Filmpjes van je beeldscherm maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 oktober 2010 17:10

Apps & Software

Soms is het nuttig om alle handelingen op uw beeldscherm vast te leggen. U laat bijvoorbeeld zien waar u in een bepaald programma problemen tegenkomt of u legt uit hoe iets werkt. Dankzij Free Screen To Video is het een fluitje van een cent om gesproken instructiefilmpjes te maken.

U downloadt het programma vanaf www.koyotesoft.com. Free Screen To Video werkt op computers met Windows 2000 en hoger. Let tijdens de installatiewizard op dat u zich niet laat opzadelen met allerlei overbodige toolbars.

Geef bij Screen Capture aan of u het volledige scherm of alleen het actieve dialoogvenster wilt opnemen. Overigens is het via Selected Area Capture ook mogelijk om zelf een gedeelte op uw beeldscherm aan te wijzen. Bepaal verder het uitvoerformaat. U hebt keuze tussen flv, avi, wmv en swf.

Bedenk daarnaast of u de muisaanwijzer in het filmpje wilt weergeven. Klik op Configuration en zet een vinkje voor Capture Audio, wanneer u tevens geluid wilt vastleggen. Dat is handig als u via gesproken tekst aanwijzingen aan een instructievideo wenst toe te voegen met behulp van een microfoon. Achter Fps bepaalt u het aantal frames per seconde. Hoe hoger dit getal, hoe vloeiender de weergave. Houd er wel rekening mee dat de bestandsgrootte dan ook aanmerkelijk toeneemt. Stel de gewenste audio- en videocodec in. Klik op Start en selecteer het juiste dialoogvenster of ander gedeelte op uw beeldscherm. Indien u de volledige weergave van het scherm opneemt, dan is dat echter niet nodig. Geef verder aan op welke locatie u het filmpje wilt bewaren. Via F9 kunt u pauzeren, terwijl u met F10 de opname definitief afbreekt. U gebruikt eventueel ook het pictogram uit het systeemvak om de freeware te bedienen. Het videobestand wordt uiteindelijk in de geselecteerde map geplaatst.

De bediening van Free Screen To Video is erg simpel.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.