tip 13: Exporteren

Terwijl je werkt, bewaar je het project in het ove-formaat. Dat levert een bijzonder klein bestand op van slechts enkele tientallen kilobytes. De Olive Video Editor slaat uitsluitend de bewerkingen op die je op de mediabestanden hebt uitgevoerd. Om het bestand te exporteren naar een gangbare video-indeling gebruik je de opdracht File / Export. Vervolgens krijg je een brede keuze aan uitvoermogelijkheden. Standaard kiest het programma het videoformaat mpeg-4 met een framerate van 30 frames per seconde. Andere formaten als avi, QuickTime, mpeg-2, Matroska-mkv en Windows Media zijn ook geen probleem. Het is zelfs mogelijk het filmpje te exporteren naar een gif of een animated png-bestand.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000