Find.Same.Images.OK - Dubbele foto's verwijderen

Door: Toon van Daele | 15 november 2018 09:31

Review

Foto’s nemen doen we tegenwoordig zonder daar veel bij na te denken: gewoon die knop op de smartphone of tablet indrukken en gaan met die banaan! Leuk, maar het gevolg is wel dat je in je collectie wellicht talrijke gelijkwaardige foto’s hebt. Liever dan die manueel uit te wieden spreek je daar een tool als Find.Same.Images.OK voor aan.

Find.Same.Images.OK

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands (deels)
OS
Windows 32- & 64-bits (ook portable)
Website
http://www.softwareok.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Vrij snel
  • Instelbaar gelijkenispercentage
  • Minpunten
  • Geen inzoombare voorbeeldweergaven
  • Soms wat verwarrende menu-items

De naam van de tool mag wellicht de wenkbrauwen doen fronsen, maar wie over een uitgebreide fotocollectie beschikt zal al snel de waarde van dit programma weten in te schatten. Je spoort er namelijk niet alleen duplicaten mee op, ook foto’s die op elkaar lijken komen naar boven.

Vergelijkingsopties

Find.Same.Images.OK laat zich vanuit één programmavenster bedienen. Je bepaalt eerst welke foto’s je wilt vergelijken. Bij Compare All worden alle foto’s van alle toegevoegde mappen met elkaar vergeleken, bij Folder vs. Folder worden de foto’s van de mappen aan de linkerkant vergeleken met die aan de rechterkant. Vervolgens geef je aan in hoeverre je bij het vergelijkingsproces snelheid dan wel kwaliteit de voorkeur geeft. Tenzij het echt heel snel moet, opteer je voor kwaliteit: de tool doet er dan weliswaar iets langer over, maar analyseert ook meer vergelijkingspunten. Verder maak je duidelijk of je de tool ook specifiek naar geroteerde, omgekeerde of negatieve exemplaren wilt laten speuren. Dat draagt echter merkbaar toe aan de zoektijd.

Ook geroteerde foto’s weet Find.Same.Images.OK eruit te halen.

Gelijkenispercentage

Het zoekproces is te volgen via een voortgangsbalk. Het resultaat is een lijst waarin identieke of gelijkwaardige foto’s naast elkaar worden geplaatst, inclusief padvermeldingen, groottes, helderheid enzovoort. Interessant is ook de kolom Similarity, die percentsgewijs aangeeft hoezeer beide foto’s op elkaar lijken. Je kunt echter vooraf zelf het laagste percentage vastleggen waarmee de tool rekening moet houden. Volgens onze ervaring blijkt 75 à 80 procent wel een zinvolle ondergrens te zijn – vanaf 60 procent en lager blijken de foto’s lang niet altijd gelijkwaardig meer.

Selectie

Je kunt de resultatenlijst nu handmatig nalopen en de gewraakte exemplaren van een vinkje voorzien. Of je automatiseert dit selectieproces met Select the better pictures in het contextmenu. We raden je echter aan altijd ook zelf nog te controleren. Je selectie kun je dan meteen richting prullenbak verwijzen, of je kopieert of verplaatst de geselecteerde items naar een andere locatie.

Je kunt verschillende bewerkingen uitvoeren op je fotoselectie.

Conclusie

Find.Same.Images.OK doet wat het belooft: met een acceptabele snelheid alle opgegeven foto’s vergelijken en de exemplaren eruit halen die op basis van een instelbaar percentage een zekere overeenkomst vertonen. De gewenste exemplaren laten zich vervolgens snel verwijderen, verplaatsen of kopiëren.

0 Reactie(s) op: Find.Same.Images.OK - Dubbele foto's verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.